AciziUn material textil, indiferent de natura fibrei, atins cu un acid (clorhidric, sulfuric, fluorhidric, azotic etc.) trebuie imediat supus unui tratament si anume locul respectiv va fi tamponat (neutralizat) cu o solutie slab alcalina de 5-10% amoniac, bicarbonat de sodiu sau borax. Dupa operatia de neutralizare, se clateste intens cu apa rece, apoi cu apa calduta si din nou cu apa rece.
De asemenea, se poate presara pe pata umeda praf de soda de rufe (carbonat de sodiu) sau bicarbonat de sodiu, care se lasa atîta timp cît se mai produc basicute cu gaz. Cînd producerea lor s-a terminat, se spala intens cu apa. Cînd acizii sînt tari sau concentrati, distrug pe loc materialul si atunci nu mai este nimic de facut.
Daca o pata de acid nu a fost observata la timp, se poate întîmpla ca la prima spalare a materialului, locul respectiv sa se gaureasca sau sa se rareasca tesatura, deoarece în zona atinsa de acid, fibrele au fost foarte mult slabite.
ApaPetele de apa de pe tesaturile de matase se înlatura prin tamponare cu apa de ploaie sau cu o solutie diluata de acid acetic (20 ml acid acetic la 1 litru apa). Petele de pe tesaturile de lînâ se pot scoate prin calcarea materialului cu un fier usor încins peste o pînza umezita în apa de ploaie.
Arsuri (parlire)La operatia de calcat sau la atingerea cu obiecte fierbinti, se pot produce pe materiale textile arsuri sau pîrliri locale, care apar ca pete galbui pîna la maro. Daca fibra nu este complet distrusa, ele pot fi decolorate.
Pentru tesaturile albe de in si bumbac se poate folosi o solutie de apa oxigenata 10% sau o solutie apoasa de clorura de var 2°/o, care se aplica pe locul în prealabil umezit, dupa care se spala intens cu apa si apoi se expune la soare si caldura. Operatia se repeta de mai multe ori pînâ la disparitia petei.
Petele de pe tesaturile albe de lina se sterg bine cu o pînza curata înmuiata într-un amestec format din 85 ml apa oxigenata 3% si 50 ml amoniac 5%, dupa care se spala bine cu apa. La tesaturile colorate, exista pericolul distrugerii colorantului si de aceea se folosesc solutii foarte diluate (1%) de apa oxigenata. Ţesaturile de lina colorate se tamponeaza cu o solutie de acid citric 5% sau cu zeama de lamîie, dupa care se spala cu apa.
In cazul matasii de viscoza, locul patat se trateaza cu o solutie de alcool etilic în apa 50%, apoi se spala bine cu apa.
Bauturi racoritoarePetele provocate de bauturi racoritoare (limonada etc.) se îndeparteaza prin spalare cu apa si o solutie de amoniac 10%. In cazul tesaturilor albe, daca mai ramîne o pata colorata, aceasta se poate îndeparta usor, prinir-o albire locala cu apa oxigenata.
Petele de pepsi-cola, coca-cola, etc se tamponeaza cu benzina, se spala apoi cu apa si detergent apoi se clatesc cu apa.
BerePetele de bere proaspete, de pe tesaturile de orice natura, se pot înlatura cu apa calda sau cu apa sarata (20 g sare de bucatarie la 1 litru de apa).
Petele vechi, cu exceptia celor de pe tesaturile ae lina si matase, se umezesc cu apa curata apoi se trateaza cu o solutie de amoniac 1%! Se freaca bine cu un tampon, apoi se spala cu apa.
Petele de pe tesaturile de lina se tamponeaza cu glicerina, apoi locul respectiv se sterge usor cu o tesatura flanelata înmuiata în apa. Ţesaturile de matase se curata cu alcool (20 ml alcool etilic 70% la 100 ml apa). Daca tesatura este alba, se poate încerca si cu apa oxigenata 10 ml/l.
