vineri, 5 iulie 2013

Solutia partajului in cazul timbrului de mediu

     Cea mai noua metoda de a ocoli ptata timbrului de mediu o reprezinta solutia partajului, astfel OUG 9/2013, la articolul 8 , litera f, prevede că ”timbrul de mediu nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt dobandite prin partaj”. Pe baza acestei prevederi romanii se prezinta in fata unui notar public şi solicita efectuarea unui partaj voluntar.




     Din start, trebuie mentionat ca este posibila evitarea platii acestei taxe auto doar in cazul masinilor cu numere straine, aflate la prima inmatriculare in Romania. Si asta pentru ca numai acele masini, printr-un contract notarial, pot fi vandute la 2 proprietari.

    Metoda este foarte simpla, maşina este cumparata, să zicem dintr-o tara straina, apoi vândută pe baza unui act de mana la doi cumparatori din Romania, de ex. sot si sotie. Cei doi incep demersurile pentru inmatricularea masinii si, după ce ajung la RAR, unde obtin certificatul de autenticitate, se prezintă la notarul public unde solicita partajul voluntar, adică proprietatea trece asupra unuia dintre cei doi fosti proprietari, cu obligatia ca cel care pierde proprietatea sa primească o compensatie, adică o sulta, proportionala cu contributia avută la cumpararea autoturismului. De multe ori, aceste sulte nu se platesc deoarece cei care se prezinta in fata notarului sunt intelesi, explica notarii.




    Dupa toate acestea toate actele, de inmatriculare, adica asigurare, ITP, identificare si alte acte, dar si cu actul notarial care atesta partajul, proprietarul se va duce la biroul de inmatriculari. Conform legii, politia, respectiv DRPCIV, este obligata sa inscrie masina fara sa mai solicite posesorului chitanta sau dovada platii timbrului de mediu.


    Conform Codului Civil, orice bun, fie proprietate, masina sau altceva, detinut la comun de doua sau mai multe persoane, poate deveni proprietatea exclusiva a unuia dintre acestea. 

    Problema apare in cazul notarilor publici care se pare ca au primit ordine sa nu mai faca partajuri in cazurile acestea, motivand ca aduc prejudicii statului. 

    Avocatii, care in aceasta situatie pierd din clientela, pentru ca e mult mai simplu sa faci aceasta operatiune si nu este costisitoare ca si timbrul de mediu decat sa te judeci cu statul multa vreme, considera ca nu este o solutie viabila si s-ar putea sa existe pe viitor riscul ca, cei ce au optat pentru solutia partajului sa fie obligati sa plateasca retroactiv, lucru ce poate fi adevarat pentru ca situatia de fata nu va mai ramane pentru mult timp asa.

vineri, 7 iunie 2013

Cum sa blochezi un numar de telefon


    Astazi o sa vedem cum putem bloca un numar de telefon sau un numar necunoscut. Vom vorbi despre cum facem asta pe telefoanele cu sistem de operare Android si pe iOS. 

    Stim cu totii cat de neplacut este sa fim sunati in miez de noapte de catre persoane care folosesc numere private (#31# in fata numarului), si care au chef de glume proaste, care vor sa ne injure sau care pur si simplu dupa ce le raspunzi, stau si asculta fara sa scoata nici un sunet. 

    Din fericire exista rezolvare pentru aceasta problema, putem bloca apelurile de la numere necunoscute (private number) dar putem bloca chiar si anumiti cunoscuti din agenda, pentru asta vom folosi o aplicatie dar si unele setari mai ascunse din telefon.



    Pentru a bloca un numar din agenda, sunt mai multe variante, fara a instala aplicatii in Android, mergem pe numarul pe care dorim sa il blocam, apasam tasta Menu si apoi atingem Options, apoi se bifeaza casuta Incoming calls. Cand vom fi sunati de numarul respectiv pentru care am facut setarea, acesta va fi redirectionat catre casuta vocala chiar daca nu avem activata casuta vocala. Pur si simplu, cand persoana va suna, telefonul nu va scoate nici un sunet, nu va vibra, nu se va aprinde display-ul ci vom avea doar o notificare si un log la apelurile pierdute cum ca persoana a incercat sa ne sune.

    O alta varianta este aplicatia  Blocker. Asta insemnand ca apelul chiar este blocat, telefonul nu se aprindea si nu suna. Cel ce suna cu ascuns nu va auzi decat un ton de ocupat. Aplicatia Blocker mai poate bloca si sms-urile si are 3 moduri de blocare a apelurilor.

    Phonebook only – adica vom putea fi apelati doar de numerele pe care le avem in agenda.

    Block hidden number – va bloca apelurile necunoscute, numerele private, cei care ne suna cu ascuns.

    Block all incoming calls – va bloca absolut toate apelurile, si pe cei din agenda, si pe cei care suna cu numar dar nu sunt in agenda, si pe cei care suna cu numar ascuns.

    Aplicatia se gaseste pe Google Play si este gratis!

    In cazul IPhone-urilor telefonul trebuie sa fie conectat la una dintre cele două retele: Wi-Fi sau 3G pentru a descărca iBlacklist. Se caută aplicatia Cydia in iPhone, iconita se afla de obicei aproape de prima pagina cu aplicatii, in cateva momente Cyndia se va incarca complet. 


    Dupa aceea, cauta pe pagina selectati optiunea “Sections”(Sectiuni), astfel se va deschide o nouă pagina, unde mergeti spre partea de jos pana gasiti Utilities (Utilitati), iar pe urmatoarea pagina la litera ,,i" veti da de pachetul iBlacklist, pe care va trevui sa-l instalati, care mai apoi va aparea in meniul telefonului. 

    Odata instalata aplicatia este foarte simplu, deschideti si veti putea bloca numerele care va deranjeaza.

miercuri, 8 mai 2013

Televizoare cu plasma accesibile ca pret

    Daca ai un surplus de bani si esti hotarat sa iti achizitionezi un televizor nou, te poti oricand orienta catre o plasma, acestea fiind mult mai bune ca pret fata de televizoarele LED. 

    Cum mituri sunt multe, referitor la plasma, noi am fost curiosi sa vedem la ce bani poti sa iei totusi asa ceva si uite ce am gasit. Ai mai jos cele mai ieftine plasma de pe piata. Cum ne-am limitat la un buget sub 3000 de lei, ofertele sunt destule, dar de la aceeiasi producatori.

TV Plasma LG 42PA4500

Diagonala 42’’
Formatul este HD Ready, ai rezolutie optima(pixeli): 1024 x 768 si contrast: 3.000,000:1. 
Televizorul vine cu o gramada de functii smart (Protective Skin Glass, 600Hz Sub Field Driving, Triple XD Engine, Aspect Ratio Correction pe 7 moduri, 3D/MPEG Noise Reduction, 3D Comb Filter, Cinema 3:2 / 2:2 Pull down Mode, DTV Signal Strength, Virtual Surround, Auto Volume Leveler II, Simplink HDMI CEC, Picture Wizard II 2D / 3D sau conectivitate USB) 

Pret 1.699 Lei (TVA inclus).

TV Plasma Samsung PS43E450



Diagonala 43″, iar formatul tot HD Ready. 
Rezolutia optima(pixeli) 1024 x 768. In rest, dotarile sunt comparabile cu LG-ul anterior: Clear Image Panel, Wide Color Enhancer, 600Hz Subfield Motion, Filtru de zgomot digital, Dolby Digital Plus / Pulse, TheaterSound HD, ConnectShare (USB 2.0). Are in plus sistemul Picture-In-Picture. 
Pret 1.738,80 Lei (TVA inclus).

TV Plasma Samsung PS51E450



Mai mare ca PS43E450, cu diagonala de 51″. 
In rest, tot HD Ready si exact aceleasi dotari ca modelul anterior (Clear Image Panel, Wide Color Enhancer, 600Hz Subfield Motion, Filtru de zgomot digital, Dolby Digital Plus / Pulse, TheaterSound HD, ConnectShare USB 2.0, sistemul Picture-In-Picture). Costul este si el mai mare, in ton cu diagonal.
Pret 2.355,07 Lei (TVA inclus).


TV Plasma Samsung PS43E490



Cu un ecran mai mic, 43″, dar cu dotari similare celor de mai devreme vine si modelul PS43E490. 
Format HD Ready, Clear Image Panel, Wide Color Enhancer, 600Hz Subfield Motion, Filtru de zgomot digital, Dolby Digital Plus / Pulse, SRS TheaterSound HD, ConnectShare (USB 2.0), Picture-In-Picture. 
Pretul este similar modelelor anterioare, 2.399 Lei (TVA inclus).

TV Plasma LG 50PA6500



Cu un ecran de 50’’ si format Full HD, modelul de la LG vine cu cateva dotari interesante, pe langa sistemul Full HD: Triple XD Engine, 600Hz Sub Field Driving, Virtual Surround, Intelligent Sensor. 
In rest, aceleasi dotari ca la modelele anterioare (Protective Skin Glass, Aspect Ratio Correction pe 7 moduri, 3D/MPEG Noise Reduction, 3D Comb Filter, Cinema 3:2 / 2:2 Pull down Mode, DTV Signal Strength, Virtual Surround, Auto Volume Leveler II, Simplink HDMI CEC, Picture Wizard II 2D / 3D sau conectivitate USB). 
Pretul este de 2.599 Lei (TVA inclus).

duminică, 5 mai 2013

Obiceiuri de Paste



Sarbatoarea Pastelui este pentru romani, alaturi de Craciun, cea mai importanta din an, pentru care fiecare familie se pregateste cu mult timp inainte prin postul tinut cu atata evlavie.
In biserica ortodoxa oamenii se pregatesc pentru intampinarea sarbatorilor de Pasti prin "postul Pastelui" numit si "Postul Cel Mare", post care dureaza 48 de zile. In mod oficial, postul incepe dupa "Duminica iertarii", in ziua de luni a saptamanii a 7-a de dinaintea sarbatorii de Pasti.
Ultima saptamana din Postul Pastelui se numeste "Saptamana Patimilor" si incepe in duminica Floriilor, duminica in care se comemoreaza intrarea lui Iisus in Ierusalim. "Saptamana Patimilor" comemoreaza prinderea lui Iisus, crucificarea si moartea Lui. In acesta ultima saptamana, multe biserici tin slujbe in fiecare seara, slujbe numite "Denie". De luni pana joi se comemoreaza ultima masa, prinderea si inchiderea lui Iisus. Ziua de joi se numeste "Joia Mare". Vineri, numita "Vinerea Mare" se comemoreaza crucificarea si moartea lui Iisus pe cruce. In acesta zi, se tine "post negru", adica nu se mananca nimic.
Desi aceasta sarbatoarea reprezinta pentru toti romanii invierea Domnului Iisus Hristos, ea se sarbatoreste oarecum diferit in regiunile Romaniei. Astfel...


