luni, 29 octombrie 2012

Sfaturi asortare cravata


    Când vine vorba de alegerea cravatei pentru o tinuta anume trebuie avute în vedere cel putin două lucruri: culorile si modelul – atat ale cravatei, cat si ale camasii si costumului. Camasa este cea mai importanta piesa cand se decide vestimentatia. Daca e posibil ca sacoul să fie dat jos la un moment dat, camasa rămâne mereu suprafata pe care sta cravata, motiv pentru care este obilgatoriu ca acestea sa fie în perfectă armonie.

    Pentru alegerea culorilor nu exista insa un raspuns perfect. In functie de eveniment, personalitatea purtatorului si mesajul pe care vrea sa-l transmita culoarea se poate alege dintr-o paleta larga. Cravatele uni sunt cel mai usor de asortat vizual, mai ales peste camasi fara model si, în general asocierile tin de aducerea impreuna a unor culori complementare. 

    In cazul camasilor cu model lucrurile se complica putin, dar combinatiile devin usor de stapanit dacă se tine cont de un set de reguli simple:

1. In cazul în care purtati o camasa colorata, alegeti cravata astfel incat accentele de culoare de pe ea să reia nuanta dominanta a camasii;
2. Nu repetati modelul camasii pe cravata si invers. Pentru o camasa cu dungi verticale puteti incerca un model de linii paralele oblice, iar o camasa in carouri poate fi asociată cu o cravata desenata in patratele, cu singura conditie ca cele doua tipare sa aiba dimensiuni diferite. Același lucru este valabil si pentru grosimea liniilor de pe cele doua piese vestimentare.
3. Costum in culori uni – cravata uni. Dungi subtiri – cravata uni. Costum in dungi groase – cravata cu model diferit si dimensiune diferita a dungilor.
4. Evitarea alaturarilor nefiresti cum ar fi bulinele si dungile.

    Trasaturile fizice pot fi un alt reper in alegerea cravatei. Daca cei bruneti pot alege aproape orice culori, barbatii cu tenul mai deschis este indicat sa poarte cravate mai inchise, care sa contrasteze cu nuanta pielii. Sunt de evitat combinatiile care formeaza un contrast prea puternic, suparator, sau care, dimpotrivă, sunt prea monotone.

Pentru vestimentatiile casual, cravatele trebuie alese astfel încat sa nu formalizeze inutil tinuta. Un nod mai lejer, deschiderea primului nasture al camasii si un model bine definit rezolvă usor aceasta problema.

    Astfel, am pregatit un mic ghid.
    Posibilitatile de asortare sunt in felul urmator:
-camasa simpla – cravata simpla;
-camasa simpla – cravata cu imprimeu;
-camasa cu imprimeu – cravata simpla;
-camasa cu imprimeu -cravata cu imprimeu.

Ca imprimeuri puteti avea: carouri, patratele, dungi, motive paisley, buline, motive florale si alte modele.

CAMASILE UNI

    Aici e cea mai simpla asortare fiindca tot ce aveti de facut este sa va jucati cu contrastele si să alegeti doua nuante care merg bine între ele.
Evitati asortarea unei cravate simple cu o camasa simpla deoarece este prea banal.
Daca purtati camasa alba, puteti purta aproape orice nuanta de cravata peste.
Daca purtati o camasa de un roz pal atunci puteti purta o cravata bleumarin.
Ce mai puteti face este combinatia clasica de alb si negru.
O alta asortare este atunci cand o nuanta de pe camasa se regaseste pe cravata sau sa purtati o cravata uni cu o textura proeminta pentru ca contrastul dintre ele sa nu fie prea plictisitor.

IMPRIMEURILE

Sa nu va fie frica sa asortati imprimeurile. Cu puțin exercițiu puteti invata cum se asorteaza doua imprimeuri intre ele.
Cand se asorteaza o camasa si o cravata cu model, marimea imprimeurilor trebuie sa aiba scari diferite.
Astfel avem urmatoarele cazuri:
Camasa in dungi
Se poate asorta:- la o cravata în dungi;
-la o cravata uni;
- la o cravata cu puncte polka (buline);
- la carouri si patratele;
-motive florare si paisley;

Nu uitati! Scarile imprimeurilor trebuie sa fie diferite.


    Camasa in carouri  si patratele
    Se poate asorta:
- la o cravata in dungi;
- la o cravata uni;
- la o cravata cu puncte polka (buline);
- la carouri si patratele;
- motive florare si paisley.

    Nu uitati! Scarile imprimeurilor trebuie sa fie diferite.
Nu este gresit sa purtati camasa cu imprimeu si cravata cu imprimeu in culori contrastante.