Pentru îndepartarea petelor de bere vechi de pe tesaturile de orice natura se poate folosi un amestec format din glicerina, amoniac 10% si alcool etilic 70% în cantitati egale (3 parti dizolvate în 8 parti în greutate apa). De exemplu, un amestec obtinut din 20 ml glicerina, 25 ml amoniac 10%, 30 ml alcool etilic 70% si 200 ml apa.
CafeaPetele de cafea au o culoare caracteristica maro-gâlbuie pîna la maro-închis.
Petele proaspete se înlatura cu apa calda si detergenti.
Petele vechi se tamponeaza cu glicerina, apoi cu apa calda si în final cu apa oxigenata. Se poate încerca si presararea de sare de bucatarie peste pata umezita.
În cazul matasii colorate, se poate încerca îndepartarea petelor cu o solutie de acid lactic 5%, dupa care se spala bine cu apa. Petele de pe tesaturile de in, bumbac sau matase artificiala se curata cu hipoclorit de sodiu. Daca solutia decoloreaza tesatura, seu daca pata se afla pe lîna sau matase naturala, se clateste bine portiunea patata cu apa rece si apoi se aplica o solutie de apa oxigenata 3%. dupa care se spala cu multa apa.
CeaiSe tamponeaza portiunea patata cu o solutie diluata de amoniac sau cu glicerina, apoi cu acid acetic diluat (20 ml otet la un litru de apa), dupa care se spala cu apa calduta.
De asemenea, petele de ceai se pot umezi cu o solutie de acid oxalic 5%, se lasa timp de 6-10 minute, dupa care se spala cu multa apa.
CernealaPetele proaspete de cerneala de pe tesaturile albe se pot îndeparta cu zeama de lamâie (acid citric), cu lapte cald sau cu lapte acru. Daca sînt mai vechi se lasa locul patat timp de citeva ore în lapte apoi se sterge cu o cîrpa curata înmuiata tot în lapte. Dupa ce pata dispare, se clateste imediat locul respectiv cu apa calda, apoi cu apa rece. in timpul tratamentului trebuie acordata o deosebita atentie, astfel încît laptele sa nu se usuce nici un moment pe tesatura. Petele de cerneala de pe tesaturile albe de bumbac se pot trata prin tamponare cu o solutie de amoniac 10% calda, urmata de o solutie de 10% acid oxalic si care se repeta pîna la disparitia petei, dupa care se spala cu multa apa. Ţesaturile albe de bumbac se mai pot albi cu hipoclorit de sodiu, dupa care se trateaza cu ditionit de sodiu.
De asemenea, petele de pe tesaturile albe de bumbac se pot umezi la început cu apa, apoi cu un amestec încalzit de apa oxigenata 3% si acid oxalic 10%, dupa care se clatesc intens cu apa.
Pentru toate tesaturile si în special pentru cele colorate se poate folosi alcoolul etilic sau un amestec format din cantitati egale în greutate alcool etilic 96%, solutie de amoniac 10% si apa. (Ex. : 50 ml alcool etilic 96%, 40 ml amoniac, 10% si 40 ml apa). Dar, trebuie sa se tina seama de faptul ca amoniacul poate sa schimbe uneori culoarea tesaturii, deci, amestecul trebuie verificat înainte de a fi folosit.
Pentru tesaturile colorate, indiferent de natura fibrei, se mai poate folosi si un amestec format din 10 parti alcool etilic, 4 parti glicerina si o parte acid oxalic (parti în greutate). De exemplu un amestec din : 10 g acid oxalic, 30 ml glicerina si 125 ml alcool etilic. Dupa tratament se spala bine cu multa apa.
CiocolataPetele de ciocolata se îndeparteaza întîi cu un cutit, prin raderea stratului de deasupra, apoi se degreseaza cu ajutorul unui tampon îmbibat cu benzina, dupa care se curata cu o periuta. In cazul cînd în locul petei ramîne o aureola galbuie, aceasta se trateaza cu glicerina calda, se freaca usor cu un tampon, apoi se spala cu apa calda.
Daca petele s-au format pe tesaturi albe, ele se pot freca cu o solutie de 10% acid tartric si apoi cu o solutie de 20% piatra acra (alaun de potasiu), dupa care se spala cu multa apa.