                                      
In Bucovina, fetele se duc in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Pasti, ca sa fie frumoase tot anul si asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica, asa sa alerge si feciorii la ele. Flacaii trebuie sa se duca cu flori la casele unde locuiesc fetele care le sunt cele mai dragi, iar ele, pentru a isi arata consimtamantul la sentimentele lor, trebuie sa le ofera un ou rosu.

In zona Campulung Moldovenesc, datina se deosebeste prin complexitatea simbolurilor, a credintei in puterea miraculoasa a rugaciunii de binecuvantare a bucatelor. In zorii zilei de duminica, credinciosii ies in curtea bisericii, se asaza in forma de cerc, purtand lumanarile aprinse in mana, in asteptarea preotului care sa sfinteasca si sa bine-cuvanteze bucatele din cosul pascal. In fata fiecarui gospodar este pregatit un astfel de cos, dupa oranduiala stramosilor. In cosul acoperit cu un servet tesut cu model specific zonei sunt asezate, pe o farfurie, simbolurile bucuriei pentru tot anul: seminte de mac (ce vor fi aruncate in rau pentru a alunga seceta), sare (ce va fi pastrata pentru a aduce belsug), zahar (folosit de cate ori vitele vor fi bolnave), faina(pentru ca rodul graului sa fie bogat), ceapa si usturoi (cu rol de protectie impotriva insectelor). Deasupra acestei farfurii se aseaza pasca, sunca, branza, ouale rosii, dar si ouale incondeiate, bani, flori, peste afumat, sfecla rosie cu hrean, si prajituri. Dupa sfintirea acestui cos pascal, ritualul de Pasti se continua in familie.

La Calarasi, la slujba de Inviere, credinciosii aduc in cosul pascal, pentru binecuvantare, oua rosii, cozonoc si cocosi albi. Cocosii sunt crescuti anume pentru implinirea acestei traditii. Ei vestesc miezul noptii: datina din strabuni spune ca, atunci cand cocosii canta, Hristos a inviat! Cel mai norocos este gospodarul al carui cocos canta primul. Este un semn ca, in anul respectiv, in casa lui va fi belsug. Dupa slujba, cocosii sunt daruiti oamenilor saraci.

O foarte frumoasa datina se pastreaza in Maramures, zona Lapusului. Dimineata in prima zi de Pasti, copiii(pana la varsta de 9 ani) merg la prieteni si la vecini sa le anunte Invierea Domnului. Gazda daruieste fiecarui urator un ou rosu. La plecare, copiii multumesc pentru dar si ureaza gospodarilor "Sarbatori fericite!". La aceasta sarbatoare, pragul casei trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa nu fie discordie tot restul anului.

In Banat, la micul dejun din prima zi de Pasti, se practica traditia tamaierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primeste o lingurita de pasti (vin+paine sfintite). In meniul acestei mese festive se include ciolanul de porc fiert, oua albe si mancaruri traditionale, dupa acestea se continua masa cu friptura de miel.

In Tara Motilor, in noaptea de Pasti se ia toaca de la biserica, se duce in cimitir si este pazita de feciori. Iar daca nu au pazit-o bine, si a fost furata, sunt pedepsiti ca a doua zi sa dea un ospat, adica mancaruri si bauturi din care se infrupta atat "hotii", cat si "pagubasii". Daca aceia care au incercat sa fure toaca nu au reusit, atunci ei vor fi cei care vor plati ospatul.

                              

In Tara Barsei, in jurul Brasovului, se face o petrecere care aduna intreaga comunitate – obiceiul Junii Brasovului. Grupurile de tineri, organizate asemeni cetelor de calusari sau de colindatori, cu vataf si casier, strang oua de la tinerele fete, dupa care se merge catre Pietrele lui Solomon, la picnic, unde vor avea loc intreceri. Cea mai cunoscuta si indragita dintre ele este aruncarea buzduganului.

In Moldova, in dimineata urmatoare dupa noaptea Invierii se pune un oua rosu si unul alb intr-un bol cu apa ce trebuie sa contina monezi, copii trebuie sa si clateasca fata cu apa si sa si atinga obrajii cu oualele pentru a avea un an plin de bogatii.

joi, 25 aprilie 2013

BlackBerry Q10


    BlackBerry Q10 este primul BlackBerry 10, un telefon cu o tastatura fizica. Acesta rămâne fidel BlackBerry - ului din ultimii ani si va atrage fanii BlackBerry de peste tot in special  pe cei care refuza să renunte la tastatura lor reala, fizica.
Q10 combina factorul de forma iconic al telefoanelor BlackBerry mai vechi, cu un design nou, elegant, care este alimentat cu toate, noul sistem de operare fiind BlackBerry 10.

    BlackBerry Z10 pus bazele pentru strategiei software-ului BlackBerry pentru anii care vor veni, si Q10 se bazeaza pe ea usor, cu primul update semnificativ BlackBerry 10, a OS 10.1. Aceasta actualizare a sistemului de operare ofera o serie de imbunatatiri specifice de proiectare tastatura fizica, inclusiv suport pentru scurtaturi de la tastatura.



    In plus fata de multe din comenzile rapide de tastatura mostenite pana in prezent, BlackBerry a introdus, de asemenea, comenzi rapide de actiune instantanee la experienta homescreen, astfel in urma rezultatelor cautarii, va permite sa intrati cat mai adanc intr-o aplicatie. 

    Multe din aplicatiile native pe Q10 de asemenea, adopta  noua tema de intuneric, care, in plus fata de adaugarea unui plus de sex-appeal pentru BlackBerry 10 ajuta, de asemenea pentru a maximiza durata de viata a bateriei Q10 data de afisajul AMOLED. Un numar de alte actualizari rafinate pentru BlackBerry 10, inclusiv modul HDR în aparatul de fotografiat si îmbunătățirea notificărilor.

    In cazul intreprinderilor BlackBerry 10.1 ofera politici si controale IT suplimentare pentru clientii racordati la BlackBerry Enterprise Server. Aceasta restabileste mult fata de utilitatea de telefoane vechi BlackBerry pentru afacerile care au nevoie de a avea controlul deplin asupra dispozitivelor angajatilor lor. Acest lucru inseamna in primul rand dezactivarea caracteristicilor si urmarirea activitatii de utilizator, care este o cerinta a intreprinderilor mari si a institutiilor guvernamentale. Aceasta este o etapa extrem de importanta pentru noul BlackBerry 10 OS - fiind caracteristica de baza in lumea corporativa si este in asteptare pentru a putea incepe modernizarea flotelor lor.

    Q10 se va lansa la nivel global, lansarea fiind mai intai in Marea Britanie, inainte de sfarsitul lunii aprilie, in SUA, Q10 are un pret aproximativ de 249 de dolari. 

vineri, 12 aprilie 2013

Timbrul de mediu poate fi contestat in instanta

    Timbrul de mediu a inlocuit, de la jumatatea lunii martie, vechea taxa de poluare, insa modificarea a fost mai degraba una superficiala decat una de substanta. 

    Practic, autoritatile au schimbat denumirea taxei si cateva coordonate legate de calculul ei, insa, in esenta, problemele de reglementare raman, astfel ca si timbrul de mediu are toate sansele sa fie contestat cu succes in instanta. 

    Avocati, care au asistat mai multi clienti in recuperarea de la stat a sumelor platite ca taxa de inmatriculare, in diferitele forme sub care s-a regasit aceasta de-a lungul timpului in legislatia romaneasca, sunt de parere ca si timbrul de mediu, la fel ca taxele dinaintea lui, constituie o noua incalcare a dispozitiilor comunitare, fiind nelegale si discriminatorii.

    Daca in privinta taxei de poluare, asa cum era reglementata ea de OUG nr. 50/2008, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis deja ca era contrara dispozitiilor comunitare, nici noua taxa auto – denumita "timbrul de mediu" – nu scapa de controverse.

    Avocatii sunt de parere ca si noul timbru de mediu poate fi atacat in instanta de judecata deoarece incalca normele legale privitoare la dreptul la proprietate, drept garantat de Constiutie si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Prin noua formula de calcul al timbrului de mediu, taxa creste foarte mult pentru autoturismele Euro 3 si Euro 4 si scade pentru autoturismele Non - euro, Euro 1 si Euro 2. 

    Intrucat majoritatea tranzactiilor cu autotursime au ca obiect autoturisme incadrate in normele Euro 3 si Euro 4, proprietarii acestora vor fi afectati in cazul in care ar dori sa instraineze autoturismul neputand dispune de atributele conferite de dreptul de proprietate. Ori, circuitul civil este liber, iar aceasta taxa, dupa cum a fost reglementata, incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, prevazut de art.34 - 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene.



    Mai mult decat atat, OUG nr. 9/2013, actul normativ care reglementeaza timbrul de mediu, contine si dispozitii care incalca Constitutia Romaniei. 

    Este vorba despre art. 4 lit. d) din OUG nr. 9/2013 prin care se prevede obligatia achitarii timbrului de mediu in cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat in situatia autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

    Potrivit avocatiilor , acest articol incalca principiul neretroactivitatii legii civile, principiu consacrat de prevederile art.15 alin. 2 din Constitutie si de art. 6 din Codul civil.

    Principiul neretroactivitatii legii este esential pentru protectia drepturilor omului in fata legii. N-ar exista nicio siguranta pentru particulari daca, atata vreme cat o lege este in vigoare, iar ei s-au conformat prevederilor acesteia, s-ar putea repune in discutie, dupa abrogarea ei, actele incheiate conform dispozitiilor legale. Altfel spus, legea este un ordin al legiuitorului, iar un ordin nu poate fi valabil decat pentru viitor, nu se poate pretinde cetatenilor supunerea fata de o lege pe care nu o puteau cunoaste, intrucat nu exista.

