miercuri, 17 decembrie 2014

Cele mai bune jocuri de strategie pentru Android

    Gamerii care vor sa fie stimulati cu adevarat de jocurile alese pentru smartphone-ul sau tableta cu sistem de operare Android au la dispozitie multe optiuni captivante, de la jocuri de strategie de tip tower defense, pana la cele de strategie turn-based.

   Unele dintre jocurile de strategie preferate de pe Android sunt chiar si pentru gameri adevarati. Acestea sunt mai mult decât jocuri de puzzle simple. Aceastea necesită o planificare atentă si multa atentie pentru a castiga si pentru a iesi victorios. 





    Pregătește-te pentru BĂTĂLIE și experimentează Empire: Four Kingdoms acum GRATIS! Joacă premiatul JOC de STRATEGIE de EV-MEDIU și concurează cu MILIOANE de alți jucători!

    Joacă Empire Four Kingdoms acum și descoperă țări și continente îndepărtate. Condu REGATUL și construiește un CASTEL impunător. Apără-ți cetățenii, alătură-te unei ALIANȚE impunătoare și înarmează-te pentru atacurile împotriva nenumăraților jucători.



    Jocul care incheie trilogia Sentinel ofera aceeasi optiune interesanta de a castiga bani prin dobanda adunata intre nivele, alaturi de un erou nou, ce permite optiuni de strategie imbunatatite, bazate pe diferitele abilitati.

    Anomaly 2


    Anomaly 2 este un real-time strategy, un tower offence ce duce mai departe conceptul din Anomaly Warzone Earth, către un nou nivel, ce mentine ideea de bază a seriei. 

    Comandă și planifică strategia trupelor de teren pentru a câștiga bătalia. Anomaly 2 introduce noi caracteristici precum modul multiplayer ce-ți permite să experimentezi ceva unic, tower defense vs. tower offence, unde tu îti alegi tabăra. Vei lupta într-o lume post apocaliptică în campania single player, ce-ți oferă o experiența mai intensă decât în primul joc. Ai la dispoziție milioane de tactici, astfel opțiunile în luptă sunt aproape infinite, iar finalurile pot fi foarte diferite datorită șcenariilor la care poți opta, fiecare abordare având un final diferit.



    Joc de strategie epica pe scară largă în timp real, în Evul Mediu. Controleaza armata ta cu macete si arme - rezultatul luptei depinde în totalitate de acțiunile și strategiile tale. Aici este necesar să se ia în considerare toate detaliile și sa iti alegi cu atenție tactica câștigătoare - doar asa victoria este a ta. 



    Vei fi un general, ce trebuie sa obțina un număr mare de campanii importante în timpul celui de-al doilea război mondial și in timpul Războiului Rece. Puteți lupta cu sau împotriva celebrilor generali Guderian, Rommel, Patton, Jukov, Nimitz, MacArthur, Yamamoto, Montgomery și Charles de Gaulle. 

    Acesta va fi interesant pentru ca asa va veti pune in aplicare tactica si veti vedea tacticile lor unice și de putere de primă clasă. 
Patton și Rommel cunoscuti pentru lor blindate Corps, Nimitz și Yamamoto pentru flotele de portavioane, în timp ce Goering și McArthur pentru Forțele Aeriene. 

    Cu mai multe și mai multe realizări în timpul războiului, comandantul va crește de la soldat la Mareșal și va dobândi diverse tipuri de medalii speciale care ajuta la creșterea eficienței trupelor tale. În plus față de modul single player, vă oferim, de asemenea, on-line modul PvP, astfel încât să puteți lucra impreuna sau lupta împotriva altor jucători din întreaga lume în diferite campanii.

sâmbătă, 13 decembrie 2014

Aplicaţii ce îţi fac smartphone-ul Android mai performant

    In cazul unui smartphone slab, alegerea unei aplicatii pentru marirea performatelor este cruciala. Aceasta va creste substanţial viteza de incarcare a paginilor de internet, viteza de raspuns in cazul pornirii unor aplicatii care consuma memorie, iar utilizatorul nu va fi nevoit să mai piardă timp. 




    O aplicatie compacta ce ajuta la creșterea performantelor si la economisirea de resurse. Cu peste 50 milioane de milioane de utilizatori este una dintre cele mai folosite aplicatii de acest gen.


    Aplicatia este usor de utilizat, ajuta la economisirea bateriei, suporta versiuni Android mai mici și, de asemenea este compatibila si cu telefoanele mai putin performante si cu ecran mai mic

    Functie de curatare regulata: inchide automat aplicații de fundal, mentinand telefonul tau cea mai buna viteza, in plus adauga aplicațiile utilizate frecvent in lista whitelist.

    Ecranul Rocket Man: va aduce distracție in timpul curățirii.

    Stare baterie: Detectează starea bateriei în timp real, și arată timp de utilizare
de economisire a energiei, moduri personalizate pentru diverse moduri de economisire a energiei sau alegerea unuia din cele patru moduri prestabilite.

    Easy Uninstall: Dezinstalează aplicații pentru a elibera spațiul de stocare.





    DU Speed Boost va ajuta ca printr-o singură atingere sa va elibereze telefonul de aplicatiile care consuma memorie inutil, si il ajuta sa functioneaza mult mai rapid.

    Are un mod complet de scanare și curățare pentru fiecare bit de junk și cache.

    Cleaner inteligent: Pre-set de curatare automată a proceselor nedorite.

    Securitate: Asigurați-vă că telefonul este securizat și protejat de viruși (ES) sau Trojan.

    Game Booster: îmbunătăți viteza de joc și experienta in timpul jocurilor jucate pe telefon.

    Speed accelerator: Face ca aplicatiile și jocurile Android sa functioneze mai repede decât oricând inainte.


    Trash Cleaner: Curățarea telefonului si a cardului SD a fișierelor Android nedorite plus cele cache pentru un impuls de viteza.