Excremente de pasariAceste pete se recunosc usor, avînd o culoare albicioasa pîna la gri. La început, crusta uscata se va îndeparta cu un cutit, apoi cu ajutorul unei perii se vor elimina toate resturile ramase pe tesatura, dupa care se uda cu apa calda si se freaca. De obicei, dupa acest tratament, pata dispare.
Petele vechi se tamponeaza cu glicerina calda sau cu otet diluat (20 ml otet la 100 ml apa), se freaca cu unghia locul petei, dupa care se spala intens cu apa calda.
Fructe si legumePetele proaspete de visine, ciresi, capsuni, zmeura, mere, fragi, rosii etc., se pot înlatura uneori prin simpla spalare cu multa apa calda. " In acelasi scop, daca pata este pregnanta, se poate folosi o solutie diluata de amoniac 5%, o solutie de acid citric (80 g acid la 1 litru de apa) sau o solutie de permanganat de potasiu (2 g de permanganat de potasiu la 1 litru de apa).
Ţesaturile albe de in si bumbac patate se înmoaie în lapte acru sau dulce, dupa care se spala cu multa apa.
Pentru tesaturile albe se mai poate folosi o solutie de apa oxigenata 3%, usor alcalinizata cu amoniac (70 ml solutie apa oxigenata 3%, 20 ml solutie amoniac 10% la un litru de apa), cu care se tamponeaza pata, dupa care se freaca locul respectiv cu o pinza curata. Dupa tratament, tesatura se spala bine cu apa si se pune la uscat. Pentru eliminarea petelor vechi este necesara o cantitate mai mare de amoniac. In acest scop, se prepara o solutie din apa oxigenata 3% (o parte in greutate), amoniac 10% (4 parti în greutate) si apa (45 parti în greutate). Ex. : 10 ml apa oxigenata 3%, 40 ml amoniac 10% si 450 ml apa.
Petele de pe tesaturile colorate, indiferent de natura fibrei, se pot elîmina cu un amestec de glicerina pura si galbenus sub forma de emulsie (se amesteca bine un galbenus cu 40 ml glicerina, ca la maioneza), care se aplica pe locul respectiv, se lasa timp de cîteva ore, dupâ care se spala cu multa apa calda.
Pentru eliminarea petelor de pe matasea colorata se poate folosi si o solutie de borax 10% cu care se tamponeaza bine locul respectiv, dupa care' se spala cu apa. Se poate încerca si cu o solutie de amoniac 5%, facîndu-se în prealabil o verificare pe o portiune ascunsa a materialului.
Petele de pe tesaturile de lina albe si colorate se tamponeaza cu o solutie de apa si sapun sau apa si detergent, se sterge cu apa, apoi se picura pe locul respectiv amoniac sau apa oxigenata 3%. La sfîrsit se spala foarte bine cu apa.
GrasimiPetele de grasimi se pot elimina prin diferite metode, în functie de natura grasimilor si de proprietatile materialului textil.
Grasimile se dizolva usor în solventi puri ca : benzina, tetraclorura de carbon, neofalina, cloroform, terebentina, benzen etc. Folosirea acestor solventi sau a amestecurilor lor se face cu foarte rnulta atentie, deoarece toti solventii sînt usor inflamabili, prezentînd chiar pericol de explozii.
Petele proaspete se pot îndeparta presârînd un strat gros de talc, care se acopera cu o hîrtie curata si se preseaza cu o greutate. Dedesubtul tesaturii se asaza o foaie de sugativa curata. Dupa 24 de ore se îndeparteaza praful care a absorbit grasimea, apoi se perie bine. La îndepartarea petelor cu ajutorul unuia din solventii mentionati se pune sub pata un material absorbant curat, iar zona înconjuratoare a petei se uda cu apa, pentru ca solutia de grasime sa nu se raspîndeasca împrejur, marind si mai mult pata, dupa care se freaca locul patat cu o perie, tampon sau un burete înmuiat în solvent, în functie de finetea tesaturii. Frecarea se face prin miscari circulare, la început mai slabe, apoi mai accentuate de la margini spre centru. Dupa înlaturarea petelor, în unele cazuri materialul se spala cu apa calduta cu sapun sau cu detergentul adecvat tesaturii (în special in cazul tesaturilor albe sau vopsite cu coloranti rezistenti).