    Cum procedam pentru a contesta noua taxa auto?

    Toate persoanele care au achitat timbrul de mediu se pot indrepta impotriva statului roman prin promovarea unei actiuni in fata instantelor de judecata prin care sa solicite restituirea sumei achitate cu titlu de timbru de mediu.

    Documentele necesare pentru a solicita recuperarea banilor din timbru sunt:
- cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate;
- contract de vanzare cumparare a autovehiculului;
- decizia de impunere a platii timbrului de mediu eliberata de Administratia Finaciara competenta;
- dovada platii timbrului de mediu.



    In cazul in care cei care au achitat timbrul de mediu nu mai detin o copie de pe chitanta fiscala trebuie sa se adreseze organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie de pe documentul de plata.

    Pentru autovehiculele achizitionate in sistem leasing, se recomanda incheierea unei conventii de cesiune de creanta litigioasa deoarece contribuabilul care a achitat taxa este locatorul, iar nu utilizatorul. Este insa suficienta si o procura din partea societatii de leasing prin care aceasta manadeaza utilizatorul sa intreprinda toate demersurile necesare pentru recuperarea timbrului de mediu.

    Cei care solicita recuperarea taxei auto in instanta au nevoie de un avocat pentru ca redactarea actiunii in fata instantei de judecata presupune cunostinte temeinice de drept intern si drept comunitar, dar si cunoasterea practicii CEDO. In plus, este posibil ca in proces partea adversa sa invoce tot felul de exceptii, la care justitiabilul trebuie sa fie pregatit sa raspunda.

    Un proces pentru recuperarea timbrului de mediu poate dura si doi ani.
In cazul ideal, un proces pentru recuperarea taxei auto dureaza 8 luni. Totusi, el poate ajunge si la doi ani, cu toate caile de atac, cu redactarea hotararii, cu executarea silita si recuperarea efectiva a sumelor de bani.

    Timbrul de mediu, in vigoare de la 15 martie, se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si anumite reduceri in functie de vechimea autoturismului si rulajul mediu anul real al autovehiculului.

    Mai multe detalii pe avocatnet.ro unde puteti adresa si intrebari expertilor.

marți, 9 aprilie 2013

Moda femei primavara/ vara 2013


Moda anului 2013 vine cu noi provocari din partea designerilor, asa ca mai jos veti vedea cateva  propuneri pe care dvs le puteti alege. Ca si culori, se poarta albul, alb-negru, culori deshise si aprinse, rozul pal, albastru-apa etc.

Imprimeurile

Imprimeurile cuceresc moda anului 2013 prin diversitate si stil. Forme geometrice, imprimeuri florale, buline, carouri, sunt doar cateva mentionate din gama larga de tinute. Alegeti varianta perfecta si veti straluci.

Tesaturile din plasa

Ceea ce va propun designerii in primvara 2013 nu e deloc avantajos pentru orice femeiedar daca sunt indraznete. Se poarta tesaturile plasa, fiind la moda in sezonul cald! Aceste tinute care lasa o parte a corpului goala sunt atat de senzuale incat fiecare femeie va cucerii tot.

Piele

Nu evitati îmbrăcămintea din piele pentru primavara. Acest trend se întoarce cu o viziuni moderne: umeri rotunjiti, volum suplimentar sau scurt si chic.

Colantii

Colantii stau in fruntea de sus a modei. Formele doamnelor devin cu totul apetisante in ei. Au mers atat de departe designerii, incat cei mai trendy colanti sunt cu taieturi, exact cum vedeam pe animatoarele din cluburi. Alegeti colanti cu imprimeuri atractive, din piele, cu taieturi. Nimic nu e mai la moda.
Nu uitati de dungi. Dungile si cusaturile sunt cele mai recente tendinte pentru sezonul 2013. Nu aveti nevoie decat de o geanta mai mare in dungulite vesele albastre si albe pentru a lua drumul care duce la plaja!

                                   

In materie de rochii, in acest an designerii  recomanda culori neon sau metalice, forme grafice sau imprimeuri florale si clasica combinatie alb-negru, unde predomina in mod special imprimeul in dungi.

Rochii cu imprimeuri grafice

Rochiile cu forme geometrice sunt o adevarata piesa de arta, ce atrag toate privirile. Purtand o astfel de rochie cu accesorii feminine si simple, va pune in evidenta modelul rochiei.
O astfel de rochie se poate purta la orice ocazie, deoarece imprimeurile grafice pot fi atat elegante, cat si casual sau sport.

Rochii cu imprimeuri florale

Daca sunteti o fire feminina, boema, careia ii place sa isi etaleze bunul gust si simplitatea, atunci optati pentru rochii cu imprimeuri florale, puternic colorate.
O astfel de rochie poate fi asortata cu un cardigan supradimensionat sau o geaca feminina, din piele sau denim.

Rochii in combinatia alb-negru

O combinatie clasica, de bun gust si foarte cautata printre celebritatiile de la Hollywood este combinatia alb-negru, care emana eleganta. Dungile sunt la mare cautare si sunt imprimeul vedeta din acest sezon, asa ca optati pentru o rochie in dungi alb-negru.
O astfel de rochie poate fi asortata cu accesorii simple si colorate, geci feminine sau puteti opta pentru un look hard-rock, asortand unei rochii in dungi o geaca din piele neagra.

                                

Rochii culori neon

Si in anul 2013, culorile neon sunt la mare cautare. Ba mai mult, acum se poarta mai indraznet ca niciodata. O rochie neon va poate scoate din anonimat daca nu stiti ce sa purtati si nu are nevoie de alte accesorii.
O puteti purta in diferite culori precum albastru electric, galben aprins sau fucsia, iar daca asortati o astfel de rochie neon cu accesorii neutre, veti avea un look sigur si in tendinte!

Rochii in culori metalice

Un trend cu care veti iesi cu siguranta in evidenta este cel metalic. O astfel de rochie se poate purta in club, deoarece este potrivita pentru o astfel de locatie.
Se poate opta pentru rochii mov metalic, verde metalic, rosu metalic sau albastru metalic, pe care sa le asortati cu accesorii nude sau negre, simple.

miercuri, 3 aprilie 2013

Sfaturi utile pentru rezolvarea problemei lipsei de experienta la angajare!

Eşti un tânăr talentat, student sau proaspăt absolvent, şi vrei să îţi construieşti cariera pe care ţi-o doreşti, să îţi găseşti primul tău job sau să schimbi domeniul de activitate şi să faci ceea ce te pasionează cu adevărat. Ai aplicat deja pentru diferite poziţii deschise la companiile alături de care ţi-ar plăcea să lucrezi, însă răspunsul pe care l-ai primit a fost de cele mai multe ori negativ. Motivul? Lipsa de experienţă!
Ai avut rezultate bune de-a lungul studiilor şi ştii că înveţi repede şi că poţi face faţă cu succes provocărilor unui nou job. Trebuie doar să îi demonstrezi asta şi potenţialului angajator şi să găseşti metode prin care să compensezi lipsa de experienţă cu alte activităţi relevante pentru dezvoltarea ta profesională. Cum rezolvi problema lipsei de experienţă în trei paşi simpli?
În primul rând interacţionează cu profesionişti! Majoritatea angajatorilor nu recrutează tineri la târgurile de carieră sau pe site-urile de profil. Aceştia preferă să cunoască direct tineri talentaţi, să discute cu ei şi să vadă dacă se potrivesc sau nu profilului căutat. Dacă vei cunoaşte personal angajatorul vei reuşi să îi demonstrezi că eşti candidatul potrivit discutând faţă în faţă. Aşadar, caută angajatorii preferaţi de tine la evenimentele care îţi permit să interacţionezi în mod direct cu ei şi remarcă-te!



Continuă să te pregăteşti participând la sesiuni de training în cadrul cărora dezvolţi competenţe şi abilităţi prin metode de educaţie non-formală. Urmăreşte ca participarea la astfel de training-uri să te ajute să dezvolţi aptitudini relevante pentru domeniul de interes pentru tine şi pune în valoare noile cunoştinţe într-un CV profesionist. În acest fel vei reuşi să îi demonstrezi angajatorului că eşti pasionat şi că ai cunoştinţe în domeniu chiar dacă nu ai profesat până acum.
Nu în ultimul rând, lucrează alături de profesionişti şi tineri talentaţi! Participă la workshop-uri şi studii de caz care te ajută să înţelegi ce presupune activitatea într-un anumit domeniu, te învaţă să lucrezi în echipă şi îţi dau ocazia să colaborezi cu profesionişti şi specialişti. De cele mai multe ori pentru angajatori astfel de evenimente servesc drept interviuri de grup aşa că fă tot posibilul să ieşi în evidenţă şi să îţi demonstrezi potenţialul.
Deşi pare o piedică majoră în calea dezvoltării tale profesionale, problema lipsei de experienţă îşi găseşte o rezolvare foarte uşor. Interacţionând cu profesionişti la evenimente de profil, participând la sesiuni de training, workshop-uri şi studii de caz, vei compensa lipsa de experienţă şi vei demonstra că eşti candidatul potrivit.

duminică, 24 martie 2013

Sfaturi utile privind inlaturarea petelor

Acizi

Un material textil, indiferent de natura fibrei, atins cu un acid (clorhidric, sulfuric, fluorhidric, azotic etc.) trebuie imediat supus unui tratament si anume locul respectiv va fi tamponat (neutralizat) cu o solutie slab alcalina de 5-10% amo­niac, bicarbonat de sodiu sau borax. Dupa ope­ratia de neutralizare, se clateste intens cu apa rece, apoi cu apa calduta si din nou cu apa rece.
De asemenea, se poate presara pe pata umeda praf de soda de rufe (carbonat de sodiu) sau bicarbonat de sodiu, care se lasa atîta timp cît se mai produc basicute cu gaz. Cînd producerea lor s-a terminat, se spala intens cu apa. Cînd acizii sînt tari sau concentrati, distrug pe loc materialul si atunci nu mai este nimic de facut.
Daca o pata de acid nu a fost observata la timp, se poate întîmpla ca la prima spalare a materia­lului, locul respectiv sa se gaureasca sau sa se rareasca tesatura, deoarece în zona atinsa de acid, fibrele au fost foarte mult slabite.

