joi, 22 ianuarie 2015

Recomandare placa video - buget 600 - 900 Lei

    Placa video este cea mai importanta componenta a oricarui sistem de gaming care se respecta. Daca procesorul este regele, placa video cu siguranta este regina! Unul fara alta nu se poate! E ca in viata, un barbat are nevoie de o femeie pentru a da randament maxim. Si viceversa!

    Asa si cu placile video si procesoarele! Daca pentru femei nu am un ghid de achizitie (cam prea multe variabile), pentru placile video e alta poveste. Stiu ca multi dintre voi nu au timp/inclinatie sa citeasca review-uri si detalii tehnice pentru o gramada de modele de placi video. Eu am fost permanent la curent cu ce se intampla in domeniu, fiind un avid fan de hardware si  jocuri, drept urmare, am trecut  la realizarea acestui ghid, in baza ofertei de placi video a emag, pcgarage, mediadot si chiar si altex, care sper sa va ajute in cumpararea celei mai potrivite placi video, in functie de buget.

    Intentia mea este sa va recomand cea mai buna placa video in functie de bugetul disponibil, deoarece banii disponibili iti zic pana la urma ce si cum cumperi. Am ales un buget cuprins intre 600 si 900 Lei, deoarece acesta este intervalul de pret al unei placi video bune, pentru a putea rula jocurile aparute pana acum si ce vor aparea in urmatorii doi ani.

    Cel mai important punct – cu cat e mai scumpa placa video, cu atat va fi si performanta mai buna!  

    Este adevarat in marea majoritate a cazurilor!

    Insa nu tot timpul, mai sunt si  cazuri in care modele mai slabe au preturi mai mari decat o placa video mai buna, fie deoarece preturile nu au fost actualizate de furnizori, fie sunt modele EOL (end of life) ori modelele concurente, mai bune, au avut parte de o reducere de pret. Sau modelele mai slabe aveau ceva accesorii in plus sau o cantitate de memorie mai mare decat modelul superior.

     Memoria RAM a placii video nu este un indicator important de performanta, in cele mai multe cazuri!

    Tipul procesorului este mult mai important si in plus si BUS-ul memoriei. Se poate intampla ca o placa video cu 1GB RAM sa aiba aceeasi performanta ca una cu 2GB RAM. Valabil mai ales in cazul placilor video low-end, unde memoria suplimentara este degeaba si nu vei gresi daca vei lua placa video cu memorie RAM mai mica. GPU-ul slab nu va fi in stare sa foloseasca cantitatea suplimentara de memorie in 99% din cazuri.

    Sursa calculatorului este de multe ori neglijata dar este o componenta foarte importanta si care afecteaza stabilitatea calculatorului si durata de viata a componentelor. Asigura-te ca sursa este suficient de puternica incat sa intretina (electric) placa video! Ca sa nu mai spunem ca o placa video mai serioasa poate cere o serie de conectori pe care sursa ta veche poate nu ii are. 

    Deci mare atentie la upgrade, verifica ce sursa are nevoie placa video, deoarece este posibil sa fi obligat sa bagi bani si intr-o sursa noua. In principiu, o sursa buna pe la 600W va fi suficienta pentru un sistem cu un CPU Quad Core si o placa video de sine statatoare. Deja daca vrei sa rulezi SLI sau Crossfire, va trebui sa investesti binisor intr-o sursa puternica, insa in cazul nostru din acest articol nu este cazul.

    Nvidia sau AMD? 

    Sincer, daca nu iti cumperi High End, nu conteaza!

    Nu vei vedea nici o diferenta seminificativa  intre o placa Nvidia sau AMD, cu performante identice, ruland acelasi joc. Intr-un astfel de caz, pretul face putin diferenta, AMD fiind putin mai ieftin decat Nvidia.

    Racirea este probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele.

    Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva

    Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator sau doua si chiar trei pentru placile ultra perormante, care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. In acest ca conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul si ce ventilator a ales pentru asamblare si calitatea acestuia.

    Iata deci un cuprins al placilor video alese de catre noi, asezate in ordinea crescatoare a preturilor:

Procesor: AMD Radeon R7 265
Frecventa procesor (MHz): 900
Memorie: 2048 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 5600
BUS memorie: 256
Suport DirectX (versiune): 11.2
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X


Procesor: nVidia GeForce GTX 660
Frecventa procesor (MHz): 980
Memorie: 2048 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 6008
BUS memorie: 192
Suport DirectX (versiune): 11
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X


Procesor: Radeon R9 270
Frecventa procesor (MHz): 920 
Memorie: 2048 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 5600 
BUS memorie: 256 
Suport DirectX (versiune): 12
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X

    Asus NVIDIA GeForce GTX 750 Ti OC, 2048MB, GDDR5, 128bit

Procesor: nVidia GeForce GTX750 TI
Frecventa procesor (MHz): 1072
Memorie: 2048 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 5400 
BUS memorie: 128
Suport DirectX (versiune): 11
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X


Procesor: Radeon R9 270X
Frecventa procesor (MHz): 1020 
Memorie: 2048 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 5600 
BUS memorie: 256
Suport DirectX (versiune): 12
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X


    Gigabyte GeForce GTX 660 3GB GDDR5 192-bit

Procesor: GeForce GTX 660
Frecventa procesor (MHz): 1033 
Memorie: 3072 DDR5
Frecventa memorie (MHz): 6008 
BUS memorie: 192
Suport DirectX (versiune): 11.2
Pixel Shader: 5.0
Tip racire: Activa Dual X

    Placa video este considerata competenta in momentul in care iti ruleaza orice joc la MINIM 30FPS (30 imagini pe secunda). Sunt si unii mai pretentiosi care pretind ca minimul este 60FPS si au dreptate, dar asta este valabil in special pentru FPS-uri si partea de multiplayer unde reactiile sunt foarte importante! 

    Pentru single player 30 FPS sunt suficiente pentru a te bucura de un joc.  Daca placa ta video nu mai este in stare sa ruleze in mod constant jocurile peste 30 FPS, este clar. E timpul sa ii organizezi retragerea si sa iti cauti una noua.

    Speram ca articolul nostru va va ajuta in alegerea unei placi video performante la un pret bun.