marți, 15 ianuarie 2013

Sfaturi utile privind achizionarea unui LED TV


Ce este de fapt LED TV ? Oare sunt mai bune televizoarele LED ? De ce ?
Intrucit  se constata un interes foarte mare pentru televizoarele LED vom intra in detalii mai amanuntite despre aceasta tehnologie.
LED = Light Emitting Diode. Este o dioda ( conduce curentul intr-un singur sens ) care emite lumina . Tehnologia LED a avansat foatrte mult in ultimii ani de la led-urile intilnite pe la tot felul de aparate si gadget-uri pina la puternicele led-uri din zilele noastre folosite la lanterne chiar si becuri. Cred ca toata lumea isi aminteste BMW Seria 5 masina care a aparut cu led-uri in locul lumnilor de pozitie.

Revenind la televizoarele LED, ele sunt in esenta televizoare LCD. Pentru a reda imagini acestea (LCD-urile) au nevoie de o sursa de lumina , sursa care la un TV LCD este un tub fluorescent ( un fel de neon mai mic). Ei bine un televizor LED este de fapt un televizor LCD normal la care se inlocuiesc tuburile fluorescente cu LED-uri . Si cam atit. Nu este vorba de nici o tehnologie revolutionara, imaginea este compusa
identic doar ca sursa de lumina este un LED.
Care sunt avantajele ?
- In primul rind LED-urile sunt extrem de mici asadar se pot realiza televizoare incredibil de subtiri.
- LED-urile sunt foarte economice deci consumul de curent al televizorului va scadea sensibil deasemenea nu se va mai incalzi foarte mult.
- LED-urile sunt rapide ( se pot stinge / aprinde individual) foarte rapid si se pot astfel realiza anumite efecte de imbunatatire a imaginii cu un impact semnificativ.
Retineti : Un LED nu este nimic altceva decit un LCD cu alt tip de iluminare de fundal. Totusi datorita avantajelor oferite de LED-uri pe ansamblu imaginea afisata va fi mai buna . Dar oare merita diferenta destul de mare de pret ? Raspunsul este : Cu siguranta DA  conditia fiind ca tehnologia LED utilizata sa fie cea
protrivita. In caz contrar costul mai mare nu este deloc justificat.
Din pacate producatorii de LED-uri “uita” sa mentioneze ce tip de tehnologie LED folosesc. Din pacate !
Cu toate acestea daca vom sti ce sa cautam putem gasi informatii detaliate pe Internet despre fiecare televizor. Asadar inainte sa cumparati un LED notati modelul si cautati date despre ele.
Asadar , cum se pot folosi celebrele LED-uri la un televizor ? Iata mai jos modalitatile si respective efectele utilizarii LED-urilor asupra imaginii.



Edge lit without local dimming: (Iluminare pe margini fara intunecare locala) este cel mai des mod intilnit in productie astazi. A fost introdusa de catre Samsung si este acea tehnologie care ne permite sa avem televzoare extreme de subtiri. Astfel LED-urile care produc lumina sunt montate pe marginea ecranului si nu in spatele acestuia astfel obtinind un TV SLIM (subtire). Din pacate nu aduce avantaje fata de un LCD normal ba chiar un mare dezavantaj ar fi faptul ca imaginea in centru poate fi mai intunecata decit pe margini (pt ca LED-urile nu sunt in spatele fiecarui pixel) ci pe margine ? Deci de ce sunt mai scumpe ? Marketing !
Full array without local dimming: (linie complete de led-uri fara intunecare locala). Destul de rar intilnit. Folosit la modelele mai vechi sau foarte ieftine consta in inlocuirea tubului fluorescent cu un sir de LED-uri . Practic nici un dezavantaj fata de LCD , ca avantaje ar fi faptul ca vor consuma mai putin current LED-urile fiind mai economice.
Si acum partea interesanta: ceea ce trebuie sa cautam atunci cind cumparam un LED TV

Edge lit WITH local dimming: (iluminare pe margini CU intunecare locala) este un produs care imbina avantajele tehnologiei subtiri cu cea a intunecarii locale. Practic anumite zone ( LED-uri) pot fi stinse independent. Sa ne imaginam o imagine de exterior . Cerul albastru si soseaua neagra. Pentru obtinerea
unui contrast mai puternic ledurile de pe rindul de sus sunt aprinse la maxim iar cele de jos sunt stinse sau aproape stinse.

Full array WITH local dimming: (linie complete de led-uri CU intunecare locala).Este varianta cea mai buna . Permite inclusiv stingerea individuala a ledului aferent fiecarui pixel. Din pacate este foarte scumpa de produs , greu de gasit in magazine . Dar este cea mai buna tehnologie si ea imbina TOATE avantajele
LED mai putin grosimea televizorului. Este utilizata de Sony pentru modelele foarte scumpe din gama de virf.
Recomandarea noastra : daca doriti ca investitia dvs sa conteze investiti intrun LED cu local dimming. In caz contrar faceti risipa inutila de bani neexistind avantaje majore fata de clasica tehnologie LCD. Si in final trebuie sa mentionez ca imaginea afisata de LED cu local dimming se apropie si este un competitor pentru plasma . Plasma ramine insa cea mai buna imagine dar este scumpa pentru diagonale mici si consuma
foarte mult current comparativ cu LED si LCD.