duminică, 30 septembrie 2012

Sfaturi de afaceri toamna - iarna

De cele mai multe ori cand vorbim despre afaceri de sezon, ne gandim la cele din luna cadourilor sau la afacerile sezoniere estivale de pe litoral, in realitate insa toate cele patru anotimpuri au propriile lor afaceri specifice.
Iata mai jos cateva idei de afaceri care depind in mod crucial de toamna si de oportunitatile pe care acest anotimp le aduce.
Agricultura nu este o activitate usoara si nu este pentru oricine, totusi anumite  culturi agricole au sanse mai mari sa devina profitabile decat altele.
Afacerile cu nuci sunt unele dintre ele. Romanii consuma mai multe nuci din import decat din productia proprie, de aceea si pretul pentru un kilogram de miez de nuca este foarte mare.
Produsul se vinde scump, pe piata sunt putini producatori autohtoni iar nucul nu este o cultura prea pretentioasa. Toate astea inseamna premizele unei afaceri profitabile.
Dezavantajul principal ar fi insa perioada de pana la atingerea maturitatii care poate dura si pana la 5 ani la unele specii de nuc.



Perele, gutuile si alte fructe de toamna pot fi si ele afaceri sezoniere care sa-ti rotunjasca veniturile.
O livada la cativa kilometri de oras poate fi transformata intr-o sursa de venit pentru tine si familia ta daca este ingrijita cum trebuie si daca gasesti o piata de desfacere en gros, mai ales in supermarketurile moderne.
Afacerile cu vin, Romania este al 6 lea producator de vin la scara mondiala (Republica Moldova e al 4 lea), totusi Romania importa mai mult vin decat exporta.
O crama de vinuri cu terasa poate fi o alta afacere de succes care depinde foarte mult de acest anotimp al toamnei, chiar daca practic poate fi o afacere full time pentru intregul an.
Nu vorbim aici de mari podgorii care necesita sute de hectare si investitii de milioane de euro, vorbim despre un simplu punct de desfacere, alimentat cu marfa din productia proprie sau cumparata de la micii producatori rurali.
Incet incet vinul pare sa revina pe masa romanului iar rodul vitei este din ce in ce mai cautat.
O astfel de afacere nu necesita investitii foarte mari, amenajarea spatiului punand accentul pe utilitate si nu pe estetic, la urma urmei cei mai multi cumpara vinul sa-l bea acasa, nu direct la crama.
Cu cateva mii de euro se poate pune pe picioare o astfel de afacere insa succesul ei depinde aproape exclusiv de vadul comercial.
Dincolo de afacerile agricole toamna aduce si alte oportunitati.
Pe langa muncile agricole, toamna aduce cu sine si inceputul scolii si al cursurilor universitare, asta inseamna ca magazinele cu haine si rechizite sunt luate cu asalt si la fel si piata chiriilor.
Cazarea, mancarea, imbracamintea si recuzita scolara, centrele de copiere documente si chiar florariile, sunt tot atatea afaceri care profita din plin de agitatia de sezon din jurul scolilor si universitatilor.
Afacerile cu lemn de foc, reparatii sobe si centrale de incalzire, izolatii, instalatii, revizii si anvelope auto si alte pregatiri pentru sezonul rece, sunt la randul lor alte domenii in care pot si sunt dezvoltate afacerile de toamna.

