sâmbătă, 1 decembrie 2012

Diferente intre ceasuri originale si fake-uri

    Frecvent putem gasi pe piata replici ale unor cunoscute modele de ceasuri. Designul acestora e fie partial, fie in totalitate copiat, uneori mergandu-se pana la reproducerea sigiliilor/logo-urilor, a seriilor sau a altor semne distinctive.

    Ceasuri contrafacute

    Preturile bineinteles ca sunt mult sub cele ale ceasuri originale, iar calitatea lor variaza. Producatorii acestor falsuri se orienteaza in special pe modelele actuale, mai putin pe modele de ceasuri vechi iar a detine un ceasuri contrafacute nu e ilegal, insa a le reproduce si a le vinde e impotriva legii copyright-ului. Marea majoritate a ceasuri contrafacute apar dinspre Asia, iar impiedicarea producerii acestora e destul de greoaie datorita faptului ca apar mereu alti si alti producatori de fake-uri. Pe de alta parte nu prea mai exista nici un mare interes din partea firmelor de ceasuri originale sa se lupte cu ei, atat pentru ca un cumparator care si-ar permite un ceas de lux original de 1000-2000 euro, nu se va zgarci sa dea 100 euro pe unul fals sau invers, cei care dau 100 probabil nu-si permit oricum sa dea 1000 pe ceasuri originale. In plus, ei mizeaza si pe faptul ca diferenta devine sesizabila in timp scurt si clientul nemultumit de copia lui, va cauta originalul. E mai delicata situatia cand ti se vinde, fara sa iti dai seama, un ceas reprodus la pretul originalului si atunci, datorita raportului pret mare-calitate inferioara, marcii care a fost contrafacuta i se aduce un prejudiciu de imagine. Firme de ceasuri au incercat sa vina inaintea celor care doresc ceasuri de firma si au scos pe piata si modele mai accesibile ca pret ( vezi de exemplu Rolex).



    Pentru a putea deosebi ceasuri de firma de cele fake ar trebui sa fiti familiarizat cu originalul, sa cunoasteti atat fata ceasului dorit, cat si detalii legate de bratara, carcasa spate, utile sunt cataloagele firmelor de ceasuri, dar atentie, nu tot timpul apar toate modelele, deci simplul fapt ca un model de ceas nu se gaseste in catalog in acel moment nu inseamna neaparat ca e fake.

    Uitati-va la logo, trebuie sa fie bine executat, cu toate detaliile si evidentiat.
Fiti atenti la detalii, fineturi, pentru ca se intampla de multe ori sa apara modele combinate, cu detalii de la marci de ceasuri diferite.

    Urmariti caracteristicile neobişnuite, cum ar fi o supapă de heliu ce nu poate fi usor reprodusa sau nu e functionala, la cronografe pot aparea iarasi probleme.
verificati bratara, mecanismul de inchidere. 
O calitate inferioara a lor poate fi un indiciu.



    Se mai poate intampla ca modelele mai vechi de ceasuri, datorita numeroaselor asemanari dar si a unor diferente, sa fie luate drept modele contrafacute. Cel mai simplu lucru e sa verificat serial number-ul producatorului. Va puteti documenta la fiecare unde e trecut – de exemplu, la cei de la Omega e un numar de 8 cifre, gravat cu laser pe exteriorul carcasei iar la modelele vechi se afla gravat pe mecanism.
Exista pe net diferite site-uri care prezinta si poze edificatoare cu ceasuri originale si cele copiate, pentru a se putea vedea mai clar diferentele.