In general, este bine sa se cunoasca faptul ca eterul etilic si sulfura de carbon nu prea sînt potrivite pentru scoaterea petelor de grasime, în conditiile existente in gospodarie, aceste substante sint solventi foarte buni, dar au dezavantajul ca se evapora mult prea repede, se aprind toarte usor si emana vapori ce pot exploda. Se pot folosi si amestecuri de solventi, formate din sapte parti neofalina, doua parti terebentina, o parte eter etilic (parti în greutate) sau parti egale în greutate de neofalina si tetraclorura de carbon. De exemplu, un amestec obtinut din 100 ml neofalina, 25 ml terebentina, 15 ml eter etilic sau un amestec din 70 ml neofalina si 30 ml tetraclorura de carbon. Petele de pe tesaturile fine de matase se pot elimina utilizînd un amestec format din 75 parti în greutate alcool etilic, 20 parti în greutate sapun alb superior, doua parti în greutate terebentina si un galbenus. Amestecul se agita înainte de folosire.
Pentru îndepartarea petelor de pe tesaturile de matase si lîna tricotate, se pot folosi radacini de ciuin, planta care contine saponina si se poate procura de la farmacii sau de la magazinele specializate în plante medicinale (PLAFAR). Radacinile de ciuin (30 g - circa 20 lingurite) se fierb în apa (300 ml) circa o jumatate de ora, sa strecoara, se amesteca cu amoniac 10% (100 ml), apoi se adauga apa (700 ml). Lichidul obtinut se foloseste pentru îndepartarea petelor prin tamponarea si frecarea usoara a locului respectiv.
Petele de grasimi de pe gulere si mansete se scot cu un amestec format din 4 parti in greutate amoniac 5% si o parte în greutate sare de bucatarie (clorura de sodiu). Deexemplu, 80 ml amoniac 5% si o lingura de sare. In acelasi scop, se poate folosi produsul din comert "Stela", sub forma de pasta. Pe locul murdar se pun 1-2 cm de pasta si se freaca bine. Se Iasa sa actioneze 2-3 minute dupa care se spala materialul în mod obisnuit cu detergentul preferat. . La tesaturile foarte groase, ca plusul sau catifeaua, este bine sa se întrebuinteze o pasta de consistenta smîntînii obtinuta din magnezie (oxid de magneziu) si benzina sau magnezie si tetraclorura de carbon. Se unge locul cu aceasta pasta, se lasa sa se usuce, apoi se indeparteaza praful uscat prin periere.
Pentru materiale textile artificiale (acetat), se pot întrebuinta doar benzenul, sulfura de carbon, benzina usoara (neofalina). Ceilalti solventi nu sînt permisi.
IarbaPetele de iarba se datoresc clorofilei plantelor (pigment vegetal de culoare verde) si ou o culoare verde, cu nuante spre galben.
Petele proaspete se pot îndeparta prin tamponare cu alcool etilic, eter etilic sau tetraclorura de carbon sau cu o solutie formata din 2 parti clorura de sodiu (sare de bucatarie) si 10 parti apa (parti în greutate). De exemplu, o lingura de sare la 100 ml apa.
Petele proaspete dispar uneori dupa spalare cu apa calda sau cu o solutie de sapun în care se adauga si amoniac (100 ml amoniac 10% la un litru de apa). Daca tesatura nu-si modifica culoarea din cauza amoniacului, se înmoaie locul patat în amoniac si apoi se spala cu apa si sapun.
Petele de pe tesaturile albe de bumbac se pot elimina astfel : se freaca bine pata cu sapun si apoi se introduce materialul textil sau zona patata într-un vas emailat în care se gaseste o solutie fierbinte de soda calcinata 10 g/l si se fierbe timp de 10-20 minute. Procedeul se repeta pîna la disparitia petei.