    Fișierele reziduale curate rămase după dezinstalarea de aplicații pentru a elibera spațiu de stocare.

    Curățire cache telefonul cu o singură atingere pentru a crește viteza sistemului Android.




    Cea mai descărcata aplicație de gen Android Cleaner și RAM Booster din lume, din top 10 dezvoltatori de nivel mondial.

    Impuls Memorie/Oprire aplicații - Creșterea vitezei în aplicații și jocuri este mult mai ușoară cu Clean Master. 

    Curăță - Șterge fișierele inutile (temporare și reziduale) ce ocupa spațiu de stocare important.

    Clear - Protejaţi-vă intimitatea ștergând informațiile personale cum ar fi cele din istoricul de navigare sau din căutările dvs. pe internet.

    Motor Antivirus - clasat pe primul loc de către AV-Test, oferind securitate de calitate profesională.

    Management aplicații - mutare aplicații pe cardul SD, dezinstalare aplicații preinstalate şi efectuare de copii de siguranță a fișierelor cu extensie .apk. Alege aplicații recomandate de noi.

    Peste 100.000.000 de oameni au instalat versiunea gratuită a aplicației Clean Master. 

    Antivirus de calitate profesională care detectează și raportează fișierele dăunătoare aflate pe dispozitivul dvs. Acum puteți fi liniștit știind ca dispozitivul dvs. este protejat.


    De asemenea este foarte importanta pentru navigarea pe internet si alegea unui browser ,la ora actuală  cel mai rapid este Opera Mobile. Deoarece suportă Flash şi are un motor de HTML 5, îmbunătăţeşte substanţial viteza de navigare pe internet. Mai mult, comparativ cu alte browsere, are nevoie de un transfer de date mai mic, fiind ideal pentru cei care au un abonament cu un trafic de internet mic.



    Majoritatea smartphone-urilor existente pe piaţă rămân fără baterie foarte repede, unele dintre ele chiar şi de dimineata pana seara. Astfel, aplicaţiile ce sporesc durata de viaţă a telefonului sunt cât se poate de utile. Una dintre cele mai bune aplicaţii din acest domeniu este JuiceDefender, fiind, totodată, extrem de simplu de folosit, având trei profiluri de utilizare: „balanced”, advanced” şi „extreme”. In functie de cel selectat, programul poate dezactiva complet transferul de date în momentul în care bateria este aproape descărcată sau scade frecvenţa la care rulează procesorul atunci când telefonul nu este utilizat, toate acestea pentru a reduce consumul bateriei.



joi, 11 decembrie 2014

LENOVO Miix2 10






    Miix2 10 face parte dintr-un val de tablete lansate de catre Lenovo impreuna cu Microsoft si Intel, acestea sunt dotate cu Windows 8.1 versiunea full, Office 2013 si procesoare Intel Atom Quad Core Z3745 pana la 1.86GHz
foarte puternice (pentru o tableta).

    Ecranul vivace de 10.1", cu unghi mare de vizualizare, utilizează tehnologia In-Plane Switching (IPS) pentru culori aprinse și unghiuri de vizualizare de aproape 180 de grade.

- Tehnologie multitouch pentru zece degete
- Compatibil cu versiunile mai vechi de Windows
- Dock cu tastatură detașabil
- Cameră web HD de 720p integrat
- Software pentru recunoaștere facială Veriface™
- Opțiuni de conectivitate online
- Ieșire HDMI
- Capacitate RAM - 2 GB
- Frecventa (MHz) - 1066
- Capacitate stocare 64 GB
- Autonomie baterie (ore)- pana la 8 ore (navigare WiFi)
- Difuzoare  Stereo integrate, proiectate de JBL® (pe tableta) si subwoofer (pe dockul tastaturii)
- Microfon
- Webcam - Fata HD de 720p 2.0 MP / Spate de 5 MP

    Se integrează fără probleme cu Windows 8 și beneficiați de un control mai precis. 

    Miix 2 este compatibil cu versiunile anterioare de sisteme de operare și software Windows, astfel că încă puteți accesa jocurile și programele de productivitate preferate.    

    Comutați instantaneu din modul tabletă în modul laptop sau stand, folosind dockul detașabil, cu tastatură AccuType, proiectată pentru confort și precizie. 
   
    Camera din față, de 2 megapixeli și camera din spate, de 5 megapixeli, vor da senzația de realitate unor conferințe web sau chaturi video online.    
Parola este chiar fața dumneavoastră. 

    Camera web integrată utilizează imagini stocate ale feței dumneavoastră pentru a vă permite să vă logați rapid și ușor, iar programul acceptă mai mulți utilizatori, permițându-vă să autorizați accesul pentru întreaga familie.   

    Cu conectivitatea WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth® 4.0 și opțional 3G, puteți să vă conectați la internet de oriunde v-ați afla.   

    Portul Micro HDMI-out permite conectarea simplă la un televizor HD sau la alt monitor.

    




    Lenovo Miix 2 de 10,1'' poate fi atasata la un dock pentru tastatura AccuType si se transforma astfel rapid si fara sincope intr-un laptop, fiind dotata si cu Microsoft Office si alte programe software de productivitate. Sau o puteti utiliza in modul stand, pentru divertisment multimedia, fara a fi nevoie de interactiune manuala.

    Poate aceste dotari par plictisitoare pentru multi care sunt obisnuiti cu procesoare quad core, asta pana luati contact cu tableta asta care te face sa uiti de specificatii hardware. Totul aici se misca pur si simplu perfect. Singurele momente cand am simtit ca ar ceva in neregula au fost atunci cand fortam dispozitivul ca sa vad cat poate duce.







Pontul zilei 11.12.2014

    In fiecare zi mii de pariori din Romania sunt in cautarea biletului perfect de jucat la pariuri sportive.

    Biletul zilei sau Pontul zilei la fotbal fiind cel mai cautat ! 

    Sectiunea Biletul Zilei sau Pontul zilei va prezinta zilnic cele mai bune bilete jucate de pariori.

