vineri, 21 septembrie 2012

Raceala si gripa toamna + remedii naturiste

    Toamna isi intra in drepturi, iar vremea se raceste simtitor in toata tara. Insa, cel mai rau este ca, odata cu temperaturile scazute, apar si raceala si gripa.

    Cu toate ca raceala si gripa au multe simptome asemanatoare, raceala este in general usoara, dar gripa tinde sa fie mult mai severa ca manifestare.
Astfel, deseori raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, tuse si nas infundat. Este posibil sa apara si febra, dureri musculare, iritatie sau rosu in gat, ochii lacrimosi si dureri de cap. Toate aceste simptome insa pot varia in functie de fiecare persoana.

    Raceala dureaza de la la 3-4 zile pana la 10 zile. Majoritatea adultilor au una sau doua raceli pe an, in timp ce copiii pot avea intre cinci si opt raceli pe an. Numarul racelilelor creste cand oamenii prefera sa-si petreaca mai mult timp afara.

    De cealalta parte, gripa debuteaza brusc si violent, cu febra mare, insotita de stari de slabiciune si oboseala, tuse uscata, nas care pare sa curga la nesfarsit, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in gat.
Febra poate dura de la 3 la 5 zile. Dupa vindecare este posibil ca starea de slabiciune, oboseala si tusea, sa mai dureze pana la 3 saptamani. Gripa este des intalnita iarna si primavara devreme.

    Virusii care cauzeaza raceala si gripa se transmit prin contact si prin aer datorita tusei si stranutului. A sta ud sau in frig nu duce la raceala sau gripa. Insa, mare atentie! De multe ori, frisoanele sunt primul semn ca organismul a contactat raceala sau gripa. De aici ideea gresita: "mi-a fost frig si am racit".
Cel mai important mod de prevenire este spalatul des pe maini cu sapun si apa calduta si evitarea de a atinge nasul sau ochii.

    
                                

    Pentru a impiedica raspandirea virusilor, repausul la pat este mai mult decat indicat. Folosirea servetelelor in locul batistelor este mai sigura pentru a nu imprastia virusii.

    Persoanele care ar trebui sa opteze pentru vaccinare sunt: personalul medical sau infirmierii care au contact permanent cu bolnavi, adultii si copiii cu probleme cardiace sau pulmonare, adultii si copiii cu diabet, probleme renale, anemie sau sistem imuno-deficitar, femeile insarcinate cu risc crescut pe durata sarcinii, copiii aflati pe tratament prelungit cu aspirina si persoanele peste 65 de ani.
Persoanele din aceste categorii, mult mai sensibile decat ceilalti, pot avea probleme serioase in urma unei gripe sau pot raspandi foarte usor virusii.
Cei care nu se incadreaza in aceste categorii nu este necesar sa se vaccineze. Totusi, daca exista interes pentru vaccinare, mai intai trebuie ceruta o opinie medicala. Vaccinarea contra Gripei se recomanda pentru lunile octombrie si noiembrie.

    Masurile curative in raceala si gripa vizeaza reducerea simptomelor si prevenirea complicatiilor. Iti sunt de ajutor produsele care decongestioneaza mucoasa nazala si gatul (pastile, picaturi, solutii instant, inhalatii cu uleiuri volatile etc.) si cele antipiretice (daca apare febra).

    Daca medicamentele nu isi fac efectul, incearca sa scazi febra prin comprese sau impachetari cu apa rece. Ceaiurile sudorifice favorizeaza transpiratia si, implicit, scaderea febrei prin termoreglarea organismului.
Siropurile si pastilele calmeaza tusea seaca sau favorizeaza expectoratia (in functie de tipul tusei). In cazul picaturilor pentru nas, fii atent ce alegi, deoarece unele dintre ele pot provoca dependenta. Serul fiziologic, in schimb, nu are contraindicatii.

     Bea multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspat stoarse de fructe) ca sa preintampini deshidratarea. Consuma alimente bogate in vitamina C. Desi gandul te duce imediat la citrice - fructele ca atare sau sucuri proaspete - mai poti apela la ceai de catina sau macese, ardei gras, patrunjel, kiwi.
Poti lua si suplimente de vitamine. Nu uita si de usturoi, ceapa, condimente, miere, ghimbir  care te pot ajuta in lupta impotriva virusurilor.
Nu lua antibiotice decat la recomandarea medicului, in cazul in care constata ca exista si o infectie. Altfel, antibioticele nu au nici un efect asupra virusilor care cauzeaza guturaiul si gripa. Doctorul iti poate indica, eventual, unele medicamente cu efect antiviral.