Pe tesaturi colorate se face un tratament cu o solutie calda de acid lactic 5% pîna la disparitia petei, dupa care se spala cu multa apa. Petele proaspete de pe tesaturile de lîna se scot cu alcool etilic. La petele mai vechi se poate încerca o solutie formata din 10 g/l acid oxalic si 10 ml/l acid acetic (se dizolva intîi acidul oxalic si se adauga acidul acetic) dupa care se clateste intens cu apa calda si rece.
ÎnghetataAceste pete se tamponeaza initial cu benzina, benzen sau sulfura de carbon pentru a curata pata de grasime. Dupa uscare, petele ramase se tamponeaza cu o solutie de amoniac 5%. Se neutralizeaza cu acid acetic diluat (10 ml otet la 100 ml apa) si se clatesc cu multa apa. Daca pata nu dispare, în functie de culoarea înghetatei si de ingredientul de baza, se trateaza ca si petele de cacao sau de fructe.
Lapte
Petele de lapte se recunosc usor dupa culoarea transparent-albicioasa si dupa contururile mai întarite ale acestora.
Materialele textile patate cu lapte nu se calca înainte de scoaterea petei, deoarece prin încalzire pata se fixeaza si mai puternic. Datorita continutului de grasimi, aceste pete se vor trata mai întii cu solventi organici, cu benzen sau benzina. Dupa tratament, locul petei apare albicios, mat. In continuare, pata se trateaza cu o solutie calduta de 50 ml/l amoniac 25%, dupa care se face o neutralizare cu o solutie diluata de acid acetic (3 ml/l acid acetic 80% sau 50 ml/l otet de 9°) si apoi se spala cu multa apa calduta. Se poate încerca înlaturarea petei de lapte si prin tamponarea acesteia cu un amestec de alcool etilic si eter etilic (50 ml alcool etilic si 20 ml eter etilic).
In cazul tesaturilor groase de stofa, plus, catifea, pata se acopera cu o pasta formata din magnezie sau talc si alcool. Dupa uscare se perie locul.
LichiorPetele de lichior au aspecte diferite, dupa felul lichiorului, dar se recunosc usor din cauza zaharului care da locului patat un aspect de material apretat.
Petele proaspete se umezesc cu apa calduta, dupâ care se freaca usor cu un tampon înmuiat într-o solutie de 10 ml/l amoniac 25% în care se adauga 50 ml alcool. La sfîrsit se clatesc cu apa. Petele vechi se îndeparteaza cu un amestec de amoniac, apa oxigenata si apa (50 ml amoniac 20% si 100 ml apa oxigenata 3% la un litru de apa) dupa care zona respectiva se clateste cu apa.
MaionezaPetele de maioneza contin grasimi si de aceea se trateaza cu un solvent organic (benzina, neofalina etc.), dupa care se spala bine cu apa calduta.
MarmeladaPetele proaspete se pot elimina cu apa calduta, prin simpla înmuiere a petei în apa.
Pentru îndepartarea petelor mai vechi se utilizeaza o solutie calda de 1% amoniac, dupa care se spala bine cu apa.
Miere de albineMierea de albine mai întîi se îndeparteaza cu un cutit, de pe pata si apoi se sterge locul respectiv cu apa calduta în care se poate introduce si putin detergent adecvat tesaturii respective, iar la sfîrsit se clateste cu apa curata. Petele de miere se pot înlatura perfect cu o solutie de amoniac 10%. La tesaturile colorate însa trebuie facuta întîi o verificare pe un esantion.
Mustar
Cu ajutorul unui cutit se înlatura usor crusta de mustar, apoi se uda pata cu apa calda si se freaca cu o pînza curata. Daca pata nu dispare complet, se spala zona respectiva cu detergentul adecvat tesaturii.
NoroiAceste pete se înlatura prin frecare sau periere, iar pata eventual ramasa se elimina printr-o spalare cu apa calda si cu sapun moale sau cu un detergent adecvat tesaturii, apoi se clateste bine cu apa.
OtetPetele de otet se neutralizeaza cu o solutie de 10 ml/l amoniac, dupa care se spala bine cu apa.
