marți, 6 noiembrie 2012

Recomandare carte - Melissa de la Cruz



Desi, personal nu am fost atras de filmele si serialele cu vampiri, am fost atras insa intr-o librarie, de colectia “Sange albastru” ce ii apartine autoarei Melissa de la Cruz.



Melissa de la Cruz este o autoare din SUA, care s-a facut cunoscuta prin cartile sale de fictiune facute in special pentru tineri.




In primul volum al seriei facem ne familiarizam cu termenul de sange albastru si facem cunostinta cu personajele. Schyuler e ramasa pe lume doar cu bunica ei. Tatal disparut, mama in coma de la nasterea ei, iar veniturile familiei sunt bine contabilizate de catre bunica ei. Fata e inscrisa la o scoala elitista, iar majoritatea timpului si-l petrece alaturi de prietenul ei cel mai bun Oliver.

Popularii scolii insa sunt Jack  si Mimi Force. Gemenii nedespartiti, frumosi amandoi si afectuosi unul cu celalalt. Nou venita insa la scoala este Bliss, o roscata texana ce intra de indata in grupul celor populari datorita noii ei prietene Mimi Force.

In primul an Schyuler afla ca este un sange albastru, mai exact: un vampir. Ce e cel mai frumos e ca majoritatea elevilor de la scoala unde isi ia ea cursurile sunt sange albastru. Atatea informatii, atatea schimbari reusesc oarecum sa o dea peste cap pe mica noastra eroina.

De-a lungul zilelor intra in contact cu Jack si fara sa vrea se ataseaza de el, dar afla ca legatura lui cu Mimi dureaza de milenii, iar ea nu are ce sa faca in aceasta privinta. Cei doi sunt sortiti unul celuilalt si la fiecare ciclu de existenta isi reinoiesc legatura.

Desi de secole vampirii nu au mai avut parte de pericole se pare ca cei cu Sange Argintiu si-au facut aparitiile din nou pentru a-i teroriza. Cei cu sange argintiu sunt fosti sange albastru ce s-au hranit cu semenii lor. Acesta este unul dintre pacatele capital scrise in codul vampirilor. Nici un sange albastru nu are voie sa se hraneasca cu un alt vampir.

In cel de-al doilea volum actiunea se axeaza pe balul celor 400. O petrecere exclusivista doar pentru vampiri, unde sunt prezentati in societate tinerii. Bineinteles la aceasta petrecere sunt prezentati Mimi si Jack Force. Pentru inceput se pare ca toata lumea a uitat de moartea colegei lor, de cei cu sange argintiu, insa nu si Schyuler.

Dupa moartea bunicii sale ea pleaca la Venetia alaturi de Oliver pentru a-si cauta bunicul: Lawrence. Cand intr-un final il gaseste acesta ii spune ca nu are ce face in privinta celor cu Sange argintiu si isi lasa nepoata sa plece mahnita acasa. Insa acest lucru nu dureaza prea mult deoarece acesta o urmeaza.

La petrecerea celor 400, Schyuler straluceste intr-o rochie haute couture creatie a lui Dior, purtata de mama sa. Jack este pur si simplu orbit de frumusetea si tinuta ei, lucru ce o face pe Mimi sa fie geloasa.

Intr-un exces de furie aceasta invoca un sange argintiu alaturi de Kingsley, un alt baiat nou venit la scoala. Totul pentru a o distruge pe Schuyler. O greseala fatala am putea spune deoarece tot acest process produce victime, cea mai importanta fiind o membra a comisiei vampirilor.

Pe parcurs Schyuler este pregatita de bunicul ei pentru a-si exersa aptitudinile care le are. De asemenea acesta ii impune sa-si ia un insotitor uman pentru a se putea hrani si pentru a nu fi slabita. Cel pe care il alege Schyuler este nimeni altul decat Oliver. Desi la inceput procesul este soldat cu un esec pana la urma baiatul primeste sarutul sacru. In momentul in care fata ii suge sangele si ii cunoaste amintirile afla ca Oliver era indragostit de ea de la inceput. E primul moment in care regreta alegerea facuta, deoarece sarutul sacru a creat o legatura intre ei, iar dragostea lui Oliver pentru eroina noastra a devenit mai profunda in urma acestui proces.

In cel de-al trilea volum putem observa viata lui Schyuler plina de surprize. Aceasta este adoptata de tatal lui Mimi Force si se muta sub acoperisul acestuia, incepe o relatie secreta cu Jack si isi pastreaza prietenia cu Oliver.

Cei din comisie sunt macelariti de vampirii cu sange argintiu, Schyuler scapa, iar actiunea creste in intensitate.

Ultimul volum este o culegere de 3 povestiri: povestea lui Oliver, a mamei lui Schyuler si a fiicei ei. Aici ne este deslusit modul in care Oliver este vindecat de dragostea lui pentru Schyuler. Una dintre cele mai frumoase povesti si traumatizante este cea a Allegrei. Aceasta cunoaste un baiat uman si se indragosteste de el. In momentul in care ii ofera sarutul sacru isi vede in fata ochilor viitorul: ea in coma, fata ei traieste fara mama, iar baiatul de acum este mort. Drept urmare Allegra continua sa ramana alaturi de geamanul ei Charles.

Schyuler se marita cu Jack, iar cei doi se despart dupa ceremonie in directii opuse. Se anunta vremuri negre, un nou razboi impotriva celor cu Sange Argintiu va avea loc si toata lumea trebuie sa fie pregatita.

Va doresc lectura placuta!