joi, 13 septembrie 2012

iPhone 5


Da, iPhone 5 a fost lansat, este mai subtire si mai usor decat iPhone 4S, dar nu cu acel plastic binecunoscut si de o calitate mai slaba, ca cele de la smartphone-urile Samsung. Este usor si subtire, asa cum trebuie sa arate orice produs din viitor.

De-a lungul lunilor care au trecut, au iesit la iveala o serie de detalii si componente ale noului terminal si, in ciuda reticentei unora, acestea s-au dovedit cele reale. Noul iPhone 5 are o carcasa din aluminiu si sticla care are o grosime de 7,6mm, unul dintre cele mai subtiri terminale ale momentului, iar greutatea a scazut cu 20 de procente fata de generatia anterioara, ajungand la 112 grame.

Finisajul mat de pe spatele telefonului este o binecuvantare, dar si un blestem. Imi place ca nu mai are atat de mult geam pe care sa-l distrug, insa felul in care arata il distanteaza de eleganta lui iPhone 4S. Oricum, modelul iPhone 5 alb arata mai spalat, insa cel care e pe negru este mai masculin." - scrie Wilson Rothman de la NBC News.

Jurnalistul care a avut ocazia sa tina in mana un iPhone 5 chiar in ziua lansarii oficiale a acestui produs spune ca unul din principalele avantaje ale ecranului marit (4 inch) este scos in evidenta atunci cand sunt rulate filme sau videoclipuri.



"Ecranul marit nu este atat de labartat cum ma gandeam initial, iar dupa ce am vazut un clip cu "Avengers" pe el, mi-am dat seama de ce s-a luat aceasta decizie de design. Filmele nu sunt activitatea mea numarul 1 pe telefon, insa aspectul de 16x9 este un standard major pentru filme, asa ca este de inteles.

Interfata telefonului arata o elasticitate care sugereaza puterea procesorului A6.  Pe de alta parte, probabil ca un rol foarte important il are si noul sistem iOS 6, mai ales ca multe aplicatii - asa cum se intampla in cazul magazinului de muzica (app store) - au fost redefinite pentru a interactiona mai bine cu iCloud si iTunes, iar performantele sunt la asteptari, fiind binecunoscute performantele si modul cum se miosca toate device-urilor Apple.

Dupa cum stiam deja, iPhone 5 aduce un nou conector pentru incarcare si transfer de date. Numit Lightning, acesta este cu 80 de procente mai mic decat vechiul conector cu 30 de pini, are o arhitectura flexibila si poate fi conectat in orice pozitie, insa renunta la intrarile analogice. Un adaptor pentru actualele periferice va fi oferit de catre Apple, insa migrarea se anunta una costisitoare daca aveti prea multe accesorii achizitionate pana acum.



Cea mai mare schimbare adusa de terminal este insa ecranul. Generatiile anterioare au pastrat acelasi raport de 3:2 al ecranului si aceeasi dimensiune, insa tendinta utilizatorilor de a cauta terminale cu ecrane mai mari i-a fortat pe Apple sa adopte un nou format. iPhone 5 ofera acum un ecran cu o diagonala de 4", aspect 16:9 si o rezolutie de 1136 x 640 pixeli, densitatea acestuia fiind usor inferioara celei oferite de modele 4 si 4S: 326 ppi, fata de 330 pana acum.

Ecranul a cunoscut o imbunatatire fata de generatia anterioara, ajungand la nivelul de calitate oferit de iPad 3rd generation: acoperire completa a paletei sRGB si o saturatie mai buna cu 44 de procente fata de cea a ecranului modelului iPhone 4S.

Dupa cum se zvonea de ceva vreme, suprafata touchscreen este lipita de cea protectoare, ecranul fiind astfel mai subtire cu 30 de procente si permitand scaderea dimensiunilor intregului terminal, pentru a nu mai vorbi si de comportamentul mai bun in lumina solara.



In final, mai putem spune ca multi se arata incantati si de camera de 8 megapixeli care a fost implementata pe iPhone 5, care are si o optiune speciala, cea de panoramare: "Ce a fost foarte interesant de testat, desi nu folosesc asa ceva in viata de zi cu zi, este optiunea foto pentru panorama: pur si simplu tii camera spre obiectivul dorit, dupa care te misti in stanga si-n dreapta, in sus si jos, pana cand acoperi tot campul vizual." a zis de asemenea Wilson Rothman de la NBC News.



Terminalul va fi lansat in mai multe valuri, Romania nefiind insa inclusa in plansele Apple nici pe data de 21 septembrie, nici pe cea de 28 septembrie. Pana in luna decembrie, Apple intentioneaza sa ofere terminalul in 100 de tari in oferta a 240 de operatori.