ParfumPetele de pe tesaturile albe se pot trata cu apa oxigenata 3% si amoniac 5%, apoi se spala intens cu apa.
Pentru îndepartarea petelor de pe tesaturile colorate, este mai indicata glicerina încalzita sau eterul etilic.
Petele mai vechi, care s-au mai închis la culoare, se tamponeaza alternativ cu acid acetic diluat (otet) si alcool, dupa care se spala cu multa apa calda.
PixDe pe haine sau obiecte se curata foarte usor daca pulverizati pe locurile murdare, fixativ de par. Petele dispar imediat.
RasinaPe tesaturi, petele de rasina au aspectul unor pete de apret. Cele proaspete sînt lipicioase, iar cele vechi se recunosc prin apasare cu degetul (se observa amprenta acestuia ramasa pe ele), înlaturarea petelor de rasina cere multa rabdare. La început se efectueaza o frecare a portiunii respective pentru îndepartarea stratului care adera superficial si apoi se trateaza cu un solvent (tetraclorura de carbon, benzen, cloroform etc.) care va dizolva pata. Apoi, urmeaza un tratament cu benzina usoara (neofalina) pentru evitarea aureolelor. Se freaca locul respectiv dinspre margini spre centru cu un tampon curat. Pe tesaturile de matase nu se va freca pata, ci se va bate usor cu o perie, dupâ care se va aplica tratamentul susmentionat.
La stofele albe, petele se pot elimina prin înmuierea lor cu glicerina, urmata de tratarea cu acid oxalic 5%,, tamponîndu-se Ia sfirsit cu o solutie de amoniac 2%.
La stofele colorate, se înmoaie pata în glicerina calda sl se spala apoi cu alcool, care este un dizolvant al rasinii.
RuginaPetele de rugina de pe tesaturile de bumbac albe si colorate pot sa dispara daca se freaca imediat locul patat cu un tampon îmbibat în apa sarata, dupa care se clateste cu apa rece. Ţesatura se calca cînd este înca umeda.
Petele de rugina proaspete de pe suprafete mici se îndeparteaza prin tamponare cu zeama de lamîie atunci stoarsa si prin frecare cu o cîrpa alba, dupa care se spala cu apa calda si se clateste cu apa rece. In prealabil, trebuie sa se faca o încercare pe o portiune ascunsa a materialului pentru a vedea daca nu se modifica culoarea tesaturii.
Petele de rugina vechi de pe tesaturile albe se pot îndeparta folosind acid oxalic sau acid citric sub forma de solutii de 5-10%. Solutiile se încalzesc pîna ia fierbere dupa care se introduce, pentru putin timp, portiunea patata ; uneori tratamentul trebuie aplicat de doua sau de trei ori, Dupa dizolvarea petelor de rugina, se spala bine tesatura cu apa calda, apoi se clateste cu apa rece. O spalare insuficienta ar putea avea o influenta daunatoare asupra tesaturilor de in sau bumbac în sensul ca prin contactul prelungit cu acizii scade rezistenta fibrelor.
Petele de pe tesaturile albe de bumbac se pot trata cu o solutie de ditionit de sodiu 10-20 g/l si hidroxid de sodiu 5 g/l la temperatura de 75-85°C, dupa care se spala cu apa rece. Tratamentul se repeta de cîteva ori, pîna la completa disparitie a petei.
De asemenea, se poate folosi o solutie de acid oxalic si alaun de potasiu obtinuta din : 50 g/l acid oxalic, 50 g/l alaun de potasiu si 10 ml/l acid acetic 60%. Întîi se amesteca primele doua componente, dupa care se adauga acidul acetic. Petele de rugina de pe tesaturile de bumbac se pot înlatura si cu acid clorhidric 2%. Portiunea patata se umezeste, dupa care se tamponeaza cu acid clorhidric, care dizolva pata. Apoi se clateste cu multa apa calda in care se adauga hidroxid de amoniu sau soda calcinata pentru completa înlaturare a acizilor. In final, se efectueaza o limpezire cu apa rece.