    Acum este simplu sa castigi bani cu sfaturile oferite de catre noi.

    Creaza-ti acum biletele la pariuri sportive.



    Dnipro D. - St.Etienne

    St.Etienne are nevoie de o victorie in deplasare sau de un egal in cazul in care Inter castiga cu Karabakh Agdam pentru a se califica. Tinand cont ca Dnipro a avut multe meciuri cu goluri putine si de asemenea si St.Etienne in majoritatea meciurilor nu a dat gol in prima repriza, mergem pe pronosticul victoriei oaspetilor, insa X la pauza.

    Pronostic: pauza/final - X/2 - 5.90

    Steaua Bucuresti - Dinamo Kiev

    Tinand cont ca Steaua are un meci foarte important, mergem pe pronosticul victoriei gazdelor, insa de asemenea, analizand meciurile Stelei, observam ca majoritatea meciurilor au fost X la pauza.

    Pronostic: pauza/final - X/1 - 5.50



Principalele site-uri de anunturi româneşti

    Iti doresti sa vinzi sau sa cumperi ceva? Sau iti doresti sa postezi anunturile de vanzare foarte usor pe internet?

    Iti doresti ca anunturile tale sa fie vizualizate zilnic de mii cumparatori?

    Iata lista primelor 10 site-uri de anunturi unde utilizatorii chiar pot sa vada, sa posteze un anunt sau sa cumpere diverse. Am eliminat toate website-urile nefolositoare din aceasta lista. Nu exista pagini ffa, forumuri ce se comporta ca si site-uri, site-uri ce sunt pline de spam sau care nu au trafic sau nu sunt bine administrate . 

    Acestea sunt site-uri de anunturi reale unde daca va postati articolul aveti sanse serioase ca cineva sa vada articolul dumneavoastra si sa raspunda la el serios.

    1. olx.ro
    Fostul Mercador, OLX.ro iti ofera posibilitatea de a publica anunturi gratuite pentru orasul tau si imprejurimile sale. Vei gasi usor pe OLX.ro anunturi gratuite interesante din Bucuresti, Ilfov si alte judete si orase din tara si vei putea intra usor in legatura cu cei care le-au publicat.

    Pe OLX.ro te asteapta locuri de munca, apartamente si camere de inchiriat, masini second-hand si telefoane mobile la preturi mici. Daca vrei sa vinzi ceva vei putea adauga foarte usor anunturi gratuite. Daca vrei sa cumperi ceva aici vei putea gasi produsele care te intereseaza la preturi mai mici decat in orice magazin. Toate aceste anunturi se publica gratuit si fara sa ai nevoie de crearea unui cont de utilizator.

    2. tocmai.ro



    Pe tocmai.ro, cel mai mare site de anunturi gratuite, gasesti ceea ce ai nevoie si vinzi tot ceea ce iti prisoseste. Cu siguranta ai prin casa obiecte pe care s-a asternut praful si care nu iti mai sunt utile. Altcineva le va gasi folositoare. Postand anunturi gratuite pe tocmai.ro le poti transforma rapid in bani, pe care ii poti folosi pentru a cumpara un alt produs ce ti-a facut cu ochiul.

    3. okazii.ro



    Okazii are peste 3.000.000 de produse noi si second-hand, vandute de peste 140.000 de utilizatori.  Okazii este cel mai mare portal de licitatii online gratuite din Romania, unde poti sa vinzi online sau sa faci cumparaturi online.

    4. publi24.ro



    7. aaz.ro

    8. auto.ro

    9. bestauto.ro

    10. mobile.de.ro

miercuri, 10 decembrie 2014

Biletul zilei 10.12.2014

    Biletul de astazi este foarte interesant, in grupa E ne asteptam ca City sa castige duelul decisiv cu AS Roma. In randurile ce urmeaza va vom da argumente pentru meciurile de astazi din Liga Campionilor. In Slovenia, acolo unde Schalke ar putea sa rateze calificarea in optimi chiar si in cazul unei victorii, ne asteptam la victoria lui Shalke. Cititi articolul de mai jos pentru a va face o idee pentru pariurile de astazi.

    AS Roma – Manchester City




    In grupa E din Liga Campionilor ce stim sigur este ca Bayern Munchen este virtual castigatoare a grupei. In rest totul se joaca, celelalte trei formatii avand toate cate cinci puncte.

    AS Roma se califica mai departe daca va castiga acest meci. Se califica si la un egal doar daca va fi unul “alb” si cu conditia ca CSKA Moscova sa nu castige la Munchen. Manchester City chiar si in cazul unei victorii nu este la mana proprie. Se califica cu un egal de cel putin 1:1 daca in celalalt duel CSKA Moscova pierde, iar in cazul unei victorii se va califica doar doar daca rusii nu castiga in Bavaria. AS Roma este neinvinsa de peste o luna, de la deplasarea la Munchen de la inceputul lunii noiembrie. Dupa cinci jocuri consecutive in care nu s-a marcat in ambele porti, ultimele patru dueluri ale romanilor au avut parte de reusite in ambele porti. Acasa a luat cate doua goluri in precedentele doua dueluri. Manchester City vine si ea dupa o serie pozitiva, de cinci victorii in toate competitiile. A terminat patru din precedentele cinci deplasari oficiale cu goluri in ambele porti. In tur a fost 1:1, cele doua goluri fiind marcate inca din primele 23 de minute. Ne asteptam astazi ca City sa castige, chiar daca multi vad ca marcatoare ambele parti pentru ca cele doua formatii au ofensive puternice, dar si defensive care au dat semne de slabiciune in ultimele partide.
Pronostic: Castiga Mancheter City - 3.00.

    Porto - Shakhtar D




    Meci fara miza , Porto si Shakhtar sunt calificate deja in faza urmatoare, Porto nu mai poate pierde locul 1, iar Shakhtar nu mai poate pierde locul 2.
Pronostic PSF X - 1.60.

