marți, 9 decembrie 2014

Sfaturi pentru a reduce nivelul colesterolului

    
    Mostenirea genetica si alimentatia nesanatoasa sunt cele doua cauze importante care duc la colesterol marit. De foarte multe ori exista atat predispozitia cat si proastele obiceiuri alimentare, fapt agravat si de sedentarism. Tocmai de aceea este indicat sa adopti un stil de viata echilibrat cu mancare saraca in colesterol si cu multa miscare. Iata 5 sfaturi care te vor ajuta sa nu ai colesterol marit.



    Specialiştii în nutriţie prezintă trucuri care pot fi aplicate în bucătărie, la magazin şi la restaurant.

    În bucătărie folosiţi mai degrabă o margarină de bună calitate, atentie insa, fara E-uri, care conţine grăsimi saturate în proporţie de maximum 17%, în locul untului, sau unt de calitate cu putine grasimi, căci trebuie evitate grăsimile saturate de origine animală (brânzeturi, mezeluri, smântână, unt); nu faceţi abuz de ulei, este un aliment gras şi plin de calorii. Pentru gătit folosiţi uleiurile de origine vegetală, de preferat cele de măsline, soia, floarea soarelui, rapiţă şi evitaţi uleiul de palmier, care, deşi este de origine vegetală, conţine acizi graşi saturaţi (grăsimi rele) în proporţie de 50%.

    În cămară ar trebui să aveţi mereu câteva conserve cu ton, macrou, an­şoa, sardine – aceşti peşti conţin gră­simi bune, mai ales Omega 3, bene­fic pentru aparatul cardiovascular.

    Gătiţi fără grăsimi, legumele se pot găti pe baie de aburi, înăbuşit, la cuptor. Pentru că produsele lactate sunt foarte bogate în grăsimi rele, pentru un aport regulat de calciu, se recomandă laptele şi produsele lactate degresate şi semidegresate. La restaurant, comandaţi des peşte şi faceţi modificări ale platourilor gen "oferta zilei" în funcţie de nevoi.

    Alimentele aflate la reduceri nu sunt întotdeauna mai puţin bune pentru sănătate. Învăţaţi să citiţi eti­che­tele şi fiţi atenţi la procentul total de grăsimi – maximum 2%. De asemenea, evitaţi să cum­pă­ra­ţi mâncare gă­tită, de obicei conţine multe grăsimi şi sare în exces, dar evitaţi şi raionul de dulciuri – pain au chocolat, pră­ji­turi, ciocolate, creme tartinabile, bis­cuiţi etc., în general sunt pline de gră­simi, mai ales de grăsimi ascunse. Plim­bările sau exerciţiile de rezisten­ţă sunt la fel de importante ca regimul alimentar pentru scăderea nivelului de colesterol rău.

    În plus, mişcarea este benefică pentru prevenirea creşterii în greutate, a diabetului, a maladiilor cardiovasculare etc.

    Mergi regulat la control sa descoperi din timp daca ai colesterolul marit.

    Este adevarat ca se spune ca daca nu primesti vesti inseamna ca totul merge bine. Insa afirmatia nu este valabila in cazul colesterolului. Este esential sa iti faci analizele regulat pentru a fi sigur ca te bucuri de o sanatate de fier. 


    Gandeste-te ca exista legaturi trainice intre un colesterol marit si infarctul miocardic. De ce sa risti cand citesti zilnic sau vezi la stiri cati oameni mor zilnic din aceasta cauza. Potrivit specialistilor persoanele care prezinta un colesterol de 240 mg/dl prezinta de doua ori mai multe sanse de a suferi  un atac de cord decat cei cu valori de 200 mg/dL. Iar daca stii exact unde te afli, atunci vei sti si cum sa te protejezi.

    Vestea buna este ca in multe cazuri nivelul colesterolului poate fi tinut sub control si fara medicamentatie. Insa, tot trebuie sa afli care sunt valorile sale, fie si numai pentru a avea un punct de pornire. Chiar si persoanele care nu au avut in familiei membri cu un colesterol marit este indicat  sa-si faca un test al sangelui, iar in cazul in care descopera valori ridicate sa adopte un stil de viata echilibrat.

    Invata tot ce poti despre colesterolul marit

    Odata ce ai fost diagnosticat ca ai colesterolul marit, prima ta reactie este sa iei orice tratament iti recomanda medicul. In cazul in care valorile prezentate nu sunt cel putin duble fata de cele normale, ceea ce inseamna un tratament in forta prescris de catre specialist, atunci ar trebui sa analizezi cu atentie situatia in care te afli si sa te gandesti la optiunile pe care le ai la dispozitie. Daca vrei sa ai control asupra colesterolului trebuie sa-ti faci un plan de viata sanatos si echilibrat.