joi, 11 octombrie 2012

Cum sa scapi de vergeturi

In mod cert fiecare  femeie a aflat pe propria piele ce inseamna vergeturile, acele semne inestetice ce reprezinta un cosmar nedorit, si care vin in top dupa binecunoscuta celulita si acnee.
Vergeturile sunt liniile fine de pe suprafata corpului nostru, niste cicatrice mici care apar din cauza faptului ca straturile inferioare ale pielii se dezvolta mai greu decat cele superioare, fiind determinate de dezvoltarea organismului in adolescenta, de castigarea in greutate sau de pierderea brusca a unor kilograme,de sarcina sau exercitiile de crestere a masei musculare .
Vergeturile au aspect alb-sidefiu pana la roz- violaceu si apar la femei in special la nivelul coapselor, sanilor, soldurilor si feselor. La femeile insarcinate, vergeturile apar frecvent la nivelul abdomenului inferior, in ultimul trimestru. 
La barbati, vergeturile apar in special la cei care fac sporturi care deformeaza constitutia corpului cum ar fi ridicarea de greutati sau la barbatii care folosesc medicamente ce contin steroizi anabolizanti.
Unele statistici estimeaza ca  apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenti si la 40% dintre sportivi. La nivelul vergeturii pielea este subtiata, fina la palpare, cu suprafata incretita, cu transparenta crescuta in cazul vergeturilor nou aparute (de aceea culoarea lor este rosu-violacee) si alb opac - sidefiu, cu aspect denivelat si dispuse in lungul liniilor de tensiune ale pielii in cazul vergeturilor vechi.
Se stie foarte bine ca vergeturile odata formate nu mai pot fi remediate prin nicio metoda, intrucat tesutul elastic ce intra in alcatuirea pielii noastre a fost compromis. Metodele de tratare sunt multiple, dar niciuna nu conduce la disparitia vergeturilor.




In primul rand este necesar sa incercam evitarea dietelor drastice, deoarece ne va afecta atat pielea corpului cat si intreg organismul si metabolismul acestuia.
Cele mai bune metode de ameliorare a vergeturilor sunt:
1. Operatia estetica - se aplica pe suprafete mici si nu face nimic in a  preveni aparitia unora noi;
2. Tratamentul laser - se recomanda efectuarea acestuia deoarece are efect in prima faza cand abia au aparut  vergeturile, pe care doar le diminueaza nu le indeparteaza cu totul;
3. Ultrasunetele - ajuta la refacerea intr-o oarecare masura a fibrelor conjunctive din piele;
Aceste tehnici sunt scumpe si nu sunt recomandate de obicei persoanelor tinere deoarece procesul de crestere nu a luat sfarsit, iar vergeturile pot oricum disparea in timp.
4. Razele ultrarviolete - un tratament ce  grabeste cicatrizarea-albirea si in acelasi timp uniformizeaza culoarea pielii, facandu-le mai putin vizibile.
Bronzarea organica sau lotiunile autobronzante sunt recomandate deoarece solarul si bronzul natural nu ajuta la estomparea vergeturilor, ci, din contra le pun in evidenta, pentru ca in acest mod devine mai evident contrastul dintre albul cicatricelor depigmentate si bronzul pielii;
5. Tratamente corporale in cabinetele de estetica - au rolul de a activa regenerarea celulara si a componentelor responsabile de elasticitatea pielii pentru prevenirea aparitiei si/sau reducerea vergeturilor deja formate;
6. Microdermabraziunea - este un peeling mecanic al pielii,o procedura simpla si non-chirurgicala care poate atenua vergeturile si imbunatati aspectul pielii. Vergeturile nu pot fi complet estompate, deoarece organismul nu poate fi stimulat sa produca indeajuns de multa elastina. 
Cremele impotriva vergeturilor pot doar sa previna aparitia unora noi, prin refacerea intr-o oarecare masura a tesutului. Contin de obicei : alantoina, acid glicolic, vitamine A,E, proteine naturale, colagen, elastina, aloe vera, alfa hidroxi-acizi;
7.Masajul pielii - se realizeaza cu o manusa sau perie de masaj avand drept scop intensificarea circulatiei sangvine locale;Este o metoda simpla ce poate fi efectuata de fiecare in propria intimitate,si nu ne costa nimic,doar putin timp si dorinta de a pune in practica acest tratament;
8.Alimentatia sanatoasa - este foarte importanta in lupta cu inesteticelevergeturi,deoarece lipsa zincului si a vitaminelor A, C si E pregatesc terenul pentru instalarea vergeturilor. Deci este absolut necesar sa consumam multe fructe si legume, bogate in vitamina C si E, zinc si siliciu.
9.Hidratarea corpului - un consum corespunzator de lichide precum si efectuarea de exercitii fizice favorizeaza circulatia sangelui in tesuturile subcutanate cu efecte benefice asupra pielii corpului,care  va produce mai mult colagen, reducand astfel  aparitia vergeturilor nedorite.
In mare parte prevenirea aparitiei vergeturilor depinde de noi si de disponibilitatea noastra, astfel incat adoptand o alimentatie corecta,bogata in nutrienti, hidratandu-ne in mod corespunzator corpul cu lichide si cremele necesare si respectand  mentinerea unei greutati corporale echilibrate avem  grija de starea noastra corporala, deci de frumusetea noastra.




Inainte de a incheia acest articol, va propun o reteta de peeling natural ce poate fi folosita inainte de a aplica crema hidratanta impotriva vergeturilor, acestea avand rol in prevenirea aparitiei lor  pe  pielea noastra:
Reteta este formata din zatul ramas de la cafea amestecat cu ulei de masline, peeling ce trebuie aplicat pe zonele predispuse la formarea vergeturilor, dupa dus. Acest tratament sporeste circulatia si tonifica pielea. Dupa peeling e necesara hidratarea acestor zone cu crema,ce va fi mult mai usor si repede absorbita de piele.