Ruj de buzePetele de ruj de buze contin grasimi, de aceea se trateaza întîi cu un dizolvant pentru grasimi : neofalina, cloroform sau tetraclorurâ de carbon, dupa care se supun unei spalari cu apa si detergent. Daca pata nu dispare, se tamponeaza locul respectiv cu alcool etilic concentrat, pentru a dizolva colorantul ramas pe fibra. Pe tesaturile albe se poate efectua o albire cu 10-30 ml apa oxigenata si 5 g hidroxid de sodiu la un litru de apa.
SangeIn cazul petelor proaspete, tesatura se va înmuia în apa rece si apoi se va spala cu apa si sapun. Temperatura apei de spalare nu trebuie sa depaseasca 35°C.
Petele de sânge proaspete de pe tesaturile de lina se lasa sa se usuce, apoi se încearca înlaturarea lor prin periere sau se poate utiliza si amoniac 2% daca nu decoloreaza stofa. Petele vechi de sînge se îndeparteaza prin frecare cu o solutie care contine 100 ml amoniac 25% si 50 g borax la un litru de apa, dupa care se spala cu apa curata.
Ţesaturile albe patate se cufunda într-o solutie calda (35°C) de 20% tiosulfat de sodiu, materialul se lasa pîna la disparitia petelor, dupa care se clateste cu apa.
De asemenea, pentru îndepartarea petelor vechi de pe tesaturile albe de bumbac se foloseste urmatorul procedeu : tesaturile se înmoaie într-o solutie de soda calcinata 5% sau amoniac 10% si se lasa circa 12 ore, apoi pata se îmbiba cu o solutie de clorura de var de 2%, dupa care se spala bine cu apa. În caz ca dupa spalare mai ramîne o aureola galbena sau maro se va trece la o albire cu apa oxigenata sau cu hipoclorit de sodiu, urmata de spalare si o clatire cu apa rece,
De pe tesaturile colorate vopsite cu coloranti rezistenti, petele pot fi scoase cu o solutie alcalina de 5 g hidroxid de sodiu si 20 g ditionit de sodiu |a un litru de apa în care materialul patat se tine timp de 1/2-1 ora la 60°C. Se spala apoi cu apa calduta, în care se adauga o mica cantitate de borax (20 g borax la un litru de apa) si sapun.
Pentru tesaturile din matase colorata si fina se prepara o pasta din amidon si apa, care se aplica pe pata si se lasa pîna se usuca. Dupa uscare se perie bine locul, se spala cu apa si sapun, apoi cu apa curata si la sfîrsit cu apa ce contine otet (o lingurita de otet la un litru apa).
Smântâna, friscaPetele proaspete de smîntîna se tamponeaza cu glicerina, apoi se spala cu apa multa. Petele mai vechi se pot elimina prin tamponare cu benzina, benzen sau tetraclorura de carbon, dupa care se trateaza cu o solutie de 10 ml/l amoniac, apoi se spala cu apa multa, cu sau fara adaos de detergent,
Supe, ciorbe, mancaruri
Petele proaspete de pe tesaturile albe de in si bumbac se pot elimina printr-o spalare obisnuita cu sapun si apa calda, urmata de o clatire cu apa rece.
Petele proaspete de pe tesaturile de lâna si matase se îndeparteaza printr-o spalare cu detergentul adecvat tesaturii. In cazul cînd petele provin de la mîncaruri cu grasimi, albumine coagulate etc. se trateaza initial cu neofalina, apoi cu solutie slaba amoniacalâ (25-50 ml/l amoniac 25%) prin frecare cu o perie sau cu o pânza curata (în cazul lânei) sau cu un burete (in cazul matasii).
TranspiratiePetele de pe captuselile albe de matase se pot elimina cu ajutorul unei solutii de 30 ml/l apa oxigenata, încalzita usor. Cu ajutorul unui tampon sau al unei cîrpe curate îmbibate în aceasta solutie se freaca cît mai uniform si cît mai repede portiunea patata, dupa care se spala cu apa calda.
De pe captuselile de matase colorate, petele se îndeparteaza folosind un amestec format din parti egale de amoniac 10% si alcool. Dupa aceasta se spala cu apa.
