miercuri, 28 ianuarie 2015

Masina second hand - kilometraj modificat sau real?

    Atunci cand vrei sa-ti cumperi o masina second hand, ai doua variante. Prima ar fi sa cauti printre anunturile online, iar a doua sa te duci in targul de masini. 



    Pentru ca piata auto second-hand are un ritm rapid, anunturile din ziare nu mai reprezinta o solutie viabila. Si nu punem la socoteala nici cazurile in care auzi de o masina din vorba in vorba. Asa ca-ti raman cele doua variante: cauti pe internet sau te duci in targ. Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei variante.



    Avantajele vizitarii unui targ auto:

-          - vezi masina live
-          - poti compara mai usor - de obicei, in targ masinile de acelasi gen sunt grupate
-          - castigi timp - faci vizionarea masinii si sa fii dezamagit
-          - negocierea la fata locului
-          - samsarii de masini - pot sa fie un lucru bun, pentru ca te poti intelege la pret, poti incerca diverse variante, deoarece un proprietar care isi vinde masina pe care a condus-o 3-5 ani este mai probabil sa tina la pret.

    Dezavantajele pe care le prezinta un targ auto:

-           - masini pregatite de vanzare
-           - samsarii de masini - pot sa fie si un lucru rau, pentru ca sunt maestrii in schimbatul aspectului real al unei masini si in plus pot modifica in bord kilometrajul
-           - preturi mai mari - de obicei, preturile din targul de masini sunt mai mari decat pe internet
            - masini nepotrivite
-           - dupa o zi de cautari intr-un targ auto, exista sansa sa pleci dezamagit.

    


    Miile de super-oferte de pe site-urile cu vanzari auto cu kilometraje fixate la 77.000, 84.000, 98.000, 113.000 sau 135.000 atrag insa multi cumparatori. Fiecare dintre ele are un secret şi un anumit tip de client. 77, 84, 98.000 sunt spre exemplu compromisul pe care l-ar accepta majoritatea cumpărătorilor atunci când vor să bage nişte bani într-o maşină rulată. 113, 135.000 pot fi reale sau maşini cu rulaj cel puţin dublu.

    Există însă şi vânzători care declară kilometrajul real, chiar şi la 170.000 km, ceea ce nu este mult pentru un motor bun. Pentru aceşti oameni avem tot respectul.

    Atunci cand iti cumperi o masina la mana a doua, este bine sa verifici in primul rand daca a fost lovita.

    O alta problema destul de intalnita este numarul de kilometri pe care ii arata bordul.



    Fiti foarte atenti daca vreti sa va cumparati o masina second hand, mai ales daca este adusa din alte tari. Jumatate din autoturismele scoase la vanzare pe internet au kilometrajul dat inapoi, spun mecanicii auto. Au fost cazuri in care automobilul avea si 175000 de kilometri disparuti ca prin minune. Cand dati cateva mii de euro pentru o masina, chiar si la mana a doua, aveti tot dreptul sa solicitati orice fel de informatie despre autoturism. In tarile din vestul Europei, proprietarii fac reviziile, de regula, in service-urile reprezentantelor. De fiecare data cand intra in service, informatiile despre masina, inclusiv kilometrajul, sunt trecute intr-o baza de date. Vanzatorii pot da kilometrajul inapoi, dar nu au cum sa masluiasca baza de date.

    La aceasta baza de date au acces si reprezentantele din Romania. Asa ca, daca stiti seria de sasiu a masinii, puteti afla tot istoricul ei. De pilda, masina are kilometrajul dat inapoi, nu o data, ci probabil si de trei ori si desi se vinde cu 135 de mii de km la bord, e posibil sa constati ca respectiva masina are cel putin 300 de mii.

    Este stiut deja ca toate kilometrajele, de la orice model de masina, pot fi date inapoi. Da, ai citit bine. In Romania, acest lucru nu este ilegal cum este in Statele Unite, aceasta fapta fiind pedepsita de legea federala. In Romania insa poate fi doar elementul unei inselaciuni, daca pagubitul isi da seama si te da in judecata - adica a platit pentru un produs care a fost modificat fata de starea lui originala. Intr-un astfel de caz, da, poate fi considerata o procedura ilegala, dar este greu de dovedit concret. Insa daca te duci cu masina personala la cineva care se ocupa cu asa ceva, sa umble la numarul de kilometri, o poti face de fata cu politia, pentru ca nu este incalcata nicio lege. La masina personala poti face orice. Daca ulterior o vinzi, e treaba ta. 