    Bayern Munchen – CSKA Moscova

    Bayern este castigatoarea grupei, avand 12 puncte. Pentru CSKA Moscova nu exista in acest joc alta varianta decat victoria. Egalul ar putea sa-i fie de folos doar pentru o calificare in Europa League. Zece meciuri a jucat acasa Bayern in acest sezon. Le-a castigat pe toate si a primit doar doua goluri. CSKA vine la Munchen dupa trei victorii si va incerca imposibilul pe Allianz Arena. Pentru a spera la ceva din acest joc bavarezii au nevoie de un joc atent pe faza defensiva. Cu o Bayern lipsita de motivatie, dar cu o aparare redutabila acasa, ne asteptam insa la un joc bun a lui Bayern, deoarece echipele germane joaca toate meciuriile corect, chiar daca CSKA sunt la egalitate de puncte cu Manchester City si cu AS Roma.
Pronostic: castiga gazdele pauza/final -  1.62

    Chelsea - Sporting 



    Chelsea este o echipa puternica, condusa de Mourinho, iar echipele lui Mou castiga jocuri pe banda rulanta, chiar daca si Sporting are un atac bun si marcheaza goluri.
Pronostic: castiga gazdele 1.70.

    Barcelona - P.S.G. 



    Barcelona si P.S.G. se lupta pentru locul 1 in grupa F. Ambele echipe au atacuri puternice cu Messi, Suarez si Neymar, respectiv Ibrahimovich, Pastore si Cavanni.
Pronosticul notru este ca ambele echipe marcheaza un numar mare de goluri, si credem ca Barcelona va castiga insa meciul.
Pronostic: castiga gazdele si se marcheaza peste 2,5 goluri - 1.98.

    NK Maribor - Schalke 04 




Duel interesant in grupa G unde Shalke trebuie neaparat sa castige pentru a spera la primavara europeana in Liga Campionilor.
Pronostic: castiga oaspetii - 1.75.

marți, 9 decembrie 2014

Sfaturi pentru a reduce nivelul colesterolului

    
    Mostenirea genetica si alimentatia nesanatoasa sunt cele doua cauze importante care duc la colesterol marit. De foarte multe ori exista atat predispozitia cat si proastele obiceiuri alimentare, fapt agravat si de sedentarism. Tocmai de aceea este indicat sa adopti un stil de viata echilibrat cu mancare saraca in colesterol si cu multa miscare. Iata 5 sfaturi care te vor ajuta sa nu ai colesterol marit.



    Specialiştii în nutriţie prezintă trucuri care pot fi aplicate în bucătărie, la magazin şi la restaurant.

    În bucătărie folosiţi mai degrabă o margarină de bună calitate, atentie insa, fara E-uri, care conţine grăsimi saturate în proporţie de maximum 17%, în locul untului, sau unt de calitate cu putine grasimi, căci trebuie evitate grăsimile saturate de origine animală (brânzeturi, mezeluri, smântână, unt); nu faceţi abuz de ulei, este un aliment gras şi plin de calorii. Pentru gătit folosiţi uleiurile de origine vegetală, de preferat cele de măsline, soia, floarea soarelui, rapiţă şi evitaţi uleiul de palmier, care, deşi este de origine vegetală, conţine acizi graşi saturaţi (grăsimi rele) în proporţie de 50%.

    În cămară ar trebui să aveţi mereu câteva conserve cu ton, macrou, an­şoa, sardine – aceşti peşti conţin gră­simi bune, mai ales Omega 3, bene­fic pentru aparatul cardiovascular.

    Gătiţi fără grăsimi, legumele se pot găti pe baie de aburi, înăbuşit, la cuptor. Pentru că produsele lactate sunt foarte bogate în grăsimi rele, pentru un aport regulat de calciu, se recomandă laptele şi produsele lactate degresate şi semidegresate. La restaurant, comandaţi des peşte şi faceţi modificări ale platourilor gen "oferta zilei" în funcţie de nevoi.

    Alimentele aflate la reduceri nu sunt întotdeauna mai puţin bune pentru sănătate. Învăţaţi să citiţi eti­che­tele şi fiţi atenţi la procentul total de grăsimi – maximum 2%. De asemenea, evitaţi să cum­pă­ra­ţi mâncare gă­tită, de obicei conţine multe grăsimi şi sare în exces, dar evitaţi şi raionul de dulciuri – pain au chocolat, pră­ji­turi, ciocolate, creme tartinabile, bis­cuiţi etc., în general sunt pline de gră­simi, mai ales de grăsimi ascunse. Plim­bările sau exerciţiile de rezisten­ţă sunt la fel de importante ca regimul alimentar pentru scăderea nivelului de colesterol rău.

    În plus, mişcarea este benefică pentru prevenirea creşterii în greutate, a diabetului, a maladiilor cardiovasculare etc.

    Mergi regulat la control sa descoperi din timp daca ai colesterolul marit.

    Este adevarat ca se spune ca daca nu primesti vesti inseamna ca totul merge bine. Insa afirmatia nu este valabila in cazul colesterolului. Este esential sa iti faci analizele regulat pentru a fi sigur ca te bucuri de o sanatate de fier. 


    Gandeste-te ca exista legaturi trainice intre un colesterol marit si infarctul miocardic. De ce sa risti cand citesti zilnic sau vezi la stiri cati oameni mor zilnic din aceasta cauza. Potrivit specialistilor persoanele care prezinta un colesterol de 240 mg/dl prezinta de doua ori mai multe sanse de a suferi  un atac de cord decat cei cu valori de 200 mg/dL. Iar daca stii exact unde te afli, atunci vei sti si cum sa te protejezi.

    Vestea buna este ca in multe cazuri nivelul colesterolului poate fi tinut sub control si fara medicamentatie. Insa, tot trebuie sa afli care sunt valorile sale, fie si numai pentru a avea un punct de pornire. Chiar si persoanele care nu au avut in familiei membri cu un colesterol marit este indicat  sa-si faca un test al sangelui, iar in cazul in care descopera valori ridicate sa adopte un stil de viata echilibrat.

