miercuri, 19 septembrie 2012

Telefoane de ocazie - Avantaje si dezavantaje


In special in aceasta perioada de criza financiara, toata lumea ne sfatuieste sa economisim – vezi cum poti face asta.

Telefonul mobil nu mai reprezinta de mult timp un accesoriu de lux. De aceea nu este de mirare ca in zilele noastre, majoritatea oamenilor folosesc cel putin doua telefoane, daca nu chiar mai multe. In aceste conditii, producatorii se gandesc sa lanseze cat mai frecvent noi telefoane mobile sau versiuni imbunatatite ale unor modele mai vechi. Daca telefoanele mobile ieftine sunt accesibile unei mase mari de oameni, nu acelasi lucru se poate spune despre telefoanele mobile scumpe/foarte scumpe pe care putini oameni si le pot permite. O solutie alternativa ar fi achizitionarea unui asemenea telefon de pe piata second hand.

De exemplu, atunci cand nu dispuneti de peste 2500 de lei pentru un iPhone 4S de 16GB, puteti cumpara oricand acelasi telefon de pe piata second hand cu o sumac a nu depasteste 2000 de lei. Bineinteles ca persoanele care recurg la asemenea metode isi asuma riscuri mai mari fata de cei care cumpara telefoane noi, sigilate. De aceea va propun in continuare sa aflati care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a evita orice neplaceri legate de achizitionarea unui telefon de pe piata second hand.

1. Cereti cat mai multe informatii vanzatorului.

Inainte de a stabili o intalnire cu proprietarul telefonului este bine sa aflati cat mai multe informatii despre produsul respectiv. Printre aceste informatii ar trebui sa se gaseasca pretul final de vanzare al telefonului, daca este blocat intr-o anumita retea sau este decodat, starea in care se afla telefonul (solicitati poze cat mai recente cu produsul respectiv),  daca mai are garantie sau nu, etc.
Dupa ce aflati toate aceste amanunte ar fi bine sa cautati pe internet si alte anunturi de vanzare ale aceluiasi tip de telefon pentru a vedea care este pretul sau corect. Sunt multi vanzatori care, bazandu-se pe naivitatea oamenilor, incearca sa vanda telefoane second hand la preturi comparabile cu cele ale unor telefoane noi. Daca va convine pretul cerut de vanzator, iar telefonul credeti ca va satisface dorintele puteti stabili o intalnire.

2. Examinarea telefonului

Pana acum ati comunicat cu vanzatorul doar pe internet (forum, e-mail, messenger) sau la telefon. La intalnire va aflati fata in fata cu acesta si este ultima sansa sa decideti in ce masura telefonul merita cumparat sau nu. Desi examinarea telefonului poate parea simpla va asigur ca nu este asa, deoarece sunt multe lucruri de verificat inainte de a da banii:
•               aspectul telefonului poate spune multe despre starea sa generala. Un telefon cu carcasa sau ecranul zgariat, urme de lovituri care provin deseori de la cazaturi, taste care functioneaza greu sunt doar cateva dintre problemele care pot fi identificate la o privire atenta.
•               interiorul telefonului este extrem de important, de aceea este necesar sa indepartati capacul care acopera bateria si sa o scoateti. Cu aceasta ocazie aflati daca acumulatorul este cel original sau a fost inlocuit cu unul compatibil. De asemenea suruburile vizibile nu trebuie sa prezinte nici un fel de urme de uzura, altfel este evident ca cineva a umblat in telefon. Modelul de telefon, seriile, codul IMEI trebuie sa corespunda cu datele din certificatul de garantie, in cazul in care produsul mai are garantie.
•               partea software nu trebuie neglijata. Inainte de a cumpara un telefon second hand trebuie sa faceti cateva teste cum ar fi: efectuarea si primirea unor apeluri, calitatea sunetului intr-o convorbire, calitatea semnalului si butonarea cat se poate de mult. Unele telefoane se blocheaza, altele raspund greu la comenzi asa incat trebuie sa aveti in vedere cel mai mic detaliu pentru ca altfel s-ar putea sa fiti dezamagiti dupa aceea.



Un site de pe care se pot cumpara telefoane second hand si in care se poate avea incredere este 123gsm.ro. Momentan foarte multi achizitioneaza telefoane second sau chiar noi de pe site-ul okazii.ro.

Cele mai cautate telefoane de ocazie sunt Iphone 4 si Samsung Galaxy S2.

Un avantaj al telefonului Samsung Galaxy S2 este ca Samsung a inceput sa ofere utilizatorilor de Samsung Galaxy S2 update-ul la Android 4.0.4. La doua zile dupa ce update-ul la cea mai noua versiune de Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich pentru Samsung Galaxy S2 a ajuns pe internet, compania sud-coreeana va lansa oficial upgrade-ul de firmware, scria GSMArena la cateva zile dupa lansarea Andorid Ice Cream Sandwich.



Update-ul la Android 4.0.4 aduce mai multe imbunatatiri de performanta si rezolva cateva bug-uri. Prima tara care primeste update-ul este Rusia, dar noul firmware pentru Samsung Galaxy S2 va fi disponibil in curand la nivel global.
Instalarea noului firmware Android 4.0.4 Build date 5 iulie se va desfasura prin serviciul Samsung KIES sau direct de pe site-ul SamFirmware.com.

Iphone 4 este un smartphone de high-end cu un display IPS TFT cu touchscreen de 3.5 inci, ce suporta o rezolutie maxima de 640 x 960 pixeli. Procesorul este un single core de 1 GHz Cortex-A8 alaturi de o procesor grafic PowerVR SGX535 care se misca neasteptat de bine. Camera foto este de 5 MP cu functii precum autofocus, touch focus, geo-tagging si blit LED, cu o rezolutie maxima de 2592 x 1944 pixeli, oferind si posibilitatea de a filma la 720p si 30 fps. Ca sistem de operare foloseste iOS 4 cu posibilitatea de actualizare la o versiune mai noua. Pe langa acestea mai dispune de functii precum GPS, Browser, Wi-Fi, USB si Bluetooth.



Ajungem acum la o problema mult mai serioasa.

Unele telefoane au o discolorare a ecranului in partea de jos a ecranului.



Este o pata destul de vizibila, care afecteaza acest Retina Display care a fost atractia principala a telefonului.
Nu stiu daca va mai amintiti de o problema similara cu iMac-ul de 27" unde Apple si-a recunoscut intr-un tarziu greseala si a rezolvat problema.

Concluzii

Achizitionarea unui telefon mobil second hand nu este nici pe departe asa simpla cum pare la prima vedere. Sunt o multime de lucruri de verificat si foarte multi oameni devin asa entuziasmati de faptul ca isi vor schimba telefonul, incat uita ca exista si oameni mai putin cinstiti care pot profita de pe urma lor.

Ca o ultima recomandare as spune ca un telefon mobil second hand (sau orice alt produs) care se vinde cu un pret mult sub cel real ar trebui sa ridice oarecare semne de intrebare. Deseori aceste produse au probleme, iar vanzatorii vor sa scape cat mai repede de ele, insa sunt si vanzatori ce pur si simplu au aceste produse, s-au folosit de ele, au fost multumiti de ele, insa nu le mai satisfac cerintele de moment, datorita aparitiei unui nou model si/sau vor sa fie tot timpul in trend cu tot ce apare in materie de gadget.