    Ok, am lamurit ca datul kilometrilor inapoi nu incalca nicio lege din Romania. Dar cum se face acest lucru?

    La kilometrajul digital al unei masini, cum au acum majoritatea dintre noi, este destul de simplu sa afli daca s-a masluit kilometrajul, dar dureaza mai mult. Se demonteaza bordul pentru a scoate unitatea care are ceasurile de bord. De obicei, unitatea cu ceasuri este o piesa unitara care contine kilometrajul cu vitezometru, turometru si alte ceasuri sau becuri / martori. Aceasta unitate se conecteaza prin intermediul unei mufe sau mai multe la computerul masinii sau la o unitate electronica.

    Luam de  exemplu cu un BMW X6 din 2007, care are la bord 160.000 de kilometri. Conectam ceasul de bord la soft si cu ajutorul codului, ne ies 5 valori de kilometri, emise de soft: 13,287 km, 49,322 km, 62,884 km, 93,767 km si 128,722 km. Nu putem de exemplu sa programam softul sa ne puna ceasul la fix 75,000 de kilometri, ci putem alege doar una din valorile de mai sus, care ni se potriveste noua si starii masinii, in functie de ce vrem sa facem cu ea. Dupa programarea noua a ceasurilor de bord, acestea se monteaza inapoi si nu se cunoaste nicio modificare ca a umblat cineva pe acolo.

    Dar cum ne dam seama daca o masina are sau nu kilometrii reali? Inca din capul locului, trebuie sa stii ca nu e deloc usor sa-ti dai seama daca o masina te minte sau nu. Mai precis, daca vanzatorul spune adevarul ori ba. Trebuie sa ai cateva cunostinte despre masini si mecanica, sau trebuie sa o evaluezi cu ajutorul unui cunoscator.

    Insa iata aici cateva detalii la care trebuie sa te uiti:

-          - are baterie aftermarket, nu cea originala: inseamna ca masina are peste 80.000-100.000 de km, pentru ca un acumulator de prima echipare nu tine niciodata mai mult;


-          - are volanul ros / pielea volanului roasa / pielea schimbatorului mancata: masina are peste 100.000 de km;


-          - tapiteria de la scaunul soferului este crapata sau roasa: masina are peste 50.000 de km;


-          - pedalele sunt uzate si cauciucul de pe ele este ros: masina are peste 100.000 de km;


-          - fetele de usi scartaie in mers: masina are peste 50.000 de km;

-          - bordul scartaie sau scoate diverse sunete: masina are peste 80.000 de km;

-          - cotiera este roasa: masina are peste 130.000 de km (cotierele sunt facute dintr-o piele / material foarte rezistent);


-          - amortizoarele de la capota / haion de ridicare nu mai au putere sa ridice: masina are peste 100.000 de km;

-          - toba finala ruginita: masina are peste 80.000 de km;



-          - amortizoarele nu mai sunt cele originale din fabrica: masina are peste 150.000 de km;

    De cele mai multe poti afla de la service daca s-a umblat la km, insa nu poti sti cat a avut masina.



    Una dintre cele mai sigure metode e verificarea cartii service, dar in ultima vreme si acolo au aparut "facaturi", deoarece se poate ca o masina ce are cartea sevice "la zi", sa fie si aceasta masluita, costa 80 Euro la “baietii” din Germania.

    In schimb autenticitatea ei se poate verifica la reprezentanta.




    Asaltate de cereri, service-urile ofera consultanta celor care cumpara o masina la mana a doua. Cu 100 de lei, puteti afla daca este real kilometrajul sau masina a fost revopsita.

duminică, 25 ianuarie 2015

Cele mai bune aplicatii pentru muzica Android

    Muzica este o parte importanta nu numai din viata tinerilor, dar si din viata oricarui om in ziua de astazi. Tocmai de aceea cu totii cautam pe Google Play cele mai bune aplicatii Android pentru muzica.

    Magazinul Google Play are multe aplicatii pentru ascultat muzica, insa nu toate se ridica la inaltime cand vine vorba de calitatea sunetului, de optiuni de configurare si de aspect. Ar fi imposibil sa le incercam pe toate, asa ca am ales 5 dintre cele care credem noi ca sunt cele mai interesante alaturi de aplicatia standard. 

    Sa aruncam o privire.   







     Acesta este cel mai simplu player pentru muzica, si vine in dotarea standard a oricarui device cu Android.
Are o interfata simpla si este usor de utilizat.