Apa

Petele de apa de pe tesaturile de matase se înlatura prin tamponare cu apa de ploaie sau cu o solutie diluata de acid acetic (20 ml acid acetic la 1 litru apa). Petele de pe tesaturile de lînâ se pot scoate prin calcarea materialului cu un fier usor încins peste o pînza umezita în apa de ploaie.

Arsuri (parlire)

La operatia de calcat sau la atingerea cu obiecte fierbinti, se pot produce pe materiale textile ar­suri sau pîrliri locale, care apar ca pete galbui pîna la maro. Daca fibra nu este complet distrusa, ele pot fi decolorate.
Pentru tesaturile albe de in si bumbac se poate folosi o solutie de apa oxigenata 10% sau o solutie apoasa de clorura de var 2°/o, care se aplica pe locul în prealabil umezit, dupa care se spala intens cu apa si apoi se expune la soare si caldura. Operatia se repeta de mai multe ori pînâ la disparitia petei.
Petele de pe tesaturile albe de lina se sterg bine cu o pînza curata înmuiata într-un amestec for­mat din 85 ml apa oxigenata 3% si 50 ml amo­niac 5%, dupa care se spala bine cu apa. La tesaturile colorate, exista pericolul distrugerii colorantului si de aceea se folosesc solutii foarte diluate (1%) de apa oxigenata. Ţesaturile de lina colorate se tamponeaza cu o solutie de acid citric 5% sau cu zeama de lamîie, dupa care se spala cu apa.
In cazul matasii de viscoza, locul patat se trateaza cu o solutie de alcool etilic în apa 50%, apoi se spala bine cu apa.

Bauturi racoritoare

Petele provocate de bauturi racoritoare (limonada etc.) se îndeparteaza prin spalare cu apa si o solutie de amoniac 10%. In cazul tesaturilor albe, daca mai ramîne o pata colorata, aceasta se poate îndeparta usor, prinir-o albire locala cu apa oxigenata.
Petele de pepsi-cola, coca-cola, etc se tamponeaza cu benzina, se spala apoi cu apa si  detergent apoi se clatesc cu apa.


Bere

Petele de bere proaspete, de pe tesaturile de orice natura, se pot înlatura cu apa calda sau cu apa sarata (20 g sare de bucatarie la 1 litru de apa).
Petele vechi, cu exceptia celor de pe tesaturile ae lina si matase, se umezesc cu apa curata apoi se trateaza cu o solutie de amoniac 1%! Se freaca bine cu un tampon, apoi se spala cu apa.
Petele de pe tesaturile de lina se tamponeaza cu glicerina, apoi locul respectiv se sterge usor cu o tesatura flanelata înmuiata în apa. Ţesaturile de matase se curata cu alcool (20 ml alcool etilic 70% la 100 ml apa). Daca tesatura este alba, se poate încerca si cu apa oxigenata 10 ml/l.
Pentru îndepartarea petelor de bere vechi de pe tesaturile de orice natura se poate folosi un amestec format din glicerina, amoniac 10% si alcool etilic 70% în cantitati egale (3 parti dizol­vate în 8 parti în greutate apa). De exemplu, un amestec obtinut din 20 ml glicerina, 25 ml amo­niac 10%, 30 ml alcool etilic 70% si 200 ml apa.

                                    

Cafea

Petele de cafea au o culoare caracteristica maro-gâlbuie pîna la maro-închis.
Petele proaspete se înlatura cu apa calda si detergenti.
Petele vechi se tamponeaza cu glicerina, apoi cu apa calda si în final cu apa oxigenata. Se poate încerca si presararea de sare de bucata­rie peste pata umezita.
În cazul matasii colorate, se poate încerca înde­partarea petelor cu o solutie de acid lactic 5%, dupa care se spala bine cu apa. Petele de pe tesaturile de in, bumbac sau ma­tase artificiala se curata cu hipoclorit de sodiu. Daca solutia decoloreaza tesatura, seu daca pata se afla pe lîna sau matase naturala, se clateste bine portiunea patata cu apa rece si apoi se aplica o solutie de apa oxigenata 3%. dupa care se spala cu multa apa.

Ceai

Se tamponeaza portiunea patata cu o solutie di­luata de amoniac sau cu glicerina, apoi cu acid acetic diluat (20 ml otet la un litru de apa), dupa care se spala cu apa calduta.
De asemenea, petele de ceai se pot umezi cu o solutie de acid oxalic 5%, se lasa timp de 6-10 minute, dupa care se spala cu multa apa.

Cerneala

Petele proaspete de cerneala de pe tesaturile albe se pot îndeparta cu zeama de lamâie (acid ci­tric), cu lapte cald sau cu lapte acru. Daca sînt mai vechi se lasa locul patat timp de citeva ore în lapte apoi se sterge cu o cîrpa curata înmu­iata tot în lapte. Dupa ce pata dispare, se cla­teste imediat locul respectiv cu apa calda, apoi cu apa rece. in timpul tratamentului trebuie acor­data o deosebita atentie, astfel încît laptele sa nu se usuce nici un moment pe tesatura. Petele de cerneala de pe tesaturile albe de bum­bac se pot trata prin tamponare cu o solutie de amoniac 10% calda, urmata de o solutie de 10% acid oxalic si care se repeta pîna la dis­paritia petei, dupa care se spala cu multa apa. Ţesaturile albe de bumbac se mai pot albi cu hipoclorit de sodiu, dupa care se trateaza cu ditionit de sodiu.
De asemenea, petele de pe tesaturile albe de bumbac se pot umezi la început cu apa, apoi cu un amestec încalzit de apa oxigenata 3% si acid oxalic 10%, dupa care se clatesc intens cu apa.
Pentru toate tesaturile si în special pentru cele colorate se poate folosi alcoolul etilic sau un amestec format din cantitati egale în greutate alcool etilic 96%, solutie de amoniac 10% si apa. (Ex. : 50 ml alcool etilic 96%, 40 ml amo­niac, 10% si 40 ml apa). Dar, trebuie sa se tina seama de faptul ca amoniacul poate sa schimbe uneori culoarea tesaturii, deci, amestecul trebuie verificat înainte de a fi folosit.
Pentru tesaturile colorate, indiferent de natura fibrei, se mai poate folosi si un amestec format din 10 parti alcool etilic, 4 parti glicerina si o parte acid oxalic (parti în greutate). De exemplu un amestec din : 10 g acid oxalic, 30 ml glice­rina si 125 ml alcool etilic. Dupa tratament se spala bine cu multa apa.

Ciocolata
Petele de ciocolata se îndeparteaza întîi cu un cutit, prin raderea stratului de deasupra, apoi se degreseaza cu ajutorul unui tampon îmbibat cu benzina, dupa care se curata cu o periuta. In cazul cînd în locul petei ramîne o aureola galbuie, aceasta se trateaza cu glicerina calda, se freaca usor cu un tampon, apoi se spala cu apa calda.
Daca petele s-au format pe tesaturi albe, ele se pot freca cu o solutie de 10% acid tartric si apoi cu o solutie de 20% piatra acra (alaun de po­tasiu), dupa care se spala cu multa apa.

Excremente de pasari

Aceste pete se recunosc usor, avînd o culoare albicioasa pîna la gri. La început, crusta uscata se va îndeparta cu un cutit, apoi cu ajutorul unei perii se vor elimina toate resturile ramase pe tesatura, dupa care se uda cu apa calda si se freaca. De obicei, dupa acest tratament, pata dispare.
Petele vechi se tamponeaza cu glicerina calda sau cu otet diluat (20 ml otet la 100 ml apa), se freaca cu unghia locul petei, dupa care se spala intens cu apa calda.

Fructe si legume

Petele proaspete de visine, ciresi, capsuni, zme­ura, mere, fragi, rosii etc., se pot înlatura uneori prin simpla spalare cu multa apa calda. " In acelasi scop, daca pata este pregnanta, se poate folosi o solutie diluata de amoniac 5%, o solutie de acid citric (80 g acid la 1 litru de apa) sau o solutie de permanganat de potasiu (2 g de permanganat de potasiu la 1 litru de apa).
Ţesaturile albe de in si bumbac patate se în­moaie în lapte acru sau dulce, dupa care se spala cu multa apa.
Pentru tesaturile albe se mai poate folosi o so­lutie de apa oxigenata 3%, usor alcalinizata cu amoniac (70 ml solutie apa oxigenata 3%, 20 ml solutie amoniac 10% la un litru de apa), cu care se tamponeaza pata, dupa care se freaca locul respectiv cu o pinza curata. Dupa tratament, te­satura se spala bine cu apa si se pune la uscat. Pentru eliminarea petelor vechi este necesara o cantitate mai mare de amoniac. In acest scop, se prepara o solutie din apa oxigenata 3% (o parte in greutate), amoniac 10% (4 parti în gre­utate) si apa (45 parti în greutate). Ex. : 10 ml apa oxigenata 3%, 40 ml amoniac 10% si 450 ml apa.
Petele de pe tesaturile colorate, indiferent de na­tura fibrei, se pot elîmina cu un amestec de gli­cerina pura si galbenus sub forma de emulsie (se amesteca bine un galbenus cu 40 ml glice­rina, ca la maioneza), care se aplica pe locul respectiv, se lasa timp de cîteva ore, dupâ care se spala cu multa apa calda.
Pentru eliminarea petelor de pe matasea colo­rata se poate folosi si o solutie de borax 10% cu care se tamponeaza bine locul respectiv, dupa care' se spala cu apa. Se poate încerca si cu o solutie de amoniac 5%, facîndu-se în preala­bil o verificare pe o portiune ascunsa a mate­rialului.
Petele de pe tesaturile de lina albe si colorate se tamponeaza cu o solutie de apa si sapun sau apa si detergent, se sterge cu apa, apoi se picura pe locul respectiv amoniac sau apa oxi­genata 3%. La sfîrsit se spala foarte bine cu apa.