Petele de pe tesaturile albe de lina, motase si bumbac se pot îndeparta cu o solutie de tiosulfat de sodiu (5 parti în greutate tiosulfat la 100 parti în greutate apa), dupa care se spala cu apo. La tesaturile colorate din matase naturala sau viscoza, locurile patate se înmoaie într-o solutie concentrata de clorura de sodiu (sare de bucatarie), apoi se freaca cu un tampon sau cu o pânza curata, dupa care se spala cu apa. Pentru tesaturile de matase colorate cu coloranti rezistenti se poate folosi un amestec format din parti egale în greutate de alcool etilic si amoniac 10%. De exemplu, un amestec obtinut din 60 ml alcool etilic 70% si 50 ml amoniac 10%. Petele de pe tesaturile de lîna se scot cu neofalina prin stergere cu o cîrpa curata, moale.
Ulei comestibilPetele de ulei de floarea-soarelui, soia, masline etc., se tamponeaza dinspre margini spre interior cu o cîrpâ curata înmuiata în neofalina, apoi se freaca bine.
De asemenea, se pot folosi si alti solventi organici (benzen, tetraclorura de carbon, acetona etc.), sau un amestec 2:2:6 de benzen, acetona si tetraclorura de carbon (parti în greutate). De exemplu, un amestec obtinut din : 45 ml benzen, 50 ml acetona si 75 ml tetraclorura de carbon. In final se trateaza cu o solutie ce contine 10 ml/l amoniac 25% cu sau fara adaos de detergenti. Pentru tesaturi colorate de matase se întrebuinteaza o solutie de 10% borax. Matasea acetat nu se trateaza cu acetona.
Varsaturi (vomari)Petele de varsaturi se sterg cu neofalina apoi cu o solutie de amoniac 5%, dupa care se spala cu multa apa.
De asemenea, se poate folosi urmatorul tratament: se umezesc petele cu o solutie de amoniac -1.0%, apoi se freaca locul respectiv cu un tampon curat înmuiat într-o solutie alcoolica de sapun (10 g sapun de ras dizolvat în 100 ml apa fierbinte în care se adauga 10 m! alcool), iar la sfîrsit se spala cu apa.
Vin Petele de vin alb se pot înlatura cu ajutorul unui amestec format din 5 g sapun de ras introdus în 100 rnl apa fierbinte, în care, dupa racire, se adauga 10 ml amoniac 25%. Dupa tratament se spala cu apa.
De asemenea, se poate încerca un amestec format din 10 parti în greutate sapun de ras, 2 parti în greutate terebentina si o parte în greutate amoniac 10%. Se freaca bine pata dupa care se spala cu apa calda si sapun, apoi cu apa rece. Se pot scoate si prin tamponare cu o solutie formata din parti egale în greutate alcool etilic 70% si glicerina. Dupa tratament, tesatura se clateste cu apa. De exemplu, un amestec obtinut din 60 ml alcool etilic 70% si 40 ml glicerina.
Vinul rosu, petele proaspete se presara cu sare de bucâlârie, apoi se spala cu apa si sapun, iar la sfîrsit se clatesc din abundenta cu apa curata. De asemenea, petele proaspete se pot îndeparta tinînd materialul patat deasupra chiuvetei si turnînd apa fierbinte pîna dispare pata. Pentru tesaturile albe de in si bumbac se foloseste un amestec 1:10 de acid citric (sau sare de lamîie) si alcool etilic (parti în greutate). De exemplu 10 g sare de lamîie si 125 ml alcool etilic. Dupa tratament locul respectiv se spala bine cu apa multa.
Petele mai vechi de pe tesaturile albe se trateaza cu apa oxigenata diluata 5%, apoi se tamponeaza cu amoniac 10% si se usuca cu o cîrpa. De asemenea, pentru eliminarea acestor pele este foarte indicat si urmatorul tratament ; se înmoaie pata într-un amestec obtinut din 10 g acid citric (în absenta acidului citric se poate utiliza sare de lamîie - citrat de sodiu) dizolvat în 20 ml apa + 100 ml alcool etific 70%, se freaca usor, iar la sfîrsit se spala intens cu apa.