    Dormi suficient, in acest fel iti ajuti organismul sa se refaca. Daca ai gripa, de multe ori se impune repausul la pat, timp de cel putin 2-3 zile. Evita eforturile fizice intense si nu te expune la frig, curent sau umezeala.

    Remediile naturiste

    Plantele cu efect de detoxifiere si cele care te feresc de racelile inerente sunt la mare cautare in aceasta perioada. Fa-ti rezerve din timp de ceaiuri si plante care intaresc sistemul imunitar si lupta impotriva oricarui virus si racelilor care iti vor da batai de cap.


    In aceste cazuri, tratamentele naturiste sunt ideale pentru ca nu sunt costisitoare, administrarea lor este simpla, iar raspunsul organismului este unul rapid si de lunga durata.

    Mai mult, riscul aparitiei efectelor adverse este minim, daca administrarea se face la recomandarea medicului specialist. Remediile naturiste pentru sezonul toamna-iarna sunt tincturile (obtinute din amestecul extractului natural cu alcool), capsulele si tabletele sau ceaiurile.

    Indiferent de tratamentul pentru care optezi, ceaiurile energizante nu iti vor lipsi pentru ca ele au rol de prevenire a afectiunilor. Astragalusul (planta folosita de peste 2000 de ani in medicina traditionala chineza) si ginsengul vor fi in dulapul tau naturist pana la primavara.

    Inca de la primele semne ale racelii, fie ca este vorba de un simplu stranut, nas infundat sau o migrena suparatoare, prepara ceai de echinaceea, ghimbir, soc ori musetel si vei scapa rapid de neplaceri.

    Incearca sa gatesti mancarea cu mai mult usturoi si ceapa, ceaiul sa il indulcesti cu miere proaspata, iar menta nu va lipsi din nicio mancare.
Lemnul dulce te scapa de febra, gentiana este antibioticul natural pentru infectiile gatului, iar cimbrul este antisepticul perfect, cu proprietati expectorante.

    Stanjenelul este remediul impotriva problemelor respiratorii, sub forma inhalarilor sau a ceaiurilor fierbinti consumate seara, inainte de culcare.
Lamaia te va insoti pe tot parcursul zilei. Atat ea, cat si grefa iti vor asigura necesarul zilnic de vitamine, pentru ca organismul sa fie intarit si sa lupte eficient impotriva oricarui virus.

    Chiar daca ti-ai facut rezerve de plante cu efect curativ, absolut necesare pentru acest sezon, tratamentele complementare grabesc vindecarea si te relaxeaza complet.

    Poti incerca sedintele de aromoterapie seara, prin baia fierbinte care elibereaza caile respiratorii. Cateva picaturi de ulei esential le poti picura pe asternut si perna, pentru un somn linistit.

    Camera in care dormi o poti improspata cu levantica, pentru efectul sau dezinfectant. Tot seara, inainte de culcare, indeparteaza durerile musculare cu un masaj revigorant cu ulei esential de pin, eucalipt sau arbore de ceai.
Micile ponturi pentru a fi sanatos in acest sezon te vor ajuta si ele. Un mar pe zi te scapa de raceala. O alimentatie sanatoasa inseamna un organism rezistent, iar echilibrarea vitaminelor si proteinelor la fiecare masa va avea ca efect intarirea sistemului imunitar.

    Sucul proaspat de fructe, consumat dimineata, actioneaza precum un scut impotriva racelii. Cel de legume seara, inainte de culcare, va juca rolul de prevenire a aparitiei bolilor de sezon.

    Nu uita ca hidratarea este foarte importanta. Deci nu renunta la cei doi litri de apa pe care ii consumi zilnic. Daca o vei inlocui cu ciocolata calda sau cafea, pot aparea dezhidratari nedorite. Deci ramai la apa ta plata.

    Igiena stricta este vitala. Spala-te pe maini de fiecare data cand este nevoie si nu sari peste dusul de seara. Odihneste-te opt ore in fiecare noapte si fa cateva exercitii fizice sau de respiratie imediat cum te-ai trezit.
Abordarea naturista toamna-iarna in tratarea afectiunilor de sezon te va face sa uiti de nasul infundat, migrene, ameteli, temperatura sau frisoane, deci pregateste-te din timp.