Grasimi

Petele de grasimi se pot elimina prin diferite metode, în functie de natura grasimilor si de proprietatile materialului textil.
Grasimile se dizolva usor în solventi puri ca : benzina, tetraclorura de carbon, neofalina, clo­roform, terebentina, benzen etc. Folosirea acestor solventi sau a amestecurilor lor se face cu foarte rnulta atentie, deoarece toti solventii sînt usor inflamabili, prezentînd chiar pericol de ex­plozii.
Petele proaspete se pot îndeparta presârînd un strat gros de talc, care se acopera cu o hîrtie curata si se preseaza cu o greutate. Dedesubtul tesaturii se asaza o foaie de sugativa curata. Dupa 24 de ore se îndeparteaza praful care a absorbit grasimea, apoi se perie bine. La îndepartarea petelor cu ajutorul unuia din solventii mentionati se pune sub pata un mate­rial absorbant curat, iar zona înconjuratoare a petei se uda cu apa, pentru ca solutia de gra­sime sa nu se raspîndeasca împrejur, marind si mai mult pata, dupa care se freaca locul patat cu o perie, tampon sau un burete înmuiat în solvent, în functie de finetea tesaturii. Frecarea se face prin miscari circulare, la început mai slabe, apoi mai accentuate de la margini spre centru. Dupa înlaturarea petelor, în unele cazuri materialul se spala cu apa calduta cu sapun sau cu detergentul adecvat tesaturii (în special in cazul tesaturilor albe sau vopsite cu coloranti rezistenti).
In general, este bine sa se cunoasca faptul ca eterul etilic si sulfura de carbon nu prea sînt potrivite pentru scoaterea petelor de grasime, în conditiile existente in gospodarie, aceste sub­stante sint solventi foarte buni, dar au dezavan­tajul ca se evapora mult prea repede, se aprind toarte usor si emana vapori ce pot exploda. Se pot folosi si amestecuri de solventi, formate din sapte parti neofalina, doua parti tereben­tina, o parte eter etilic (parti în greutate) sau parti egale în greutate de neofalina si tetraclorura de carbon. De exemplu, un amestec obtinut din 100 ml neofalina, 25 ml terebentina, 15 ml eter etilic sau un amestec din 70 ml neofalina si 30 ml tetraclorura de carbon. Petele de pe tesa­turile fine de matase se pot elimina utilizînd un amestec format din 75 parti în greutate alcool etilic, 20 parti în greutate sapun alb superior, doua parti în greutate terebentina si un galbenus. Amestecul se agita înainte de folosire.
Pentru îndepartarea petelor de pe tesaturile de matase si lîna tricotate, se pot folosi radacini de ciuin, planta care contine saponina si se poate procura de la farmacii sau de la magazinele specializate în plante medicinale (PLAFAR). Ra­dacinile de ciuin (30 g - circa 20 lingurite) se fierb în apa (300 ml) circa o jumatate de ora, sa strecoara, se amesteca cu amoniac 10% (100 ml), apoi se adauga apa (700 ml). Lichidul obtinut se foloseste pentru îndepartarea petelor prin tamponarea si frecarea usoara a locului res­pectiv.
Petele de grasimi de pe gulere si mansete se scot cu un amestec format din 4 parti in greu­tate amoniac 5% si o parte în greutate sare de bucatarie (clorura de sodiu). Deexemplu, 80 ml amoniac 5% si o lingura de sare. In acelasi scop, se poate folosi produsul din comert "Stela", sub forma de pasta. Pe locul murdar se pun 1-2 cm de pasta si se freaca bine. Se Iasa sa actioneze 2-3 minute dupa care se spala materialul în mod obisnuit cu detergen­tul preferat. . La tesaturile foarte groase, ca plusul sau cati­feaua, este bine sa se întrebuinteze o pasta de consistenta smîntînii obtinuta din magnezie (oxid de magneziu) si benzina sau magnezie si tetraclorura de carbon. Se unge locul cu aceasta pasta, se lasa sa se usuce, apoi se indeparteaza praful uscat prin periere.
Pentru materiale textile artificiale (acetat), se pot întrebuinta doar benzenul, sulfura de carbon, benzina usoara (neofalina). Ceilalti solventi nu sînt permisi.

Iarba

Petele de iarba se datoresc clorofilei plantelor (pigment vegetal de culoare verde) si ou o cu­loare verde, cu nuante spre galben.
Petele proaspete se pot îndeparta prin tamponare cu alcool etilic, eter etilic sau tetraclorura de carbon sau cu o solutie formata din 2 parti clorura de sodiu (sare de bucatarie) si 10 parti apa (parti în greutate). De exemplu, o lingura de sare la 100 ml apa.
Petele proaspete dispar uneori dupa spalare cu apa calda sau cu o solutie de sapun în care se adauga si amoniac (100 ml amoniac 10% la un litru de apa). Daca tesatura nu-si modifica cu­loarea din cauza amoniacului, se înmoaie locul patat în amoniac si apoi se spala cu apa si sapun.
Petele de pe tesaturile albe de bumbac se pot elimina astfel : se freaca bine pata cu sapun si apoi se introduce materialul textil sau zona pa­tata într-un vas emailat în care se gaseste o so­lutie fierbinte de soda calcinata 10 g/l si se fierbe timp de 10-20 minute. Procedeul se repeta pîna la disparitia petei.
Pe tesaturi colorate se face un tratament cu o solutie calda de acid lactic 5% pîna la dispa­ritia petei, dupa care se spala cu multa apa. Petele proaspete de pe tesaturile de lîna se scot cu alcool etilic. La petele mai vechi se poate încerca o solutie formata din 10 g/l acid oxalic si 10 ml/l acid acetic (se dizolva intîi acidul oxa­lic si se adauga acidul acetic) dupa care se cla­teste intens cu apa calda si rece.

Înghetata

Aceste pete se tamponeaza initial cu benzina, benzen sau sulfura de carbon pentru a curata pata de grasime. Dupa uscare, petele ramase se tamponeaza cu o solutie de amoniac 5%. Se neutralizeaza cu acid acetic diluat (10 ml otet la 100 ml apa) si se clatesc cu multa apa. Daca pata nu dispare, în functie de culoarea înghe­tatei si de ingredientul de baza, se trateaza ca si petele de cacao sau de fructe.

Lapte

Petele de lapte se recunosc usor dupa culoarea transparent-albicioasa si dupa contururile mai în­tarite ale acestora.
Materialele textile patate cu lapte nu se calca înainte de scoaterea petei, deoarece prin încalzire pata se fixeaza si mai puternic. Datorita conti­nutului de grasimi, aceste pete se vor trata mai întii cu solventi organici, cu benzen sau benzina. Dupa tratament, locul petei apare albicios, mat. In continuare, pata se trateaza cu o solutie cal­duta de 50 ml/l amoniac 25%, dupa care se face o neutralizare cu o solutie diluata de acid acetic (3 ml/l acid acetic 80% sau 50 ml/l otet de 9°) si apoi se spala cu multa apa calduta. Se poate încerca înlaturarea petei de lapte si prin tamponarea acesteia cu un amestec de alcool etilic si eter etilic (50 ml alcool etilic si 20 ml eter etilic).
In cazul tesaturilor groase de stofa, plus, catifea, pata se acopera cu o pasta formata din magnezie sau talc si alcool. Dupa uscare se perie locul.

Lichior

Petele de lichior au aspecte diferite, dupa felul lichiorului, dar se recunosc usor din cauza zaha­rului care da locului patat un aspect de material apretat.
Petele proaspete se umezesc cu apa calduta, dupâ care se freaca usor cu un tampon înmuiat într-o solutie de 10 ml/l amoniac 25% în care se adauga 50 ml alcool. La sfîrsit se clatesc cu apa. Petele vechi se îndeparteaza cu un amestec de amoniac, apa oxigenata si apa (50 ml amoniac 20% si 100 ml apa oxigenata 3% la un litru de apa) dupa care zona respectiva se clateste cu apa.

Maioneza

Petele de maioneza contin grasimi si de aceea se trateaza cu un solvent organic (benzina, neofalina etc.), dupa care se spala bine cu apa calduta.

Marmelada

Petele proaspete se pot elimina cu apa calduta, prin simpla înmuiere a petei în apa.
Pentru îndepartarea petelor mai vechi se utilizeaza o solutie calda de 1% amoniac, dupa care se spala bine cu apa.

Miere de albine

Mierea de albine mai întîi se îndeparteaza cu un cutit, de pe pata si apoi se sterge locul res­pectiv cu apa calduta în care se poate intro­duce si putin detergent adecvat tesaturii respec­tive, iar la sfîrsit se clateste cu apa curata. Petele de miere se pot înlatura perfect cu o so­lutie de amoniac 10%. La tesaturile colorate însa trebuie facuta întîi o verificare pe un esantion.

Mustar

Cu ajutorul unui cutit se înlatura usor crusta de mustar, apoi se uda pata cu apa calda si se freaca cu o pînza curata. Daca pata nu dispare complet, se spala zona respectiva cu detergentul adecvat tesaturii.

Noroi

Aceste pete se înlatura prin frecare sau periere, iar pata eventual ramasa se elimina printr-o spa­lare cu apa calda si cu sapun moale sau cu un detergent adecvat tesaturii, apoi se clateste bine cu apa.

Otet

Petele de otet se neutralizeaza cu o solutie de 10 ml/l amoniac, dupa care se spala bine cu apa.

Parfum

Petele de pe tesaturile albe se pot trata cu apa oxigenata 3% si amoniac 5%, apoi se spala in­tens cu apa.
Pentru îndepartarea petelor de pe tesaturile co­lorate, este mai indicata glicerina încalzita sau eterul etilic.
Petele mai vechi, care s-au mai închis la culoare, se tamponeaza alternativ cu acid acetic diluat (otet) si alcool, dupa care se spala cu multa apa calda.

Pix

De pe haine sau obiecte se curata foarte usor daca pulverizati pe locurile murdare, fixativ de par. Petele dispar imediat.

Rasina

Pe tesaturi, petele de rasina au aspectul unor pete de apret. Cele proaspete sînt lipicioase, iar cele vechi se recunosc prin apasare cu degetul (se observa amprenta acestuia ramasa pe ele), înlaturarea petelor de rasina cere multa rabdare. La început se efectueaza o frecare a portiunii respective pentru îndepartarea stratului care adera superficial si apoi se trateaza cu un solvent (tetraclorura de carbon, benzen, cloroform etc.) care va dizolva pata. Apoi, urmeaza un tratament cu benzina usoara (neofalina) pentru evitarea au­reolelor. Se freaca locul respectiv dinspre mar­gini spre centru cu un tampon curat. Pe tesa­turile de matase nu se va freca pata, ci se va bate usor cu o perie, dupâ care se va aplica tratamentul susmentionat.
La stofele albe, petele se pot elimina prin în­muierea lor cu glicerina, urmata de tratarea cu acid oxalic 5%,, tamponîndu-se Ia sfirsit cu o solutie de amoniac 2%.
La stofele colorate, se înmoaie pata în glicerina calda sl se spala apoi cu alcool, care este un dizolvant al rasinii.

