luni, 19 octombrie 2015

Cum contruiesti un PC pas cu pas? Ghid complet

    



    Dupa criza din anii trecuti 2015 se anunta un an bun pentru calculatoare. Tot mai multe persoane incearca sa isi faca upgrade la calculator si tot mai multe aleg sa isi schimbe placa video.

    In randurile urmatoare o sa va vorbesc despre construirea unui computer de la zero, ceea ce iţi da posibilitatea de a avea ceea ce doreşti, la un preţ bun, insa aceasta poate fi o provocare serioasa pentru mulţi, asadar vom incerca sa explicam, pe inţelesul tuturor, cum sa-ţi construieşti propriul computer.

    Pe parcursul acestui articol in care vom da  informatii in privirea construirii de la zero a unui computer vom vorbi despre cum sa cumparam, construim şi sa instalam componentele necesare funcţionarii unui computer, pas cu pas.

    Deşi este foarte simplu sa mergi la un magazin şi sa cumperi un computer gata asamblat, este posibil sa fii mai fericit cu unul construit de tine, asta iţi permite sa-l faci aşa cum doreşti, in funcţie de preocuparile tale, fie ca eşti un pasionat al jocurilor, fie ca te ocupi cu grafica pe computer, ori un simplu iubitor de filme pe calculator.



    In primul rand trebuie sa stim ce procesor vom monta, deoarece placa de baza are un anumit numar de pini care trebuie sa corespunda cu procesorul, deci trebuie sa alegem piesele cu acelasi socket. AMD / Intel nu au acelasi socket!

Exemplu: Placile de baza pentru procesoare Intel pot avea socket  1150, pe cand o placa de baza compatibila AMD va avea socket AM3+.
Noile procesoare Intel, Skylake folosesc un socket nou : 1151.

    Orice computer funcţional este alcatuit din aceleaşi componente de baza; in continuare vom trece in revista aceste componente de care ai nevoie pentru a construi un computer. Nu vom intra in detalii prea multe in acest articol, ci doar vom introduce parţile componente ale computerului şi care sunt cele mai importante din punct de vedere al tipului de computer pe care vi-l doriţi.




    Procesorul este "creierul" computerului, componenta care executa instrucţiunile necesare efectuarii sarcinilor date de utilizator. Un procesor mai bun poate executa mai multe instrucţiuni deodata şi le poate efectua mai rapid. Nu toata lumea foloseşte avantajul unui procesor super-performant, aşa ca ultimele modele de procesor sunt necesare doar daca foloseşti programe consumatoare de resurse. Procesorul, pe masura importanţei sale, este una dintre cele mai scumpe componente ale computerului.
Intel sau AMD ?!? Eu prefer Intel insa chiar nu prea conteaza asta, deoarece si AMD face procesoare bune, iar la acelasi prêt, performantele nu vor fi diferite
Multe persoane considera ca alegerea placii de baza este cea mai simpla decizie ce trebuie luata inainte de asamblarea calculatorului; total gresit!

     Atunci cand decidem sa cumparam o placa de baza ori alta, pe langa faptul ca vom tine cont de procesorul ales, va trebui sa tinem cont si de specificatiile tehnice ale acesteia.

In plus, pentru a evita eventualele probleme provocate de compatibilitate, inainte de achizitionarea placii de baza studiem terenul cautand recenzii despre eventualele candidate pe forumurile si blogurile de specialitate.

Intotdeauna vom tine cont de:

Compatibilitatea cu procesorul ales;

Compatibilitatea cu placa video aleasa;

Frecventa maxima admisa pentru memoria RAM (cu cat mai mare, cu atat mai bine);

Capacitatea de memorie RAM maxima admisa (cu cat mai mare, cu atat mai bine zic multi, insa conteaza si frecventa memoriei si daca este sau nu dual channel);

Tipul de memorie RAM suportata;

Sloturile integrate / numarul lor;

Conectivitatea;

Componentele integrate (ex: video, audio, etc.);

Fabricantul placii de baza (Asus si Gigabyte sunt printer cei mai importanti).