    Invata tot ce poti despre colesterolul marit

    Odata ce ai fost diagnosticat ca ai colesterolul marit, prima ta reactie este sa iei orice tratament iti recomanda medicul. In cazul in care valorile prezentate nu sunt cel putin duble fata de cele normale, ceea ce inseamna un tratament in forta prescris de catre specialist, atunci ar trebui sa analizezi cu atentie situatia in care te afli si sa te gandesti la optiunile pe care le ai la dispozitie. Daca vrei sa ai control asupra colesterolului trebuie sa-ti faci un plan de viata sanatos si echilibrat. 

Ce comisioane au băncile la carduri

    Cu venituri din credite în scădere şi rate de neperformanţă ridicate, băncile au taxat din ce în ce mai puternic în ultimii ani operaţiunile curente şi produsele de bază. Cardul de debit şi contul curent au costuri din ce în ce mai mari, mai ales că românii preferă să cash-ul.


    Comisioanele aferente unui cont diferă, însă, destul de mult de la o bancă la alta:
    - Cele mai mici tarife le practică Banca Românească, cu o medie a comisioanelor de 9,5 lei, de trei ori mai mici decât cele ale BRD, de 32,5 lei. 
    - OTP Bank este pe locul 2 în topul celor mai ieftine conturi bancare, cu 12,10 lei lunar, podiumul fiind încheiat de Bancpost, cu 15,01 lei lunar.
    - Două bănci (CEC Bank și UniCredit Țiriac) se încadreaza exact în costul mediu, în timp ce alte 5 bănci practică tarife mai mari decât media (BRD, BCR, ProCredit Bank, Raiffeisen și Alpha Bank), iar restul de 13 bănci are comisioane sub medie (vezi tabelul cu topul băncilor în funcție de costul unui cont).

    Cum alegem un cont bancar?

    Alegerea celui mai ieftin cont bancar se poate dovedi o sarcină dificilă, întrucât în ofertele lor, băncile nu publică informații standard despre cele mai uzuale comisioane aferente unui cont, acestea regăsindu-se de obicei în cadrul unei lungi liste ce cuprinde toate tarifele bancare. Iar comisioanele uzuale, după cum vedem, diferă destul de mult de la o bancă la alta.
De aceea, atunci când ne pregătim să alegem un cont la o anumită bancă, este bine să avem în vedere nu doar taxele de deschidere sau administrare a unui cont, care sunt modice și irelevante, ci și comisioanele pe care le plătim frecvent, pe care banca le percepe atunci când primim bani în cont sau când efectuăm diverse plăți sau transferăm banii în contul altor persoane, acestea fiind cele care determină costul real al unui cont.
Vom descoperi astfel că bănci care au comision 0 pentru deschiderea sau administrarea unui cost sunt, de fapt, mai scumpe decât altele care percep un comision modic, de câțiva lei lunar, pentru întreținerea contului, dar care, pe de altă parte, au taxe mult mai mici pentru operațiunile ce le vor efectua ulterior prin respectivul cont, adică plăți și transferuri.

    Metodologia de calcul şi rezultatele analizei

    Pentru comparaţia costurilor unui cont bancar au fost luate în calcul următoarelor servicii bancare:

1. deschiderea și administrarea unui cont curent
2. comisionul de retragere a banilor de la ghișeu 
3. comisioanele pentru încasarea banilor în cont
4. comisioanele aferente plăților și transferurilor cu un ordin de plată la ghișeu, atât între conturile aceleiași bănci (încasari si transferuri intrabancare), cât și între conturile a două bănci (comisioane interbancare).

    Care au fost concluziile?

    Un român plătește în medie 23 de lei lunar pentru administrarea unui cont bancar clasic și pentru efectuarea a câte unei operațiuni la ghișeu în valoare de 1.000 de lei  (1 operațiune de încasare a banilor în cont, 1 operațiune de retragere a banilor și câte o operațiune de plată inter și intra bancară).
Două bănci (CEC Bank și UniCredit Țiriac) se încadrează exact în acest cost mediu, în timp ce alte 5 bănci practică tarife mai mari decât media (BRD, BCR, ProCredit Bank, Raiffeisen și Alpha Bank), iar restul de 13 bănci are comisioane sub medie.
Cele mai mici tarife le practică Banca Românească, unde se înregistrează o medie a comisioanelor de 9,5 lei, de trei ori mai mici decât cele impuse de BRD, cu 32,5 lei. OTP Bank este pe locul 2, cu 12,10 lei lunar, podiumul fiind încheiat de Bancpost, cu 15,01 lei lunar.
Cele mai scumpe bănci sunt BRD, cu 32,5 lei lunar, urmată de BCR, cu 26,5 lei și ProCredit Bank, cu 24,5 lei lunar.

    În urma analizei fiecărui comision, a rezultat că pentru administrarea unui cont curent:

- românii plătesc în medie un comision de 2,9 lei lunar. 
- deschiderea unui cont este gratuită la majoritatea băncilor, doar două instituții de credit (ProCredit Bank și Intesa Sanpaolo Bank) cerând o taxă pentru acest serviciu.
- cel mai mare comision de administare a unui cont curent îl găsim la UniCredit Țiriac Bank (7,5 lei), cel mai mic la Banca Transilvania (zero lei), aceasta fiind, de altfel, singura instituție de credit ai cărei clienți se bucură de gratuitate pentru administrarea contului curent.

    Pentru retragerea banilor din cont la ghișee:

- majoritatea băncilor practică un comision procentual din suma retrasă, respectiv 0,5%. 
- există și o sumă minimă ce trebuie plătită indiferent de suma retrasă, la toate băncile, cu o singură excepție (Intesa), valoarea medie a acesteia fiind de 3,5 lei. 
- pentru retragerea unei sume de 1000 de lei, plătim în medie un comision de 5 lei, minimul fiind de 3 lei (Credit Europe Bank), iar maximul de 8 lei (BCR).

