miercuri, 3 aprilie 2013

Sfaturi utile pentru rezolvarea problemei lipsei de experienta la angajare!

Eşti un tânăr talentat, student sau proaspăt absolvent, şi vrei să îţi construieşti cariera pe care ţi-o doreşti, să îţi găseşti primul tău job sau să schimbi domeniul de activitate şi să faci ceea ce te pasionează cu adevărat. Ai aplicat deja pentru diferite poziţii deschise la companiile alături de care ţi-ar plăcea să lucrezi, însă răspunsul pe care l-ai primit a fost de cele mai multe ori negativ. Motivul? Lipsa de experienţă!
Ai avut rezultate bune de-a lungul studiilor şi ştii că înveţi repede şi că poţi face faţă cu succes provocărilor unui nou job. Trebuie doar să îi demonstrezi asta şi potenţialului angajator şi să găseşti metode prin care să compensezi lipsa de experienţă cu alte activităţi relevante pentru dezvoltarea ta profesională. Cum rezolvi problema lipsei de experienţă în trei paşi simpli?
În primul rând interacţionează cu profesionişti! Majoritatea angajatorilor nu recrutează tineri la târgurile de carieră sau pe site-urile de profil. Aceştia preferă să cunoască direct tineri talentaţi, să discute cu ei şi să vadă dacă se potrivesc sau nu profilului căutat. Dacă vei cunoaşte personal angajatorul vei reuşi să îi demonstrezi că eşti candidatul potrivit discutând faţă în faţă. Aşadar, caută angajatorii preferaţi de tine la evenimentele care îţi permit să interacţionezi în mod direct cu ei şi remarcă-te!



Continuă să te pregăteşti participând la sesiuni de training în cadrul cărora dezvolţi competenţe şi abilităţi prin metode de educaţie non-formală. Urmăreşte ca participarea la astfel de training-uri să te ajute să dezvolţi aptitudini relevante pentru domeniul de interes pentru tine şi pune în valoare noile cunoştinţe într-un CV profesionist. În acest fel vei reuşi să îi demonstrezi angajatorului că eşti pasionat şi că ai cunoştinţe în domeniu chiar dacă nu ai profesat până acum.
Nu în ultimul rând, lucrează alături de profesionişti şi tineri talentaţi! Participă la workshop-uri şi studii de caz care te ajută să înţelegi ce presupune activitatea într-un anumit domeniu, te învaţă să lucrezi în echipă şi îţi dau ocazia să colaborezi cu profesionişti şi specialişti. De cele mai multe ori pentru angajatori astfel de evenimente servesc drept interviuri de grup aşa că fă tot posibilul să ieşi în evidenţă şi să îţi demonstrezi potenţialul.
Deşi pare o piedică majoră în calea dezvoltării tale profesionale, problema lipsei de experienţă îşi găseşte o rezolvare foarte uşor. Interacţionând cu profesionişti la evenimente de profil, participând la sesiuni de training, workshop-uri şi studii de caz, vei compensa lipsa de experienţă şi vei demonstra că eşti candidatul potrivit.