                                

Odata cu venirea lunii decembrie oamenii sunt mai generosi in asteptarea sarbatorilor , Craciunul este cea mai bogata sarbatoare. Majoritatea oamenilor sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult, iar obiceiurile si traditiile de Craciun ii fac pe comerciantii de sezon mai bogati in aceasta perioada.
Pornind de la bradul de Craciun, pe care il putem gasi in piete, dar si in marile magazine, si pana la mancarurile traditionale gatite la comanda pentru cei care nu au timp, ori curatenia generala realizata de catre echipe de profesionisti in casele oamenilor care aleg sa plateasca, toate aceste mici afaceri invart sume mai mari de bani.
O alta afacere profitabila, (dar mai greu de aplicat)  pentru sezonul de iarna este deszapezirea drumurilor, a strazilor si a trotuarelor. Totodata cei ce detin terenuri de mini - fotbal, tenis, bazine sau piscine, toate acestea acoperite nu vor simti ca este iarna, cel putin din punct de vedere al aspectului financiar.
Acestea sunt cateva exemple ca se poate, iar cine este dispus sa munceasca si are idei bune poate incepe o afacere chiar si cu bani putini.

joi, 27 septembrie 2012

Samsung Galaxy SIII vs Iphone 5

    Desi au pierdut recent un proces in care trebuie sa plateasca despagubiri de 1 miliard de dolari rivalilor de la Apple, cei de la Samsung nu par ingrijorati de aparitia iPhone 5. Modelul Galaxy S3 al sud – coreenilor pare sa-si mentina in continuare statutul de cel mai bun telefon din lume. Iar dupa multi ani in care a pierdut intaietatea pe piata, Nokia se lupta din nou cu gigantii. Modelul „Lumia” este piesa de rezistenta a finlandezilor.

    Samsung Galaxy S3 era considerat, pana la lansarea iPhone5, cel mai performant telefon din lume. Pe bloguri si pe site-urile de specialitate, multi isi mentin aceasta parere. Prezentarea oficiala din San Francisco a lui iPhone 5 i-a entuziasmat pe multi, dar expertii sunt inca reticenti. Au si de ce. Telefonul americanilor are un display mai mic decat al sud-coreenilor. 

   Nici procesorul nu pare sa se ridice la nivelul lui Galaxy S3, chiar daca ar fi de doua ori mai bun decat al predecesorului iPhone 4S. 


   Aspectul mai elegant al lui iPhone5 va duce, insa, la vanzari record peste ocean, cred analistii. In Europa, iPhone5 va duce o lupta si cu modelul Lumia 920 al finlandezilor de la Nokia, care va fi lansat in perioada imediat urmatoare. Atuul lor: camera foto de 8,7 megapixeli: cea mai performanta din gama, fata de 8, cat are iPhone5. Si sistemul Windows 8, care va fi instalat pe Lumia, pare sa fie un competitor serios pentru iOS 6 al lui iPhone. Un singur lucru e clar: iPhone 5 este superior lui iPhone 4S, dar nu intrece concurenta sud-coreeana si finlandeza. 

   Noul telefon marca Apple este cu 18 la suta mai subtire si cu 20 la suta mai usor decat iPhone 4S. In acelasi timp, noul gadget se poate mandri cu fotografierea in conditii de iluminare scazuta. De asemenea, smartphone-ul face poze cu 40% mai repede decat 4S, iar utilizatorul poate opta acum si pentru modul panorama, prin care pot fi capturate imagini de pana la 28 megapixeli. 

   Puse in balanta, cele trei telefoane de top aflate pe piata la ora actuala - iPhone 5, Samsung Galaxy S3 si Nokia Lumia – au, fiecare, atuurile lor. De castigat vor avea cumparatorii. Concurenta celor trei marci va duce automat la preturi mai bune la telefoane. iPhone 5 va costa peste ocean intre 200 si 400 de dolari. In Romania, telefonul va ajunge spre sfarsitul lui octombrie, iar pretul este inca o necunoscuta.



   Exista viata si dupa iPhone 5, isi spun sud-coreeni de la Samsung. Tin fruntea sus cu noul Galaxy S3 si, mai mult, vor sa dea lovitura de gratie cu un nou model care va fi lansat pe piata in urmatoarele zile. Atu-urile acestuia din urma vor fi ecranul mai mare si pretul redus: numai 100 de dolari, dupa cum spun cei care l-au creat.