    Plătim şi pentru încasarea banilor în cont

    Utilizatorii unui cont bancar vor trebui să plătească, la unele bănci, comisioane şi pentru încasarea unor sume în respectivele conturi. 

    Încasări
    Plăți-transferuri de bani

    Plățile intrabancare sunt cele mai ieftine și există 5 bănci care nu taxează această operațiune. La celelalte bănci, valoarea comisionului este fix pentru orice sumă (în cazul a 6 bănci) sau în funcție de valoarea transferului (la 9 bănci).
Comisionul cel mai mic este de 1 leu (Millennium Bank și ProCredit Bank), iar cel mai mare de 10 lei (BRD și Raiffeisen Bank), pentru sume de peste 50.000 de lei.
Un studiu al Comisiei Europene realizat in anul 2009 arata ca Romania se situeaza pe locul patru in topul tarilor cu cele mai mari costuri aferente unui cont de plati.

    Un român plătește în medie 23 de lei lunar pentru administrarea unui cont bancar clasic și pentru efectuarea a 4 dintre cele mai uzuale operațiuni la ghișeu, în valoare de 1.000 de lei: pentru încasarea banilor în cont, retragerea de numerar și efectuarea de plăți sau transferuri, conform unei analize a ofertelor de cont curent ale primelor 20 de bănci românești realizată de Bancherul.ro și GhișeulBancar.ro.


    Pentru încasările intrabancare, doar 4 bănci percep comisioane; pentru încasarea unei sume de 1.000 de lei, comisionul mediu este de 1,75 lei.
    Pentru încasările interbancare, doar 7 bănci nu percep comisioane. Restul aplică diverse taxe, în funcție de valoarea sumei intrată în cont. Cel mai mic comision este de 1 leu, pentru orice sumă (UniCredit Tiriac Bank), iar cele mai mari sunt la Banca Transilvania (18 lei) și Italo-Romena (20 de lei), valabile pentru sume de peste 50.000 de lei.
    Comisionul mediu pentru încasări interbancare pentru suma de 1.000 de lei este de 3,5 lei.
    Cele mai mari comisioane sunt percepute de bănci pentru ordinele de plată pe hârtie pentru plata sau transferul unei sume de bani din contul utilizatorului în alt cont al aceleiași bănci (plăți intrabancare) sau în conturile altor bănci (plăți interbancare).
    Pentru suma de 1.000 de lei, comisionul mediu este de 3,3 lei, cel mai mic fiind de 1 leu, iar cel mai mare de 7 lei (BRD).
    Plățile interbancare sunt taxate de toate băncile, întrucât acestea se realizează prin sistemul de decontare Transfond, administrat de bănci și BNR, care percep băncilor comisioane pentru fiecare operațiune, comisioane transferate de bănci clienților. Valoarea comisionului depinde de suma transferată: pentru transferurile de mică valoare (sub 50.000 de lei) este de 0,51 lei, mult mai mic decât în cazul sumelor de peste 50.000 de lei, de 6 lei.
    Comisionul cel mai mic este 2,01 lei (Carpatica), valabil pentru transferuri de până la 100 de lei inclusiv, iar cel mai mare de 30 de lei (BCR) și 30 de lei (Credit Europe Bank si Libra Bank), în cazul sumelor de peste 50.000 de lei.
    Comisionul mediu pentru o sumă transferată de 1.000 de lei este de 6,6 lei.
    Comisionul cel mai mic la suma de 1000 de lei este de 4,10 lei (OTP Bank), iar cel mai mare de 9 lei (Millennium Bank). Cele mai multe bănci (5) au un comision de 7 lei.
    Comisioane cu zeci de euro mai mari decat in UE: Cat cotizeaza romanii la banci
    In Romania, comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat in raport cu celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE), iar fiecare institutie financiara are un sistem propriu de taxare.
    Comisioanele din raport sunt cele valabile la data de 1 octombrie 2014.

duminică, 7 decembrie 2014

Pregătirea maşinii pentru iarnă

    Iarna ne confruntăm de multe ori cu probleme în ceea ce priveşte autoturismul, în mare parte din cauza temperaturii foarte scăzute. De ce să nu evităm o parte din aceste neplăceri?

    Acesta este motivul pentru care vă propunem în continuare o serie de sfaturi referitoare la verificarea maşinii, pentru a evita aceste potenţiale probleme. Mici amănunte de care trebuie să ţineţi seama pentru a fi liniştiţi în ceea ce priveşte autoturismul.

    Anvelopele

    Dacă anvelopele sunt "All Season", puteţi să le folosiţi şi iarna, dacă nu sunt prea uzate. Limita legală este de 1.5 mm (dacă măsuraţi cu un şubler adâncimea profilului, în partea cea mai uzată, nu trebuie să fie mai mică de atât). O adâncime mai mare a profilului nu aduce decât beneficii, atât la frânare cât şi la menţinerea aderenţei în viraje.



    Dacă vreţi să fiţi însă mai bine pregătit, anvelopele de iarnă dau cele mai bune rezultate iarna. Puteţi schimba anvelopele de vară cu cele de iarna, pe aceleaşi jante, însă cel mai bine este să aveţi "roţi de iarnă", incluzând şi jantele. Astfel, timpul schimbării este mult redus şi evitaţi neplăcerile care pot să apară cu etanşarea, atunci când montaţi anvelopele de iarnă. Ştiţi cu siguranţă că roţile pe care le montaţi au "ţinut" presiunea, de iarna trecută, şi trebuie doar să ajustaţi presiunea, pentru a fi siguri că este cea recomandată.

    Schimbaţi anvelopele uzate! Chiar dacă asta înseamnă un efort financiar, preferaţi să cheltuiţi cu această schimbare, ţinând cont că de asta depinde siguranţa şi chiar viaţa dumneavoastră.