Abia dupa ce am decis ce placa de baza vom folosi la asamblarea calculatorului ne facem griji pentru urmatoarele componente.
Dar bineinteles, nu cumparam nimic inainte de a stii care sunt toate componentele pe care le vom utiliza.

    Atunci cand vom cumpara memoria RAM, pe langa faptul ca vom calcula capacitatea ajutati de cerintele minime ale sistemului de operare si a aplicatiile / jocurile pe care vom dori sa le rulam, vom tine cont si de timpul de memorie suportata de placa de baza.
De regula, memoria RAM, cu cat este mai multa, cu atat mai bine. Partea buna e ca nu trebuie sa achizitionam toate modulele in acelasi timp. Chiar si asa, e important ca in momentul achizitionarii memoriei RAM sa nu optam pentru folosirea a doua module de memorie pentru a atinge cantitatea maxima pe care ne-o permitem.
Nu vom cumpara doua module de 2 GB fiecare daca ne permitem doar 4 GB ci un singur modul de 4 GB. De ce facem asta ?!? O facem pentru ca in momentul in care vom dori /ne vom permite crestem capacitatea memoriei sa nu fim nevoiti sa substituim toate modulele.

    Spatiul de stocare

    Eu am recomandat intotdeauna utilizarea a doua Hard Disk-uri; unul pentru sistemul de operare, mai exact un SSD, care este mult mai rapid sit e ajuta la timpi mai buni in exectuarea proceselor, iar celalalt pentru gazduirea fisierelor , datelor tale (filme, muzica, documente, etc.).
    Oricum ar fi, atunci cand alegem Hard Disk-ul, ne vom lasa influentati nu doar de capacitatea acestuia (precizez asta fiindca am vazut ca se poarta) ci si de rata de transfer a datelor si timpul de acces catre datele stocate pe el. (viteza de 7200 rpm si un cache de 16 MB)



Bineinteles ca vom tine cont si de fabricantul Hard Disk-ului si de parerile persoanelor care l-au cumparat deja.

    Placa video

    Placa video ASUS Radeon R7 370 cu 2GB GDDR5 este una dintre cele mai bune alegeri pe care le puteti face daca va doriti calitate foarte buna pentru un pret accesibil. 
Cei de la Forbes au optat pentru un model Sapphire, care este una dintre cele mai bune placi video raportat la pretul pe care il vom plati. Aceasta placa video are 2GB, iar acest lucru ar putea conta foarte pentru cei care prefera jocurile mai noi. Benchmark-urile, insa, sunt cea mai buna dovada a calitatii acestui model. Jocurile au fost testate la rezolutie 1080p, la niveluri de detalii medii sau mai mari. Astfel, au fost obtinute 61 FPS pentru Tomb Raider cu detalii mari, 61 pentru Alien: Isolation cu detalii mari si 54 de FPS pentru Battlefield 4 cu detalii medii.

    Sursa de alimentare o vom alege in functie de capacitatea sa tinand cont de consumul maxim acumulat de catre celelalte componente, in special procesor si placa video.



Vom alege o sursa buna, fara fluctuatii de energie, care sa dispuna de suficiente cabluri pentru a alimenta toate componentele din calculator (ex: placa de baza, hard disk-ul, placa video, DVD Writer-ul, venitlatoarele, indicatoarele carcasei).

    Alegerea celorlalte componente:

    Bineinteles ca mai sunt si alte componente / consumabile de care avem nevoie pentru a construi un calculator insa nu le vom da foarte mare importanta deoarece fie sunt optionale, fie nu are rost sa pierdem vremea vorbind detaliat despre ele.

    Iata care sunt acestea:

Placa audio (obligatoriu daca nu este integrata in placa de baza) + difuzoare;


Card Reader;


Ventilatoare (decidem numarul lor doar dupa ce stim care va fi carcasa utilizata);

Cabluri SATA (de obicei vin suficiente in cutia placii de baza);

Pasta termica pentru processor;

Cooler-ul procesorului;

Cooler-e Memorie RAM / Procesor / Chipset in cazurile in care iti contruiesti un PC gaming.

    Pe langa asta, vom avea nevoie si de minim doua surubelnite, o cana mare de cafea sau o sticla de suc si multa rabdare.

    Succes!