luni, 1 octombrie 2012

Despre pirateria software

    


    Pirateria software reprezinta reproducerea sau distribuirea neautorizata de programe pentru calculator (software) protejate prin drept de autor.

    Pirateria se realizeaza prin copierea, descarcarea, punerea la dispozitie, vanzarea sau instalarea de copii pe calculatorul personal sau cel utilizat la locul de munca. Ceea ce foarte multi oameni nu realizeaza sau la ce nu se gandesc este faptul ca, la cumpararea software-ului, se achizitioneaza, de fapt, licenta de a-l utiliza, iar nu software-ul ca atare. Aceasta licenta este cea care va informeaza de cate ori puteti instala software-ul; asadar este important sa o cititi. Daca realizati mai multe copii ale software-ului decat cele pe care le permite licenta inseamna ca piratati.

   Aceste fapte sunt prevazute ca infractiuni in Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, modificata.

   Conform acestei legi, oricare dintre urmatoarele activitati care implica un software fara licenta reprezinta infractiune:

   -Instalarea, totala sau partiala, pe un sistem de calcul, chiar fara a fi folosit;
   -Stocarea pe un sistem de calcul, completa sau partiala, chiar si sub forma de kit si chiar fara a fi folosit;
   -Folosirea efectiva, prin rulare sau executare, indiferent de perioada de timp sau de scopul folosirii;
   -Afisare, de pilda, pe un thin-client;
   -Transmitere in reteaua interna, chiar daca nu se afla instalat pe fiecare calculator din retea.

    Tot o incalcare a legii reprezinta si situatia in care termenii si conditiile de licentiere sunt incalcati – de pilda, atunci cand o licenta educationala este utilizata in mediu de business sau atunci cand se instaleaza programul pentru calculator pe mai multe calculatoare decat numarul permis de licenta. De asemenea, reprezinta infractiune situatia in care se foloseste o alta versiune sau editie a unui program pentru calculator decat cea pentru care se detine licenta.

    Ceea ce multe persoane nu realizeaza - sau la ce nu se gandesc - este faptul ca, la cumpararea software-ului, se achizitioneaza, de fapt, licenta de a-l utiliza, iar nu software-ul ca atare (software-ul se licentiaza, nu se vinde).

    Aceasta licenta este cea care informeaza de cate ori se poate instala software-ul si in ce conditii, asadar este important sa fie citita. Daca se realizeaza mai multe copii ale software-ului decat cele pe care le permite licenta sau se incalca conditiile de utilizare permise, inseamna piraterie.

    Pirateria se realizeaza prin copierea, descarcarea, punerea la dispozitie, vanzarea sau instalarea de copii pe calculatorul personal sau cel utilizat la locul de munca. Ceea ce foarte multi oameni nu realizeaza sau la ce nu se gandesc este faptul ca, la cumpararea software-ului, se achizitioneaza, de fapt, licenta de a-l utiliza, iar nu software-ul ca atare. Aceasta licenta este cea care va informeaza de cate ori puteti instala software-ul; asadar este important sa o cititi. Daca realizati mai multe copii ale software-ului decat cele pe care le permite licenta inseamna ca piratati.

   Politici Publice

   Tehnologia informatiei este un element conducator pentru progresul economic si social in intreaga lume. Prin politici publice echilibrate si care privesc in viitor, autoritatile publice pot accelera beneficiile unui sector tehnologic in plina expansiune, sector care este la fel de util acasa ca si la nivelul economiei globale. Programul BSA de politici publice este construit pentru a crea o piata internationala dinamica in care industria de software sa poata continua sa inoveze, sa creasca si sa prospere. Lucrand impreuna cu guvernele si organizatiile internationale din intreaga lume, BSA pledeaza pentru inovatie in software, drepturi de proprietate intelectuala puternice, protectie prin brevete, securitate informatica, reducerea barierelor de comert si alte aspecte de politica referitoare la tehnologia emergenta. 

   Despre BSA

   Business Software Alliance (www.bsa.org) este principala organizatie dedicata promovarii unui univers digital sigur si legal. BSA este vocea industriei mondiale de software comercial si a partenerilor sai din industria hardware in relatia cu autoritatile guvernamentale si pe piata internationala. Membrii sai reprezinta una dintre industriile cu cea mai rapida dezvoltare din lume. Programele BSA sprijina inovatia tehnologica prin campanii educationale si initiative publice care promoveaza protejarea drepturilor de autor, securitatea informatica, comertul electronic. Printre membrii BSA se numara: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Systems, Bitdefender, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Embarcadero, Famatech, GECAD Software, Graphisoft, Kepler-Rominfo, McAfee, Microsoft, Romsym Data, Siemens, Siveco, Softwin, Symantec, Tekla, Tele Atlas si The MathWorks.