     Winamp Music Player





    Acest player cunoscut de catre cei mai multi dinter utilizatori de pe sistemul de operare Windows XP, 7, etc. nu se descarca de pe Google Play ca si celelalte aplicatii, ci se descarca de pe site-ul winamp.eu.

Acest player iti da posibilitatea de a asculta muzica preferata direct de pe telefonul tau mobil prin importarea anteriora din biblioteca dvs. iTunes sau din orice lista de redare de pe computer.
- creati posturi de radio personalizate pornind de la orice cantec, artist sau album;- ascultati radio fara limite de omitere;- primiti recomandari inteligente, in functie de gusturile dvs.



Cu Google Play Music, este mai usor sa descoperiti, sa redati si sa trimiteti muzica ce va place, pe Android si pe web.
Cu noul serviciu Acces nelimitat, puteti sa redati milioane de cantece pe Google Play, sa ascultati radio fara limite si sa va bucurati de playlisturi create de expertii nostri in muzica.
Cu Acces nelimitat si Standard, in aplicatia Muzica Google Play puteti sa va ascultati colectia de muzica oriunde. Toata muzica dvs. este stocata online, prin urmare, nu trebuie sa va faceti griji in privinta sincronizarii, a spatiului de stocare sau a redarii offline.



    PlayerPro vine cu o varietate de optiuni pentru widget-uri ecranul de blocare, care va ofera acces rapid la functiile cheie ale acestei music player, iar calitatea sunetului este foarte buna.



    Cu 30 milioane de utilizatori, aceasta aplicatie este cea mai mare colectie oficiala versuri sincronizate pentru karaoke.

    "Cea mai buna aplicatie a anului 2014" in ambele magazine App Store si Google Play.

    Bucurati-va de muzica cu versuri, in sincronizare perfecta cu muzica!

Utilizati egalizatorul pentru un sunet mai bun.

Functioneaza ca un scrobbler pentru aproape orice alt music player si radio. 

Reda muzica in formatele ALAC / FLAC.




    Poweramp Music Player este un player pentru muzica foarte puternic, creat pentru Android.

    Aplicatia m-a castigat ca si client dupa numai 5 minute de butonat varianta Trial, si am purces la cumpararea ei. Pentru ca este mult mai customizabil si permisiv, in toate privintele decat toate celelalte aplicatii. Are egalizor in 10 benzi, shuffle pot da doar pe un folder sau pe toate lista, pot face preset-uri pe toata lista, sau doar pe foldere, sau pe fiecare melodie in parte, si in plus accepta mai multe formate.

    Se gaseste in varianta Trial in Google Play, valabila 15 zile. La terminarea acestei perioade activarea (cumpararea variantei full) se face instaland aplicatia “PowerAMP Full Version Unlocker”.

    Caracteristici si functionalitati:

- Un player de muzica extrem de customizabil- Suporta toate formatele folosite in muzica- Aplicatia costa 15.93 RON in acest moment

joi, 22 ianuarie 2015

Recomandare placa video - buget 600 - 900 Lei

    Placa video este cea mai importanta componenta a oricarui sistem de gaming care se respecta. Daca procesorul este regele, placa video cu siguranta este regina! Unul fara alta nu se poate! E ca in viata, un barbat are nevoie de o femeie pentru a da randament maxim. Si viceversa!

    Asa si cu placile video si procesoarele! Daca pentru femei nu am un ghid de achizitie (cam prea multe variabile), pentru placile video e alta poveste. Stiu ca multi dintre voi nu au timp/inclinatie sa citeasca review-uri si detalii tehnice pentru o gramada de modele de placi video. Eu am fost permanent la curent cu ce se intampla in domeniu, fiind un avid fan de hardware si  jocuri, drept urmare, am trecut  la realizarea acestui ghid, in baza ofertei de placi video a emag, pcgarage, mediadot si chiar si altex, care sper sa va ajute in cumpararea celei mai potrivite placi video, in functie de buget.

    Intentia mea este sa va recomand cea mai buna placa video in functie de bugetul disponibil, deoarece banii disponibili iti zic pana la urma ce si cum cumperi. Am ales un buget cuprins intre 600 si 900 Lei, deoarece acesta este intervalul de pret al unei placi video bune, pentru a putea rula jocurile aparute pana acum si ce vor aparea in urmatorii doi ani.

    Cel mai important punct – cu cat e mai scumpa placa video, cu atat va fi si performanta mai buna!  

    Este adevarat in marea majoritate a cazurilor!

