duminică, 23 septembrie 2012

Cum sa-ti faci cont pe Ebay, Pay-Pal

Daca ai produse pe care e greu sa le valorifici pe site-urile de licitatii din Romania ai intotdeauna posibilitatea sa le vinzi pe Ebay. Exista totusi anumite lucruri de care ai nevoie in cazul in care te decizi sa vinzi pe ebay si anume:
- un card Visa Electron in RON sau valuta, preferabil de la bancile ING sau BCR.
- un cont Paypal, care il vei putea deschide de indata ce vei avea cardul.
- cunostinte in limba engleza sau un ajutor in acest sens, fie chiar un traducator sau cineva care cunoaste limba engleza bine, din anturajul tau.
Deshiderea unui cont Ebay

Este simpla, in ceea ce priveste cel de Paypal, pe langa cardul mai sus mentionat vei fi nevoit sa trimiti anumite acte prin fax, cum ar fi copie dupa buletin, o copie dupa o factura, si o copie dupa un extras bancar. Ti se va cere acest lucru la momentul potrivit. Va mai trebui sa iti faci un cont de vanzator pe ebay, care e aceelasi cu cel deschis initial, doar ca va trebui sa urmezi pasii pentru deschiderea acestuia - open a seller's account. In ceea ce consta de fapt este atasarea contului tau Ebay la cel Paypal, insa tu doar urmeaza instructiune iar Ebay va face aceasta manevra pentru tine.
Odata ce ai urmat acesti pasi vei putea vinde pe Ebay cu succes.

Ebay este dupa cum se stie cea mai mare platforma de comert online,gasesti la vanzare aproape orice de la haine,bijuterii,telefoane,laptopuri,monezi,medalii,plasme etc.Ele pot fi vandute de orice are cont cu drept de vanzare atat persoana fizica cat si persoana juridica (firma/mic intreprinzator).
Ebay este structurat pe mai multe tari, pe oricare dintre ele iti faci cont poti sa intri cu acelasi cont pe oricare varianta de ebay din orice tara. De exemplu daca ai cont ebay facut pe ebay.com (varianta americana) pot sa vinzi de pe el pe varianta britanica sau franceza.Poti de asemenea sa vinzi simultan un produs doar pe ebay-ul francez si un altul doar pe ebay-ul american spre exemplu.Cel mai bine este sa va faceti cont la varinta a carei limba o intelegeti cel mai bine.
Astfel mergeti in partea de sus,click pe "Register",se va deschide o fereastra unde va trebui sa completati numele de familie (first name), prenumele (last name),selectati tara (country or region) Romania (o sa observati ca se schimba putin) si abia acum completati adresa (cea din buletin),la State / Province / Region treceti judetul sau sectorul daca sunteti din Bucuresti.la adresa de e-mail e bine sa treceti adresa pe care aveti contul de Pay-Pal,nu e ebligatoriu dar e cel mai bine
Mai aveti cateva date de completat dupa care ii dati submit.



Metodele de plata acceptate de ebay:
1.
Pay Pal.2.Bill Me Later -o modalitate de plata prin care poti cumpara acum si plati mai tarziu,ca un feld e card de credit.Bill Me Later este o companie apartinand Pay Pal iar creditul este acordat de banca WebBank din Salt Lake City, Utah.Acest serviciu este disponibil doar pentru SUA.
3.Carduri de credit si debit -
Visa Electron,Mastercard si in general orice card pentru plati online.
4.
Skrill - fostul Moneybookers.

5.Paymate - un serviciu de plati online la fel ca Pay Pal sau Skrill.
6.
Escrow - recomandat pentru vanzari /cumparari de autovehicule.
Consultati si 
Accepted Payments Policy.Cateva sfaturi:
-nu uitati ca sunteti din Romania,si tinand cont de amploarea tepelor date de conationalii nostrii pe ebay,orice gest suspect,orice neconcordanta a datele e privita cu maxima suspiciune,de aceesa chiar daca va creati contul pe varianata americana/britania/franceza etc,furnizati datele reale,inclusiv tara.Chiar daca treceti alta tara ei tot vor vedea IP-ul de Romania.
-ca metoda de plata va recomand Pay-Pal,este rapid,sigur (intr-o oarecare masura),daca va fi cazul de refunding de la vreun seller e mult mai simplu de facut prin pay-pal
Pay-Pal este in acest moment cea mai utilizata metoda de plata la distanta,si una dintre cele mai utilizate de trimitere de bani la distanta.Au aparut initial in 1999 iar incepand cu 2002 sunt parte a companiei Ebay.
Inainte de toate trebuie sa ai un card bancar (debit/credit) compatibil cu platile pe internet adica Visa Electron,Mastercard etc.Pe card e bine sa ai si ceva bani 10-15 lei de care o sa ai nevoie pentru confirmarea cardului.



Cum sa faceti un cont pay-palMai intai accesati pay-pal.com.
In partea din dreapta sus aveti "sign-up",click pe el.Veti ajunge la o pagina unde vi se va cere sa alegeti limba si tara.Ca si limbi ai doar cateva variante,chineza,franceza,engleza si spaniola (pentru mine engleza se intelege).La tara trebuie sa alegi tara de resedinta si in acelasi timp tara din care s-a emis cardul.Daca te muti din Romania trebuie modificat si in cont.
Click pe "get started" si ajungem la pagina unde trebuiesc intoduse datele.
Exact ca la ebay,se introduc datele si click pe "Agree and create account".Veti primi un e-mail de la pay-pal cu un link ca sa iti confirmi adresa.
La fel ca la e-mail sau la alte conturi,vei avea si niste intrebari de securitate in caz ca iti uiti parola.
Parola este bine sa fie alfanumerica,adica sa contina si cifre si litere.
Odata confirmata adresa de e-mail e timpul sa adaugam un card bancar.

In cazul in care te muti (street adress),sau vrei sa iti schimbi cardul (credit card) sau adresa de e-mail.
Pentru optiunea bank acount,este disponibila doar pentru Statele Unite ale Americii.
Noi vom merge la "add/edit credit card".Se deschide o noua pagina si trebuie sa selectezi tipul cardului.Se completeaza nume,prenume,cifrele de pe fata cardului,data expirarii si codul de securitate de pe spate din 3 cifre.Tot aici aveti posibilitatea sa modificati adresa (billing adress).La final "add card".
Odata adaugat cardul trebuie si confirmat si pentru asta Pay-Pal va realiza o tranzactie de proba adica va retrage 1.5 euro din contul tau.Pana cand nu au primit confirmarea de la banca emitenta,nu prea poti face mare lucru cu contul tau de Pay-Pal.In mod normal ar trebui sa dureze maxim o zi.Cei 1,5 euro vor fi returnati ulterior de Pay-Pal.
Pentru orice operatiune faceti Pay-Pal va trimite e-mail.