Rugina

Petele de rugina de pe tesaturile de bumbac albe si colorate pot sa dispara daca se freaca imediat locul patat cu un tampon îmbibat în apa sarata, dupa care se clateste cu apa rece. Ţesatura se calca cînd este înca umeda.
Petele de rugina proaspete de pe suprafete mici se îndeparteaza prin tamponare cu zeama de la­mîie atunci stoarsa si prin frecare cu o cîrpa alba, dupa care se spala cu apa calda si se clateste cu apa rece. In prealabil, trebuie sa se faca o încercare pe o portiune ascunsa a mate­rialului pentru a vedea daca nu se modifica culoarea tesaturii.
Petele de rugina vechi de pe tesaturile albe se pot îndeparta folosind acid oxalic sau acid citric sub forma de solutii de 5-10%. Solutiile se în­calzesc pîna ia fierbere dupa care se introduce, pentru putin timp, portiunea patata ; uneori tra­tamentul trebuie aplicat de doua sau de trei ori, Dupa dizolvarea petelor de rugina, se spala bine tesatura cu apa calda, apoi se clateste cu apa rece. O spalare insuficienta ar putea avea o in­fluenta daunatoare asupra tesaturilor de in sau bumbac în sensul ca prin contactul prelungit cu acizii scade rezistenta fibrelor.
Petele de pe tesaturile albe de bumbac se pot trata cu o solutie de ditionit de sodiu 10-20 g/l si hidroxid de sodiu 5 g/l la temperatura de 75-85°C, dupa care se spala cu apa rece. Tra­tamentul se repeta de cîteva ori, pîna la com­pleta disparitie a petei.
De asemenea, se poate folosi o solutie de acid oxalic si alaun de potasiu obtinuta din : 50 g/l acid oxalic, 50 g/l alaun de potasiu si 10 ml/l acid acetic 60%. Întîi se amesteca primele doua componente, dupa care se adauga acidul acetic. Petele de rugina de pe tesaturile de bumbac se pot înlatura si cu acid clorhidric 2%. Portiunea patata se umezeste, dupa care se tampo­neaza cu acid clorhidric, care dizolva pata. Apoi se clateste cu multa apa calda in care se adauga hidroxid de amoniu sau soda calcinata pentru completa înlaturare a acizilor. In final, se efec­tueaza o limpezire cu apa rece.

Ruj de buze

Petele de ruj de buze contin grasimi, de aceea se trateaza întîi cu un dizolvant pentru grasimi : neofalina, cloroform sau tetraclorurâ de carbon, dupa care se supun unei spalari cu apa si de­tergent. Daca pata nu dispare, se tamponeaza locul respectiv cu alcool etilic concentrat, pentru a dizolva colorantul ramas pe fibra. Pe tesaturile albe se poate efectua o albire cu 10-30 ml apa oxigenata si 5 g hidroxid de sodiu la un litru de apa.

Sange

In cazul petelor proaspete, tesatura se va înmuia în apa rece si apoi se va spala cu apa si sapun. Temperatura apei de spalare nu trebuie sa depaseasca 35°C.
Petele de sânge proaspete de pe tesaturile de lina se lasa sa se usuce, apoi se încearca înlaturarea lor prin periere sau se poate utiliza si amoniac 2% daca nu decoloreaza stofa. Petele vechi de sînge se îndeparteaza prin frecare cu o solutie care contine 100 ml amoniac 25% si 50 g borax la un litru de apa, dupa care se spala cu apa curata.
Ţesaturile albe patate se cufunda într-o solutie calda (35°C) de 20% tiosulfat de sodiu, mate­rialul se lasa pîna la disparitia petelor, dupa care se clateste cu apa.
De asemenea, pentru îndepartarea petelor vechi de pe tesaturile albe de bumbac se foloseste ur­matorul procedeu : tesaturile se înmoaie într-o solutie de soda calcinata 5% sau amoniac 10% si se lasa circa 12 ore, apoi pata se îmbiba cu o solutie de clorura de var de 2%, dupa care se spala bine cu apa. În caz ca dupa spalare mai ramîne o aureola galbena sau maro se va trece la o albire cu apa oxigenata sau cu hipoclorit de sodiu, urmata de spalare si o clatire cu apa rece,
De pe tesaturile colorate vopsite cu coloranti rezistenti, petele pot fi scoase cu o solutie alcalina de 5 g hidroxid de sodiu si 20 g ditionit de sodiu |a un litru de apa în care materialul patat se tine timp de 1/2-1 ora la 60°C. Se spala apoi cu apa calduta, în care se adauga o mica can­titate de borax (20 g borax la un litru de apa) si sapun.
Pentru tesaturile din matase colorata si fina se prepara o pasta din amidon si apa, care se aplica pe pata si se lasa pîna se usuca. Dupa uscare se perie bine locul, se spala cu apa si sapun, apoi cu apa curata si la sfîrsit cu apa ce con­tine otet (o lingurita de otet la un litru apa).

Smântâna, frisca

Petele proaspete de smîntîna se tamponeaza cu glicerina, apoi se spala cu apa multa. Petele mai vechi se pot elimina prin tamponare cu benzina, benzen sau tetraclorura de carbon, dupa care se trateaza cu o solutie de 10 ml/l amoniac, apoi se spala cu apa multa, cu sau fara adaos de detergent,

Supe, ciorbe, mancaruri


Petele proaspete de pe tesaturile albe de in si bumbac se pot elimina printr-o spalare obisnuita cu sapun si apa calda, urmata de o clatire cu apa rece.
Petele proaspete de pe tesaturile de lâna si ma­tase se îndeparteaza printr-o spalare cu deter­gentul adecvat tesaturii. In cazul cînd petele pro­vin de la mîncaruri cu grasimi, albumine coagu­late etc. se trateaza initial cu neofalina, apoi cu solutie slaba amoniacalâ (25-50 ml/l amoniac 25%) prin frecare cu o perie sau cu o pânza curata (în cazul lânei) sau cu un burete (in cazul ma­tasii).

Transpiratie

Petele de pe captuselile albe de matase se pot elimina cu ajutorul unei solutii de 30 ml/l apa oxigenata, încalzita usor. Cu ajutorul unui tampon sau al unei cîrpe curate îmbibate în aceasta so­lutie se freaca cît mai uniform si cît mai repede portiunea patata, dupa care se spala cu apa calda.
De pe captuselile de matase colorate, petele se îndeparteaza folosind un amestec format din parti egale de amoniac 10% si alcool. Dupa aceasta se spala cu apa.
Petele de pe tesaturile albe de lina, motase si bumbac se pot îndeparta cu o solutie de tiosulfat de sodiu (5 parti în greutate tiosulfat la 100 parti în greutate apa), dupa care se spala cu apo. La tesaturile colorate din matase naturala sau viscoza, locurile patate se înmoaie într-o solutie concentrata de clorura de sodiu (sare de bucatarie), apoi se freaca cu un tampon sau cu o pânza curata, dupa care se spala cu apa. Pentru tesaturile de matase colorate cu coloranti rezistenti se poate folosi un amestec format din parti egale în greutate de alcool etilic si amoniac 10%. De exemplu, un amestec obtinut din 60 ml alcool etilic 70% si 50 ml amoniac 10%. Petele de pe tesaturile de lîna se scot cu neofa­lina prin stergere cu o cîrpa curata, moale.

Ulei comestibil

Petele de ulei de floarea-soarelui, soia, masline etc., se tamponeaza dinspre margini spre interior cu o cîrpâ curata înmuiata în neofalina, apoi se freaca bine.
De asemenea, se pot folosi si alti solventi organici (benzen, tetraclorura de carbon, acetona etc.), sau un amestec 2:2:6 de benzen, acetona si tetraclo­rura de carbon (parti în greutate). De exemplu, un amestec obtinut din : 45 ml benzen, 50 ml acetona si 75 ml tetraclorura de carbon. In final se trateaza cu o solutie ce contine 10 ml/l amoniac 25% cu sau fara adaos de detergenti. Pentru tesaturi colorate de matase se întrebuin­teaza o solutie de 10% borax. Matasea acetat nu se trateaza cu acetona.


Varsaturi (vomari)

Petele de varsaturi se sterg cu neofalina apoi cu o solutie de amoniac 5%, dupa care se spala cu multa apa.
De asemenea, se poate folosi urmatorul tratament: se umezesc petele cu o solutie de amoniac -1.0%, apoi se freaca locul respectiv cu un tampon curat înmuiat într-o solutie alcoolica de sapun (10 g sapun de ras dizolvat în 100 ml apa fierbinte în care se adauga 10 m! alcool), iar la sfîrsit se spala cu apa.