    Insa nu tot timpul, mai sunt si  cazuri in care modele mai slabe au preturi mai mari decat o placa video mai buna, fie deoarece preturile nu au fost actualizate de furnizori, fie sunt modele EOL (end of life) ori modelele concurente, mai bune, au avut parte de o reducere de pret. Sau modelele mai slabe aveau ceva accesorii in plus sau o cantitate de memorie mai mare decat modelul superior.

     Memoria RAM a placii video nu este un indicator important de performanta, in cele mai multe cazuri!

    Tipul procesorului este mult mai important si in plus si BUS-ul memoriei. Se poate intampla ca o placa video cu 1GB RAM sa aiba aceeasi performanta ca una cu 2GB RAM. Valabil mai ales in cazul placilor video low-end, unde memoria suplimentara este degeaba si nu vei gresi daca vei lua placa video cu memorie RAM mai mica. GPU-ul slab nu va fi in stare sa foloseasca cantitatea suplimentara de memorie in 99% din cazuri.

    Sursa calculatorului este de multe ori neglijata dar este o componenta foarte importanta si care afecteaza stabilitatea calculatorului si durata de viata a componentelor. Asigura-te ca sursa este suficient de puternica incat sa intretina (electric) placa video! Ca sa nu mai spunem ca o placa video mai serioasa poate cere o serie de conectori pe care sursa ta veche poate nu ii are. 

    Deci mare atentie la upgrade, verifica ce sursa are nevoie placa video, deoarece este posibil sa fi obligat sa bagi bani si intr-o sursa noua. In principiu, o sursa buna pe la 600W va fi suficienta pentru un sistem cu un CPU Quad Core si o placa video de sine statatoare. Deja daca vrei sa rulezi SLI sau Crossfire, va trebui sa investesti binisor intr-o sursa puternica, insa in cazul nostru din acest articol nu este cazul.

    Nvidia sau AMD? 

    Sincer, daca nu iti cumperi High End, nu conteaza!

    Nu vei vedea nici o diferenta seminificativa  intre o placa Nvidia sau AMD, cu performante identice, ruland acelasi joc. Intr-un astfel de caz, pretul face putin diferenta, AMD fiind putin mai ieftin decat Nvidia.

    Racirea este probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele.

    Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva

    Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator sau doua si chiar trei pentru placile ultra perormante, care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. In acest ca conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul si ce ventilator a ales pentru asamblare si calitatea acestuia.

    Iata deci un cuprins al placilor video alese de catre noi, asezate in ordinea crescatoare a preturilor:

Procesor: AMD Radeon R7 265
Frecventa procesor (MHz): 900
Memorie: 2048 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 5600
BUS memorie: 256
Suport DirectX (versiune): 11.2
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X


Procesor: nVidia GeForce GTX 660
Frecventa procesor (MHz): 980
Memorie: 2048 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 6008
BUS memorie: 192
Suport DirectX (versiune): 11
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X


Procesor: Radeon R9 270
Frecventa procesor (MHz): 920 
Memorie: 2048 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 5600 
BUS memorie: 256 
Suport DirectX (versiune): 12
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X

    Asus NVIDIA GeForce GTX 750 Ti OC, 2048MB, GDDR5, 128bit

Procesor: nVidia GeForce GTX750 TI
Frecventa procesor (MHz): 1072
Memorie: 2048 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 5400 
BUS memorie: 128
Suport DirectX (versiune): 11
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X


Procesor: Radeon R9 270X
Frecventa procesor (MHz): 1020 
Memorie: 2048 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 5600 
BUS memorie: 256
Suport DirectX (versiune): 12
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X


    Gigabyte GeForce GTX 660 3GB GDDR5 192-bit

Procesor: GeForce GTX 660
Frecventa procesor (MHz): 1033 
Memorie: 3072 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 6008 
BUS memorie: 192
Suport DirectX (versiune): 11.2
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X

    Placa video este considerata competenta in momentul in care iti ruleaza orice joc la MINIM 30FPS (30 imagini pe secunda). Sunt si unii mai pretentiosi care pretind ca minimul este 60FPS si au dreptate, dar asta este valabil in special pentru FPS-uri si partea de multiplayer unde reactiile sunt foarte importante! 

    Pentru single player 30 FPS sunt suficiente pentru a te bucura de un joc.  Daca placa ta video nu mai este in stare sa ruleze in mod constant jocurile peste 30 FPS, este clar. E timpul sa ii organizezi retragerea si sa iti cauti una noua.

    Speram ca articolul nostru va va ajuta in alegerea unei placi video performante la un pret bun.