    Se întâmplă să fiţi nevoit să schimbaţi doar o anvelopă; în acest caz, este important să nu completaţi setul maşinii cu o anvelopă de alt profil. Nu va manifestaţi "spiritul tehnic" încercând să modificaţi dimensiunile anvelopei. Este adevărat că unele modificări pot aduce anumite îmbunătăţiri, într-o privinţă, însa în mod sigur, vor dăuna, în altă privinţă... De exemplu, dacă montaţi anvelope mai mari în diametru, sau mai late, e posibil să simţiţi că a crescut confortul, însa elementele suspensiei şi direcţiei vor fi mai solicitate şi se vor uza mai rapid.

    Nu folosiţi anvelope reşapate. Ideea că în timpul iernii puteţi folosi şi astfel de anvelope nu este fericită. Iarna, solicitările cresc, odată cu riscurile...

    Dacă simţiţi o comportare "elastică" a maşinii la mişcări mici de volan, e bine să verificaţi presiunile în roţi. Este probabil să aveţi cel puţin o roată cu presiune scăzută.

    Dacă este necesar să va echipaţi cu lanţuri, e bine să ştiţi că folosirea lor pe drum uscat duce la uzuri ale anvelopelor şi ale elementelor suspensiei şi direcţiei.

    Bateria

    Bateria este mult mai solicitată iarnă, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mare decât vara; acest lucru este legat şi de tipul de ulei pe care îl aveţi în motor. Indiferent însă de tipul de ulei, vâscozitatea lui este mai mare când e frig, şi motorul este "învârtit" mai greu de demaror, solicitând mai mult bateria.

    Trebuie să menajaţi bateria iarna, folosind-o în mod raţional - asta înseamnă că nu trebuie să porniţi instalaţia audio, degivrarea, aeroterma climatizării pe viteză maximă, luminile, ştergătoarele, toate simultan.

    Pe frig intens, dacă s-a depăşit -8°C, este bine să aprindeţi farurile pentru câteva minute pentru a "încălzi" bateria, înainte de a acţiona demarorul.

    Apoi, când acţionaţi demarorul, este bine să nu mai aveţi nici un consumator activat. După pornirea motorului puteţi porni consumatorii, însă nu abuzaţi, bateria trebuie să se poată încărca în timpul mersului, şi în regimul de mers prin oraş, încărcarea nu este favorizată deloc (turaţii de relanti, regimuri mici).

    Nu ţineţi farurile aprinse sau alt consumator activat, cu motorul oprit decât dacă este strict necesar.

    Daca aveţi motor diesel, ţineţi cont de avertizorul de "bujii incandescente" din bord. Nu încercaţi pornirea motorului înainte de stingerea acestui indicator! Dacă este foarte frig, după stingerea indicatorului, luaţi contactul şi puneţi-l din nou; după stingerea a doua oară a indicatorului de "bujii incandescente", acţionaţi demarorul. După pornirea motorului, nu-l opriţi decât după câteva minute de funcţionare (urmăriţi indicatorul de temperatură), opririle dese ale motorului rece solicită mult, atât motorul cât şi bateria.

    Dacă ştiţi că urmează să mergeţi la munte, unde, noaptea, temperatura ajunge la valori foarte scăzute, este bine să aveţi în dotare şi cabluri electrice pentru ajutor, în caz de nevoie.

   Antigelul

   Întreţinerea normală a maşinii în service include şi verificarea antigelului, totuşi, e bine să verificaţi nivelul lichidului de răcire din vasul de expansiune. Dacă, într-o situaţie de urgenţă, aţi completat cu apă, e cazul să verificaţi densitatea antigelului din motorul dumneavoastră. Acest lucru se face cu motorul rece.

    Nu turnaţi niciodată antigel sau apa rece în circuitul de răcire al motorului fierbinte! Acest lucru poate distruge motorul instantaneu.

    Verificaţi periodic temperatura motorului. Dacă observaţi că temperatura este scăzută şi, cu cât mergeţi mai repede, temperatura scade, termostatul este defect, şi trebuie să mergeţi la service.

    Instalaţia de climatizare

    Filtrul de polen trebuie să nu fie colmatat (înfundat), reducând circulaţia aerului.
Dacă maşina e prevăzuta cu rezistenţe de încălzire a parbrizului, verificaţi funcţionarea lor; folosiţi-le numai când parbrizul este îngheţat şi numai cu motorul mergând.

    Nu lăsaţi instalaţia de ventilare sau climatizare să funcţioneze cu motorul oprit.
Nu lăsaţi dejivrarea lunetei pornită mai mult decât este necesar. Consumul electric al acestor rezistenţe este mare, şi descarcă bateria.

    Broaşte, încuietori, mânere, geamuri electrice

    Toate aceste accesorii devin o mare problemă pe frig, mai ales combinat cu umezeala.
Dacă folosiţi cheia pentru a descuia maşina, pulverizaţi spray sau turnaţi soluţie specială împotriva îngheţului broaştelor. Procedaţi astfel seara, când aţi ajuns acasă, când maşina este caldă, astfel puteţi fi sigur că a doua zi veţi fi scutit de neplăceri.

    Dacă însă observaţi că nu puteţi învârti cheia în broască, nu forţaţi! Încercaţi să încălziţi cheia în mână, sau apropiind-o de o brichetă aprinsă şi încercaţi din nou deschiderea. Cea mai eficientă metodă este folosirea unui spray.

    Dacă aveţi sistem de închidere centralizată cu telecomanda, verificaţi funcţionarea sistemului asupra tuturor uşilor şi capotelor. Este bine să pulverizaţi spray siliconic asupra chederelor, cu uşile deschise - astfel, evitaţi îngheţarea şi "lipirea" uşilor de chedere, la frig! Ţineţi seama că toate mecanismele închiderii centralizate funcţionează mai greu la frig. Dacă ştiţi că aveţi o problemă care se manifestă pe timp călduros, rezolvaţi problema cât este cald! Frigul va agrava problema, făcând imposibilă folosirea acelei uşi/capote.