    Business Software Alliance anunta ca 62% dintre utilizatorii de PC-uri din Romania admit ca utilizeaza software piratat

    Rata pirateriei software in Romania a fost de 63% in 2011, reprezentand software piratat in valoare de 207 milioane dolari


   62% dintre utilizatorii de PC-uri din Romania reconosc ca au utilizat software piratat, potrivit Studiului global privind pirateria software pentru anul 2011 realizat de Business Software Alliance (BSA). Unii utilizatori au recunoscut ca pirateaza software mereu sau in cele mai multe dintre cazuri, iar altii ocazional sau rar. Acest fapt a condus la o rata a pirateriei software de 63% anul trecut in Romania, iar valoarea comerciala a software-ului fara licenta instalat s-a ridicat la 207 milioane dolari. Cu toate acestea, raportul BSA pentru Romania a inregistrat in continuare o scadere a ratei pirateriei software in 2011,  pentru al 8-lea an consecutiv.

   Conform unui sondaj realizat in Romania, 38% dintre utilizatori admit ca folosesc software piratat “intotdeauna”, “aproape intotdeauna” sau “ocazional”, iar 24% declara ca folosesc “rar” programe software fara licenta. De asemenea, rezultatele studiului arata ca majoritatea utilizatorilor de software piratat din Romania sunt barbati cu varste cuprinse intre 18 si 34 ani.
Magda Popescu, Business Software Alliance Outside Counsel:,,In a doua jumatate a anului 2011, BSA a derulat, impreuna cu Politia Romana, o campanie de informare si prevenire a pirateriei software. Rezultatele se observa: chiar si intr-o economie afectata de criza economica, pirateria software in Romania si-a continuat trendul descendent. Acest lucru este cu atat mai mult de apreciat cu cat la nivel mondial, precum si in state ca Ungaria sau Portugalia, rata pirateriei a ramas la fel, iar in tari precum Spania sau Grecia a crescut.”

   Studiurile au calculat rata pirateriei tinand cont de instalarile noi de software din 2011 – cate dintre acestea au fost legale si cate au constat in instalari de software pirat. Nu ia insa in consideratie legalizarea software-ului instalat in anii anteriori, daca aceasta legalizare a constat exclusiv in achizitionarea de licente, nu si in instalarea programelor originale.

   La nivel global, studiul IDC realizat pentru BSA arata ca rata pirateriei software in tarile in curs de dezvoltare este mult mai mare decat cea din tarile dezvoltate – 68% fata de 24% (media) – iar valoarea comerciala a software-ului piratat din pietele emergente reprezinta o buna parte din valoarea comerciala a software-ului piratat la nivel global. Asa se explica dinamica din spatele ratei pirateriei software la nivel mondial, care a ajuns la 42% in 2011, in timp ce valoarea comerciala a software-ului piratat la nivel global a atins 63,4 miliarde dolari.
In urma diverselor controale facute in primele opt luni ale anului, Politia Romana a dispus inceperea urmaririi penale in cazul a 81 de persoane acuzate de infractiuni legate de pirateria software, arata datele prezentate intr-un eveniment organizat de IGPR si Business Software Alliance. Reprezentantii BSA spun ca au fost si aproximativ zece cazuri de condamnare in acest an.

    Politia a efectuat intre ianuarie si august 2012 peste 350 de actiuni de verificare in urma carora au fost inregistrate 212 dosare penale care vizeaza criminalitatea in domeniul de referinta. In 66 dintre acestea s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 81 persoane, suspectate de  savarsirea a 112 infractiuni prevazute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

    Inainte insa de a incheia, va supun atentiei si pedepsele care se aplica in cazul celor care instaleaza programe fara licenta pe calculatoarele proprii, ale firmei sau pentru terte persoane:

    Din legislatie:
   
    Conform legislatiei in vigoare, aceste activitati reprezinta infractiunea de reproducere neautorizata de programe pentru calculator, pentru care legislatia prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 4 ani sau amenda penala – pentru persoanele fizice implicate.
In plus, conform reglementarilor in vigoare din octombrie 2006, societatile comerciale raspund penal, pedeapsa principala generala prevazuta de legea penala fiind amenda penala de la 5.000 RON la 600.000 RON, la care se pot adauga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societatii, suspendarea totala sau partiala a activitatii, inchiderea unor puncte de lucru, interdictia temporara de a mai participa la proceduri de achizitii publice, difuzarea hotararii de condamnare).
In afara raspunderii penale, persoanele fizice si juridice raspund civil, fiind obligate sa plateasca despagubiri titularilor drepturilor de autor incalcate.”