                                           


Vin 

Petele de vin alb se pot înlatura cu ajutorul unui amestec format din 5 g sapun de ras introdus în 100 rnl apa fierbinte, în care, dupa racire, se adauga 10 ml amoniac 25%. Dupa tratament se spala cu apa.
De asemenea, se poate încerca un amestec for­mat din 10 parti în greutate sapun de ras, 2 parti în greutate terebentina si o parte în greutate amoniac 10%. Se freaca bine pata dupa care se spala cu apa calda si sapun, apoi cu apa rece. Se pot scoate si prin tamponare cu o solutie for­mata din parti egale în greutate alcool etilic 70% si glicerina. Dupa tratament, tesatura se cla­teste cu apa. De exemplu, un amestec obtinut din 60 ml alcool etilic 70% si 40 ml glicerina.
Vinul rosu, petele proaspete se presara cu sare de bucâlârie, apoi se spala cu apa si sapun, iar la sfîrsit se clatesc din abundenta cu apa curata. De asemenea, petele proaspete se pot îndeparta tinînd materialul patat deasupra chiuvetei si turnînd apa fierbinte pîna dispare pata. Pentru tesaturile albe de in si bumbac se folo­seste un amestec 1:10 de acid citric (sau sare de lamîie) si alcool etilic (parti în greutate). De exemplu 10 g sare de lamîie si 125 ml alcool etilic. Dupa tratament locul respectiv se spala bine cu apa multa.
Petele mai vechi de pe tesaturile albe se trateaza cu apa oxigenata diluata 5%, apoi se tamponeaza cu amoniac 10% si se usuca cu o cîrpa. De asemenea, pentru eliminarea acestor pele este foarte indicat si urmatorul tratament ; se înmoaie pata într-un amestec obtinut din 10 g acid citric (în absenta acidului citric se poate utiliza sare de lamîie - citrat de sodiu) dizolvat în 20 ml apa + 100 ml alcool etific 70%, se freaca usor, iar la sfîrsit se spala intens cu apa.

sâmbătă, 16 martie 2013

Sfaturi utile pentru a contracara stategiile hypermaketurilor

Comerciantul știe că în spațiul de vânzare al unui supermarket există două zone: cea "fierbinte", unde circulația se desfășoară spontan, și cea "rece", unde clientul evită să se deplaseze; ca urmare, clientul trebuie să fie stimulat să viziteze și zona "rece". Pentru realizarea acestui obiectiv sunt puse în funcțiune o serie de tehnici:
- bunurile de consum zilnic, dar care aduc un profit mic, sunt răspândite pe întreaga suprafață a magazinului; în acest fel, ochiul consumatorului este atras și de rafturile unde sunt expuse produse care aduc un profit ridicat; 

- cele mai căutate produse (ex. alimentele) sunt amplasate la mare distanță de intrare;
- la intrare se găsesc produsele cele mai scumpe și cele mai puțin necesare (echipament audio-video, foto, etc.);
- produsele care în general sunt cumpărate la declanșarea unui impuls necontrolat sunt plasate lângă casieria de la ieșirea super-magazinului (baterii, gumă de mestecat, alte produse pentru copii,etc.);
Chiar și poziția pe raft joacă un rol important în tehnicile de vânzare la un supermarket.
În ce privește atmosfera generală a supermarketului, nici ea nu este lăsată la întâmplare: lumina, muzica, culorile, sunt toate selectate cu un anumit scop. Aerul condiționat este o atracție în timpul zilelor caniculare de vară, iar muzica este folosită pentru a induce o stare mentală euforică, în care simțul critic este diminuat. În zilele de week-end, cu mare afluență de cumpărători, se folosește o muzică ritmată, care îndeamnă ascultătorii să se miște repede; în zilele fără clienți, se difuzează o muzică lentă, care atrage cumpărătorii și îi invită să rămână înăuntru până se hotărăsc ce cumpără. Lumina are de asemenea un rol bine studiat: lumină puternică pentru ceasuri, bijuterii sau cosmetice, lumină slabă pentru îmbrăcăminte. Observați că raioanele alimentare expun produsele de carne în vitrine iluminate de tuburi de culoare roz, dar nu aceeași culoare este folosită la vitrinele unde se expun produse lactate.
Daca analizam strategiile pe care marile lanturi de magazine le folosesc pentru a isi determina clientii sa cumpere cat mai multe produse, ajungem la concluzia ca nimic nu se face la intamplare: amenajarea magazinului, aranjarea produselor in raft, politica de preturi, ofertele speciale sau campaniile publicitare, totul este pus in practica doar pentru a ne convinge sa lasam cat mai multi bani la casele de marcat.



Sa vedem ce metode folosesc comerciantii pentru a isi maximiza vanzarile, si cum putem iesi totusi din magazine fara sa avem buzunarele goale.

Strategii de crestere a vanzarilor

1. Indiferent de numarul si cantitatea produselor pe care doresti sa le cumperi, nu intri intr-un hipermarket fara carucior. Acesta este insa mult mai mare decat ar fi normal, tocmai pentru a te determina sa cumperi cat mai mult - de cate ori vi s-a intamplat sa puneti in carucior cateva produse, iar acesta sa para totusi gol?

2. Produsele esentiale – paine, carne, lactate – se afla in spatele magazinului, clientul fiind pus in situatia de a traversa tot magazinul pentru a isi cumpara o paine spre exemplu. Astfel, cresc sansele ca el sa cumpere mai multe produse decat si-a propus initial.

3. De ce guma de mestecat si batoanele de ciocolata sunt asezate langa casele de marcat? Pentru ca acest tip de produse sunt cumparate din impuls - de cate ori ati aruncat un pachet de guma in caruciorul de cumparaturi cat timp ati stat la coada?

4. Aranjarea produselor in rafturi nu se face oricum – cele care se vand cel mai bine sunt plasate in mijlocul raftului, in timp ce produsele scumpe sunt plasate la colturi, astfel incat sa treci de doua ori pe langa ele.
Mai mult, produsele scumpe sunt plasate la nivelul ochiului pentru o mai mare vizibilitate, iar cele ieftine se afla in rafturile de jos.

5. Prin modul in care sunt amenajate, magazinele incearca sa te determine sa te opresti de cat mai multe ori. De ce? Pentru ca ori de cate ori te opresti, exista posibilitatea de a cumpara ceva.

6. Unele preturi sunt greu de comparat. Ce costa mai putin: 330 de grame la trei lei, sau 500 de grame la 3.8 lei? Multa lume sa uita la pret cand cumpara ceva, iar magazinele pot alege gramaje neobisnuite pentru produsele proprii, astfel incat sa nu poata fi comparate cu ale concurentei.

7. False “chilipiruri” – uneori, produsele sunt aruncate intr-un cos pentru a da senzatia ca sunt ieftine, desi nu sunt.

8. Produsele scumpe sau care aduc profituri mari (electronice, cosmetice, etc) sunt pozitionate la intrarea in magazin, pentru a iti atrage atentia asupra lor inainte de a fi prea obosit si/sau de a ramane fara bani. Mai mult, acestea beneficiaza de spatii generoase si reclama pe masura, ceea ce nu se intampla in cazul produselor ieftine sau mai putin profitabile.

9. Noi avem cele mai mici preturi! De cate ori ati auzit sloganuri de genul “daca gasiti in alta parte mai ieftin, noi va returnam de X ori diferenta”? OK, incercati sa gasiti acel produs in alta parte…

Sau, chiar daca unii clienti gasesc aceleasi produse in alta parte la un pret mai mic, statistic vorbind, extrem de putini se intorc la magazinul initial pentru a cere diferenta. Iar comerciantii stiu asta.

                                   

Ce putem face pentru a contracara aceste strategii

1. Nu luati un carucior decat daca aveti neaparata nevoie. Daca va faceti cumparaturile folosind un cos de mana pe care sa il “carati” prin tot magazinul, va veti gandi de doua ori inainte de a cumpara ceva.

2. Alcatuiti-va o lista de cumparaturi si nu luati decat ceea ce scrie pe lista. Daca intrati in magazin cu gandul de a cumpara “ce imi lipseste prin casa”, in mod sigur va veti umple caruciorul.

3. Analizati ofertele doar din punctul de vedere al pretului si al gramajului. Restul reprezinta doar marketing si ambalaj.

4. Nu treceti de mai multe ori pe langa acelasi raft pentru ca ezitati sa cumparati un anumit produs. Daca ati plecat de la raft fara sa il cumparati, in momentul in care va intoarceti, exista multe sanse sa il puneti in carucior.

5. Atunci cand cautati cele mai ieftine produse, luati la voi un calculator de buzunar pentru a compara mai usor preturile.

6. Inainte de a ajunge la casa, aruncati o privire in carucior si intrebati-va daca aveti nevoie de tot ce ati pus in el. Altfel, nu va jenati sa cereti persoanei de la casa de marcat sa puna deoparte produsele pe care nu mai doriti sa le cumparati.

sâmbătă, 9 martie 2013

Cine NU trebuie sa plateasca timbrul de mediu


Taxa auto va fi inlocuita de timbrul de mediu incepand din 15 martie, cand OUG nr. 9/2013, care reglementeaza noua forma de taxare, va intra in vigoare. Actul normativ impune o noua modalitate de calcul, dar stabileste si categoriile de autovehicule pentru care nu se impune plata timbrului de mediu.

Autoturisme "oficiale" si autovehiculele de interventie

OUG nr. 9/2013 stabileste la articolul 3 ca sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele care apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.
In mod similar, sunt scutite si autovehiculele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri.
De asemenea, mai sunt scutite de la plata timbrului de mediu si autovehiculele destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor.

Masinile detinute de persoane cu handicap

Potrivit prevederilor legale, nici persoanele cu handicap care detin un autoturism special modificat pentru ele nu trebuie sa plateasca timbrul de mediu pentru aceste autoturisme.
Trebuie sa stiti ca scutirea se aplica pentru un singur autovehicul achizitionat in decurs de 5 ani, numai pentru autovehiculele aflate in proprietatea persoanei cu handicap.

Vehicule istorice

Alaturi de execeptiile de la plata taxei auto prevazute de art. 3, OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu mai stabileste, la art, 8, ca acesta nu se plateste nici atunci cand autovehiculele sunt incadrate in categoria vehiculelor istorice.
In plus, nici autovehiculele destinate competitiilor sportive nu trebuie sa achite timbrul de mediu.

                               

Autoturisme donate anumitor institutii
Totodata, conform articolului 8, timbrul de mediu nu se achita nici pentru autovechiculele acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica.

Autovehicule confiscate

O alta categorie de vehicule pentru care nu se plateste taxa de poluare este cea a masinilor "confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare". Prevederea este identica cu cea din legea care reglementa vechea taxa auto (Legea nr. 9/2013) si suscita aceleasi neclaritati din moment ce nu se stipuleaza clar daca autovehiculele acordate cu titlu gratuit sunt scutite de la plata timbrului de mediu numai daca cel care le primeste este statul sau este o prevedere aplicabila oricarui cetatean.

Masini-mostenire sau primite dupa divort

Nici pentru autoturismele dobandite prin mostenire nu trebuie sa se plateasca timbrul de mediu, insa numai daca acestea sunt dobandite intr-o perioada de maxim 2 ani de la deschiderea succesiunii.
De asemenea, potrivit normelor legale, si masinile obtinute in urma unui partaj sunt scutite de la plata timbrului de mediu.