   Potrivit Mashable, daca analizam caracteristicile fiecarui gadget care concureaza cu terminalul Apple, putem observa faptul ca toate (Samsung Galaxy S III si iPhone 5) au specificatii asemanatoare, adica - niciunul nu are un ecran mai mic de 1,280×720 pixeli, procesor dual-core 1.5GHz, un sistem de operare updatat, o camera de 8 megapixeli, dar si tehnologia 4G LTE. Toate pot fi incluse, conform aceleiasi surse, in topul celor mai bune smartphone-uri de pe piata la ora actuala.

   Pe langa utilitatea sa de zi cu zi (browsing, mail, social networking), smartphone-urile pot tine locul – la nevoie – si aparatelor foto sau a camerelor video voluminoase. Gizmodo.coma realizat un test al celor mai tari camere foto cu care vin echipate smartphone-urile momentului: iPhone 5 si  Samsung Galaxy S3.


   In imaginea de mai sus sunt puse “fata in fata” varfurile de gama ale celor doi rivali: Apple si Samsung.
In acest caz, se poate observa ca nu doar la nivelul redarii culorilor ci si la detaliile subiectului imortalizat calitatea camerei foto inclina mult in favoarea sud-coreenilor.

   Galaxy S3 dispune de o camera foto cu o rezolutie de 8MP fiind descrisa de reprezentantii companiei ca "inteligenta" – avand posibilitatea de a realiza fotografii multi-shot, iar din cele 8 instantanee pe care le face, aparatul sa o selecteze pe cea mai buna. Camera video filmeaza Full HD@1080p cu 30 cadre/secunda. 

Model
iPhone 5
Galaxy S3
OS

iOS 6
Android 4.0 (I.C.S.)
Updatable OS?
Memorie interna (GB)
16/32/64
16/32/64 (Coming)
Pret (US$)
199/299/399
199/249/?
Carrier(s)
AT&T, Verizon, Sprint, Regionals
AT&T, Verizon, Sprint, T-Mobile, Regionals
Network
GSM, CDMA, 4G LTE
GSM, HSDPA, 4G LTE
CPU
A6 (most likely dual core or two dual core)
Cortex A9 quad core
CPU (GHz)
1.2 GHz (Apple hasn’t specified)
1.4GHz
RAM (MB)
1024
1024 or 2048 (conflicting sources)
Display
Retina Display - IPS LCD
Super AMOLED
Display res. (pix)
1136 x 640
1280 x 720
Densitate Pixeli
326
306
Display (inch)
4
4.8
MircoSD slot
x
√ (up to 64GB External Storage)
Rear camera (MP)
8, 1080p video
8, 1080p video
HDR Mode
Rear Camera Aperture
f/2.4
f/2.63

Stabilizator de imagine

Front camera (MP)
1.2 720p video
1.9, 720p video
Camera flash
Dual LED
LED
Audio out
3.5mm jack
3.5mm jack
Speakerphone
On-screen video
Supports up to 1080p
Supports up to 1080p
Wireless video
AirPlay (720p or 1080p)
DLNA
Iesire Video

HDMI via Adapter
USB port
x
microUSB v2.0
Wi-Fi
8.2.11 a/b/g/n
8.2.11 a/b/g/n
Wi-Fi Hotspot
Carrier Dependent
Carrier Dependent
Bluetooth
4.0
4.0
Compass

Gyroscope
3-axis
Accelerometer
Barometer
x
Sensors
proximity, ambient light
proximity, ambient light
NFC
x
Size (in)
4.87 x 2.31 x 0.3
5.26 x 2.78 x 0.34
Weight (oz)
3.95
4.69
Baterie (mAh)
Unknown
2100
Timp vorbire (min)
480 (3G)
700 (3G)
Standby (hr)
225
790
Culori disponibile
Black & Slate, White & Silver
Sapphire Black, Marble White, Amber Brown, Garnet Red, Pebble Blue, Titanium Grey
Lansare
Sep 12, 2012
May 1, 2012