    E posibil ca la prima acţionare, actuatorul să nu funcţioneze perfect, dacă uşa/capota nu se deschide, acţionaţi de mai multe ori (închis-deschis).

    Urmăriţi prezenţa gheţii pe geamurile laterale prevăzute cu macara electrică. Dacă observaţi că geamul este blocat de gheaţă, nu acţionaţi comanda de deschidere, sau dacă aţi acţionat-o şi observaţi că geamul nu se poate deschide, nu persistaţi! Aşteptaţi încălzirea geamului, după ce climatizarea a ajuns la o temperatura de lucru, graţie încălzirii motorului.

    Este bine să ajutaţi dezgheţarea, folosind o racletă de plastic. Nu folosiţi alte obiecte, veţi zgâria geamul, vopseaua uşii, chederele, etc.

    Este bine să folosiţi dezaburirea parbrizului care face apel la instalaţia AC frigorifică, chiar în timpul iernii. Parbrizul va fi dezaburit mai rapid, iar instalaţiei compresorului frigorific, îi face bine pornirea din când în când, chiar în timpul iernii.

   Ştergătoarele de parbriz

    Iarna, ştergătoarele de parbriz sunt victimele gheţii. Când acţionaţi maneta de pornire a ştergătoarelor, motorul electric al mecanismului este activat şi sta sub tensiune, până când ştergătoarele realizează mişcarea lor obişnuită.

    Dacă această mişcare nu are loc din cauza blocării ştergătoarelor pe parbrizul sau lunetă îngheţate, motorul va sta alimentat în permanenţă neputând însă să se învârtă! Acest lucru duce la posibilă distrugere a motorului electric. Mai neplăcut este că nu sunteţi avertizaţi despre ceea ce se întâmplă. De aceea, înainte de a intra în maşină, verificaţi dacă ştergătoarele sunt îngheţate sau sunt libere să se mişte pe parbriz.

    Asiguraţi-vă ca lamelele sunt dezlipite de geam şi că în mişcarea lor de rotaţie pe parbriz, nu întâlnesc zone tăioase de gheaţă.

    De obicei, nu aveţi nevoie de ştergătoare în prima fază, până când parbrizul se încălzeşte, topind zăpadă sau gheaţa de pe sticlă. Chiar şi aşa, e posibil ca lamelele să prezinte un strat de gheaţă, care compromite comportamentul ştergătoarelor. Încercaţi să îndepărtaţi gheaţa de pe lamelele de cauciuc. Folosiţi raclete de plastic, dar aveţi grijă să nu tăiaţi lamelele, dacă sunt îngheţate pe parbiz.

    Frâna de mână

    Este bine să nu folosiţi frâna de mână când sunt temperaturi scăzute! Puteţi avea surpriza neplăcută a îngheţării cablului şi a imposibilităţii eliberării frânei de mână, a doua zi, dimineaţa, când vreţi să plecaţi de pe loc.

    De obicei, este suficient să lăsaţi maşina în treapta a 1-a sau a-2-a. Dacă maşina este parcată în pantă, puteţi să vă folosiţi de bordură, bracând roţile, astfel încât tendinţa de a pleca la vale, este împiedicată de roţile bracate, care se sprijină în bordură (dacă parcaţi la vale, pe partea dreaptă a drumului, cu faţa spre coborâre, puteţi roti volanul spre dreapta, iar dacă parcaţi în pantă, cu fata spre urcare, puteţi roti volanul spre stânga).

    Spălarea maşinii

    Evitaţi spălarea maşinii, urmată de o staţionare sau parcare în frig.
După spălare, maşina trebuie uscată cu curent de aer cald, apa din încuietori poate să îngheţe, uşile/capotele se pot lipi de chedere, etc.

    Acestea au fost principalele sfaturi privind pregătirea maşinii de iarnă, în cazul în care întreţineţi maşina în mod sistematic. Dacă nu este aşa, în afara sfaturilor de până acum, e bine să mai faceţi unele verificări, pe care nu le-aţi făcut în service:

- articulaţii, pivoţi, burdufe planetare, amortizoare, plăcuţe de frâna, saboţi de frână, cursa pedalei de ambreiaj şi orice zgomot sau joc pe care îl simtiţi sau îl auziţi, nou apărut
- ulei motor (pentru frig-semisintetic sau sintetic)
- antigel (la densitate corectă pentru temperatura la care ne aşteptăm)
- starea curelei de distribuţie (dacă este pe curea) şi a kit-ului de distribuţie (role, întinzătoare, etc)

    Constructorul recomandă schimbarea curelei la intervale specificate. Dacă nu ştiţi care sunt acestea, 60000 km este universal acceptat de producătorii de curele de distribuţie. Costurile acestei schimbări sunt mult mai mici decât costurile pieselor ce trebuie schimbate în cazul ruperii curelei, ceea ce antrenează distrugerea unei bune părţi din motor (în special la cele diesel).

    Daca aveţi motor diesel, verificaţi starea bujiilor incandescente. Dacă observaţi că la frig motorul nu porneşte egal, ci merge "în 3" sau "în 2" , înseamnă că una sau două bujii incandescente sunt întrerupte. Dacă este aşa, schimbaţi tot setul, veţi fi scutit de neplăceri. Dacă motorul pe benzină nu porneşte egal, verificaţi bujiile, fisele, instalaţia de aprindere.

    Înlocuiţi filtrul de benzină sau de motorină.

    Verificaţi sistemul de încărcare electrică a bateriei ; aceasta include verificarea curelei alternatorului (sau a accesoriilor). Verificaţi instalaţia de iluminare, înlocuiţi becurile arse.

    Vă dorim drum bun şi trafic cât mai fluent!