Pe scurt, despre timbrul de mediu, OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 119 din 4 martie 2013.
Acest act normativ abroga vechea lege care reglementa taxa de poluare (legea nr. 9/2012), precum si normele sale de aplicare.
Ordonanta de urgenta publicata luni stabileste ca, incepand din 15 martie, cand noile reglementari intra in vigoare, timbrul de mediu va fi platit, o singura data, in urmatoarele situatii:
- cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania;
- cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului I s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;
- pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;
- pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.




duminică, 3 martie 2013

Tendinte in moda masculina – primavara 2013

Pentru ca inca  iarna nu a plecat, fashion designerii au prezentat inca de anul trecut colectiile pentru sezonul de primavara in 2013 in moda pentru barbati, ar fi bine sa stim cam in ce directie ne indreptam.
Daca nu stii care sunt tendintele pentru sezonul de primavara anul acesta, afla principalele 5 trenduri ale sezonului!

Culorile primare

Daca primavara trecuta culorile electrice au dominat creatiile pentru barbati, anul acesta se revine la culorile primare. Printre casele de moda care recomanda culorile primare pentru tinutele masculine in primavara lui 2013 se numara Lacoste, Nautica, Michael Kors si Gucci.
Stilul militar

Tindem sa credem ca stilul army nu va iesi din trend niciodata, asa ca pregateste-ti hainele de tip army din garderoba. Tinutele pentru barbati in stilul army/navy sunt recomandate de J.Crew, Mark McNairy, Todd Snyder si Burberry Prorsum.
Accesorii puternice

Designerii propun pentru sezonul de primavara 2013 accesorii in nuante neon, de la incaltaminte la curele sau genti.
                                   

Elementele sport

Un trend surprinzator vine odata cu aceasta primavara in moda masculina. Fashion designerii ne propun imbinarea stilului smart casual sau business cu cel sportiv. Si aici nu se refera la pantofi sport si pantaloni de costum, ci la completarea unei tinute office cu o jacheta sport sau casual.
Dungile

Dungile sunt o alta alegere spectaculoasa pentru noul sezon: dungile. Tommy Hilfiger propune sacouri in dungi, Ronen merge pe accesorizarea cu cravate in dungi, iar Dolce&Gabbana ne propune camasi button-up tot in dungi.

marți, 26 februarie 2013

Sfaturi cadouri de 8 Martie!

Pe masura ce se apropie de Ziua Femeii, toti barbatii simt o presiune puternica din partea femeilor care se asteapta la un cadou de la ei. Bietul barbat isi framanta mintea cautand sa raspunda la spinoasa intrebare: ce cadou sa ofere iubitei sau sotiei, mamei, prietenei, sorei, sefei sau colegei lui?
Nu va faceti griji,  vom da aici exemple de idei deosebite de cadouri de 8 martie care sa va scoata din impasul alegerii cadoului potrivit pentru toate aceste femei 



Florile sunt un cadou universal, orice barbat stie prea bine ce influenta pot ele sa aiba asupra unei femei!
Nu degeaba se spune ca femeile sunt ca florile – acestea sunt atat de gingase, fragile si enigmatice. Cele doua mari mistere ale omenirii – florile si femeile – isi dau intalnire in data de 8 Martie, de Ziua Femeii. Prin urmare, conform traditiei, florile au fost si raman cadoul numarul 1 de 8 Martie.
Cu toate acestea, poti sa improvizezi pe tema florilor: de exemplu, in loc de obisnuitul buchet de flori, surprinde-o cu un aranjament cu flori de martipan sau ciocolata. Apeleaza la un atelier specializat pentru torturi de nunta si iti va face cel mai inedit buchet de flori din dulciuri. Un aranjament viu colorat de zahar candel, crema de ciocolata si flori va incanta pe orice femeie, fie ca e vorba de mama ta, prietena draga, sora sau colega.
Asadar daca ai imaginatie cadoul tau va fi primit ba chiar va intra in istorie, daca nu istoria lumii macar in amintirea persoanei iubite.

Cadouri de 8 Martie pentru mama si bunica
In viata fiecarui barbat exista anumite femei a caror dragoste si grija sunt eterne. Ele sunt alaturi de tine din momentul nasterii si au o intelegere fara margini, oricare ar fi problemele cu care te confrunti. Aceste doua fiinte binecuvantate sunt mama si bunica ta.
Poate le-ai neglijat in ultimii ani tocmai pentru ca te-ai obisnuit cu iubirea lor? Da-le inapoi o parte din afectiunea primita sub forma unui cadou de 8 martie special, care sa le emotioneze si sa le aduca zambetul pe buze.
Ai putea alege un parfum atemporal de la o firma frantuzeasca de high fashion. Iti recomandam de exemplu Chanel No 5 pentru ca e parfumul atemporal prin excelenta, sinonim cu luxul si rafinamentul. Orice femeie care nu il are deja si-l doreste, asa ca fa-i-l cadou mamei sau bunicii tale.
La fel de potrivit este si un set de sfesnice argintate, pentru ca va dobandi imediat statutul de obiect decorativ care va fi utilizat la orice masa mai pretentioasa. Pentru ca femeile mature se bucura sa gateasca si sa fie apreciate pentru bucatele lor, ofera-le un set de betisoare de branzeturi sau un set de tacamuri de branza.
O rama foto argintata, cu poza voastra e intotdeauna o optiune fericita. Chiar daca are deja poze cu voi, ii va placea sa aiba oricat de multe, pentru a le aranja frumos in living. Stii cat le plac fotografiile mamelor si bunicilor, asa ca nu te feri sa le oferi cat mai multe cu fiecare ocazie festiva!
Nu in ultimul rand, alaturi de cadou ofera-i si o felicitare deosebita, pe care sa o pastreze pe noptiera. Poti alege o felicitare tridimensionala sau una desenata de mainile tale.

Cadouri de 8 Martie pentru iubita sau sotie

Inteleptii spun ca primul impuls este cel corect si drept pentru ca te duce direct la tinta. Prin urmare, daca de 8 martie – ziua femeii – ti-a venit ideea de a oferi bijuterii pretioasei tale iubite sau sotii, atunci sa stii ca la asta s-a gandit si ea. Fiecare femeie iubeste bijuteriile si mai ales barbatii care isi permit sa le ofere bijuterii, asa ca trebuie sa joci daca ai intrat in hora. Sigur, nimeni nu iti cere sa-i oferi diamante daca nu iti permiti, dar alege totusi o bijuterie frumos executata, eventual cu perle sau cu o piatra semipretioasa.
O alta idee buna si apreciata ar fi  o poseta din piele handmade sau un portofel special. I
O ultima sugestie, mica dar atat esentiala: nu uita sa-i aduci micul dejun in pat, chiar de 8 martie. Chiar daca gatesti omleta, servirea micului dejun la pat o va incanta sincer. Daca vrei sa transformi omleta in ceva special, adauga cativa creveti prajiti in unt si vei avea un mic dejun gourmet pentru tine si aleasa inimii tale.

Cadouri de 8 Martie pentru sora ta

Aici poti fi mai relaxat, va cunoasteti de o viata, ia-i ceva informal si durabil, care sa simbolizeze faptul ca va cunoasteti dintotdeauna si ca va sprijiniti la bine si la greu.
De 8 martie, sora ta ar aprecia o cutie de bijuterii de calitate primita de la tine. Nu te gandi ca nu are nevoie de asa ceva, pentru ca oricarei femei ii lipseste o caseta de bijuterii de piele, eleganta, cu multe sertare, in care sa-si pastreze organizat bijuteriile sale. E posibil sa si-o doreasca mult, dar sa nu dea bani pe ea, pentru ca o cutie de bijuterii nu se vede iar o femeie prefera mai degraba sa-si ia o noua bijuterie sau o bluza pentru ca se vad.
Daca ti se pare un cadou prea mare, cumpara-i o oglinjoara de buzunar personalizata cu numele ei, o bratara din piele sau un portofel de piele handmade, pictat manual in culori vesele.
Toate aceste cadouri vor intari si mai mult legatura voastra de o viata si pe viata.

                                              

Cadouri de 8 Martie pentru sefa si colegele de birou 

O mare din viata ta o petreci la munca, de aceea e important sa fii in relatie foarte buna cu femeile de la birou. De 8 martie nu uita sa le oferi cadouri colegelor si sefelor tale, nu de alta, dar ai nevoie de o convietuire cat mai pasnica in cusca cu lei, iar ziua femeii e o ocazie buna de a imblanzi felinele cu care muncesti.
Iti sugeram in acest sens o felicitare 3D . Daca vrei sa fii mai generos cu colegele tale, ofera-le o bratara de piele impletita, se vor bucura nespus si o vor purta!
In cazul in care colega ta isi petrece majoritatea timpului la calculator, ii poti oferi un mouse optic original sau alt obiect decorativ de birou care-o va bine dispune in fiecare zi, de exemplu un ceas fantezie sau o clepsidra. Atunci cand cauti un obiect pentru birou, alege ceva vesel si viu colorat, care sa rupa monotonia de la serviciu.
Pentru sefa ta, reprezentantii sexului puternic pot pune mana de la mana si-i pot face un cadou in numele tuturor barbatilor din echipa. Recomandam evitarea cadourilor prea personale, pana la urma nu va trageti de sireturi, deci evita parfumurile, hainele sau articolele de lenjerie.
Iti recomandam in schimb accesoriile: o esarfa de marca, un etui de piele pentru bijuterii sau chiar o geanta de piele originala, pictata manual. In geanta puteti insera o felicitare haioasa, eventual 3D, pentru ca sa o pastreze mult timp, amintindu-si ca si barbatii pot da dovada de foarte mult gust daca isi pun mintea.
Nu e nevoie sa va mai spunem ca orice ai alege, cadoul trebuie sa fie insotit de un buchet mare de flori si bineinteles o felicitare semnata de toti barbatii din colectiv.



In incheiere speram ca v-am fost de ajutor si ca sfat esential este sa nu va zgarciti si sa nu fiti comozi, ziua femeii e odata in an, a barbatului in fiecare zi daca stie cum sa le trateze pe femeile din viata lui! In final, uram spor la cumparaturi barbatilor si un 8 martie de vis femeilor!