marți, 29 ianuarie 2013

Modificarile aduse de Noul Cod de Procedura Civila

Intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, la 1 februarie 2013, aduce o serie de schimbari la nivelul instantelor de judecata. Toate aceste modificari sunt cuprinse intr-o hotarare publicata, la 8 august 2012, in Monitorul Oficial.
Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 637/3012 pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara a instantelor judecatoresti a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 559, din 8 august 2012.
Actul normativ aduce o serie de modificari ce vor intra in vigoare odata cu noul cod de procedura civila, adica la 1 februarie 2013. Astfel, odata cu intrarea in vigoare a acestei hotarari, in cadrul curtilor de apel si al tribunalelor vor functiona sectii sau complete specializate pentru cauze ce nu erau prevazute pana acum, si anume: cauze privind societati, registrul comertului, insolventa si concurenta neloiala. 
De asemenea, potrivit documentului, vor fi abrogate 2 paragrafe, si anume cel care stabileste atributiile judecatorilor ce solutioneaza cererile privind cetatenia romana, precum si cel care prevede ca justitia controleaza legalitatea actelor sau faptelor care se inregistreaza in registrul comertului. 
In prezent, judecatorii desemnati in Comisia pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei romane aveau, printre altele, atributia de a intocmi rapoarte in vederea promovarii de catre ministrul justitiei a proiectelor de hotarari ale Guvernului pentru acordarea, redobandirea sau renuntarea la cetatenia romana. Totodata, judecatorii cu atributii la oficiul registrului comertului dispuneau inmatricularea societatilor comerciale si controlau actele si faptele ce tineau de competenta oficiului registrului comertului.
Noi atributii ale grefierului de sedinta pentru procesele incepute dupa 1 februarie 2013
Odata cu intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, si grefierul de sedinta va avea noi atributii. Astfel, atat in etapa premergatoare sedintei de judecata, cat si in etapa cercetarii judecatoresti desfasurata in procesele incepute dupa intrarea in vigoare a Codului de procedura civila, grefierul de sedinta va:
a) intocmi, pe baza dispozitiilor date de complet, toate comunicarile prevazute de lege inainte de fixarea primului termen de judecata, pe care le preda persoanei desemnate cu atributii privind expedierea actelor de procedura;
b) completa borderourile, daca nu exista o persoana desemnata cu atributii privind expedierea actelor de procedura, si preda corespondenta la arhiva, in vederea expedierii;
c) redacta incheierile si toate actele de procedura prevazute de lege;
d) urmari termenele prevazute de lege pentru efectuarea modificarilor sau completarilor la cererea de chemare in judecata, pentru depunerea intampinarii si a raspunsului la intampinare, va tine evidenta acestora si va informa completul de judecata cu privire la implinirea acestora;
e) intocmi citatiile;
f) prelua din arhiva si pastra dosarele pe durata necesara efectuarii actelor de procedura si studiului dosarului de catre completul de judecata;
g) imediat dupa fixarea termenului de judecata, pentru cauzele urgente, sau in cel mult 5 zile lucratoare, pentru celelalte cauze, emite procedurile de citare pentru primul termen de judecata si duce la indeplinire celelalte masuri pentru pregatirea judecatii.

Actele de sesizare a instantei
Pana in prezent, regulamentul de ordine interioare a instantelor judecatoresti stabilea ca toate actele de sesizare a instantei, depuse personal sau prin reprezentant, vor fi depuse la registratura si vor primi, in aceeasi zi, data certa. Ulterior, acestea se vor preda presedintelui instantei sau, dupa caz, judecatorului de serviciu, avand atasate dovezile privind modul in care au fost transmise.
De la 1 februarie 2013, potrivit prevederi actului normativ, dupa depunerea sesizarilor la registratura, se va stabili obiectul cauzei si data certa si se va da un numar din aplicatia ECRIS. In cazul in care actele nu primesc numar in sistemul informatic ECRIS, atunci ele vor fi prelucrate cu prioritate a doua zi, cu aprobarea presedintelui instantei sau a persoanei desemnate de acesta.
„(…) acestea (actele de sesizare a instantei, n.red.) vor fi prelucrate cu prioritate a doua zi, cu aprobarea presedintelui instantei sau a persoanei desemnate de acesta, incheindu-se in acest sens un proces-verbal si mentionand ca data certa data depunerii actului de sesizare la registratura”, se arata in textul hotararii.

Informatii noi in registrul de evidenta a cailor de atac impotriva hotararilor civile si penale
In ceea ce priveste registrul de evidenta a cailor de atac impotriva hotararilor civile si penale, acesta va contine, pe langa informatiile necesare in prezent (adica numele si prenumele partii care a declarat apelul sau recursul; numarul dosarului, data declararii caii de atac si data inaintarii dosarului la instanta competenta), si alte date precum:
- data comunicarii catre apelant/recurent a lipsurilor cererii,
- data primirii completarii cererii,
- data comunicarii cererii catre intimat,
- data primirii intampinarii,
- data comunicarii intampinarii catre apelant/recurent,
- data primirii raspunsului la intampinare.

Activitatea de judecata propriu-zisa

Actul normativ stabileste ca, la prima instanta, cercetarea procesului are loc in fata judecatorului, in camera de consiliu, cu citarea partilor, la care vor avea acces partile, reprezentantii lor, cei care ii asista pe minori, aparatorii partilor, martorii, expertii, traducatorii, interpretii. De asemenea, vor avea acces si alte persoane carora instanta, pentru motive temeinice, le admite sa asiste la proces.
Grefierul de sedinta va fi prezent in camera de consiliu inainte de inceperea sedintei, pentru a putea pune la dispozitie dosarele spre consultare, dar si pentru a atasa la dosare ultimele acte de procedura sau a corespondentei sosite la registratura.
Dupa intrarea completului in camera de consiliu, grefierul de sedinta va face apelul partilor si referatul oral al cauzei, prezentand pe scurt obiectul pricinii, modul in care s-a indeplinit procedura de citare si daca s-au realizat masurile dispuse de instanta la termenele anterioare.
Inregistrarea cererilor de apel sau de recurs si inaintarea dosarelor la instanta de apel sau de recurs
Indiferent ca sunt transmise direct sau prin posta, fax sau e-mail, cererile de apel sau recurs vor fi cuprinse intr-un dosar separat cu acelasi numar, cu indicativul <> sau <>, care se ataseaza la dosarul de fond al cauzei. Dupa ce sunt inregistrate in evidentele prevazute de lege, grefierul arhivar le preda presedintelui instantei sau persoanei desemnate de acesta, care poate decide ca procedura scrisa sa fie realizata de 2 sau mai multi judecatori ai instantei sau de presedintele completului imediat urmator celui care a solutionat cauza.
Odata indeplinite cele de mai sus, circuitul dosarelor va fi urmatorul:
- in cazul in care cererea de apel sau recurs nu indeplineste conditiile prevazute de lege, presedintele instantei sau persoana desemnata de acesta ia masuri pentru comunicarea catre apelant/recurent a lipsurilor cererii in vederea completarii sau modificarii ei;
- in cazul in care cererea de apel sau recurs indeplineste conditiile prevazute de lege presedintele instantei sau persoana desemnata de acesta dispune comunicarea cererii catre intimat, impreuna cu motivele de apel/recurs, si a copiilor certificate de pe inscrisurile alaturate care nu au fost infatisate la prima instanta, in vederea depunerii intampinarii;
- intampinarea depusa se comunica de indata apelantului/recurentului, punandu-i-se in vedere obligatia de a depune la dosar raspunsul la intampinare; in acelasi mod se procedeaza si in cazul in care se formuleaza apel/recurs incident si apel/recurs, provocat;
- presedintele sau persoana desemnata de acesta, dupa implinirea termenului de apel sau recurs pentru toate partile, precum si a termenelor prevazute pentru depunerea intampinarii si raspunsului la aceasta, ia masuri pentru inaintarea la instanta de apel/recurs a dosarului impreuna cu apelurile facute, intampinarea, raspunsul la intampinare, apelurile sau recursurile incidente sau provocate si dovezile de comunicare a acestor acte;
- dupa sosirea dovezilor de comunicare a tuturor actelor si dupa implinirea termenului de apel sau de recurs pentru toate partile, grefierul arhivar va inainta dosarul la instanta de apel ori de recurs, cu adresa semnata de presedintele instantei sau de judecatorul desemnat, in care se vor consemna: numarul dosarului, numarul si data hotararii atacate, numele si prenumele partilor care au declarat apel sau recurs, numarul copiilor de pe cererea de apel ori recurs, mentiunea daca apelul sau recursul a fost timbrat, caz in care se va indica valoarea taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar ce au fost achitate, mentiunea daca s-a depus intampinare si raspuns la aceasta, daca a fost promovat apel si recurs incident sau provocat.

Inregistrarea si judecarea cererilor de contestatie in anulare si de revizuire

Actul normativ stabileste ca dosarele avand ca obiect contestatiile in anulare sau revizuire introduse dupa intrarea in vigoare a Codului de procedura civila se transmit persoanei desemnate cu repartizarea aleatorie a cauzelor, in vederea repartizarii pe complete, in aceeasi zi.
"In situatia in care hotararea impotriva careia se indreapta calea extraordinara de atac a fost pronuntata de instanta de apel sau de recurs, presedintele completului caruia i-a fost repartizata cererea realizeaza procedura scrisa, care se aplica in mod corespunzator, in masura in care aceste dispozitii nu contravin prevederilor Codului de procedura civila", se arata in hotarare.