joi, 23 august 2012

Bursa si mecanismele ei

Bursa se caracterizeaza prin urmatoarele:
1. Cuprinde tranzactii cu titluri emise anterior.
2. Operatiunile se efectueaza prin intermediul agentilor de schimb.
3. Cursul titlurilor este substantial diferit de valoarea nominala si depinde in primul rand de raportul dintre cererea si oferta de titluri, raport influentat:
- nivelul veniturilor anterioare aduse de titluri;
- perspectivele viitoare ale titlurilor;
- nivelul ratei dobanzii;
- rata inflatiei;
- conjunctura economica;
- situatia sociala si politica interna si internationala.
Bursele sunt organizate ca societati pe actiuni si sunt conduse de consiliul bursei. Activitatea burselor este supravegheata de autoritatea publica si se desfasoara prin respectarea riguroasa a unor conditii si reguli.
Operatiunile la bursa pot fi:
- la vedere - schimbul titlurilor pe bani se efectueaza in momentul incheierii tranzactiei, la cursul afisat;
- la termen - care presupune 2 momente distincte: - incheierea tranzactiei, se convine asupra numarului de titluri si a cursului lor;
                                                                           - executarea contractului, ulterior, la scadenta.
Operatiunile la termen sunt speculative: una din cele doua parti contractante castiga, alta pierde. Astfel vanzatorul este speculator a la baisse mizand pe scaderea titlurilor oferite pana la termen. In acest caz el cumpara de pe piata la cursul mai mic si le cedeaza cumparatorului la cursul convenit(mai mare). Cumparatorul este speculator a la hausse mizand pe cresterea cursului titlurilor cumparate pana la scadenta, urmand sa le primeasca de la vanzator la cursul convenit (mai mic) si sa le valorifice pe piata, la pretul mai mare.
Operatiunile la termen reprezinta 80% din totalul tranzanctiilor care au loc la bursa si imbraca o mare varietate de forme si mecanisme concrete.



Rolul bursei consta in urmatoarele:
1. Asigura transformarea operativa, intr-un termen scurt, a capitalului real in capital banesc (si invers).
Operatiunile speculative sustrag proceselor economice reale importante capitaluir banesti (capitaluri speculative sau bani fierbinti) si totodata pot influenta evolutia cursurilor, generand panica si efecte negative.
2. Este o piata indispensabila pentru transferarea unor capitaluri individuale dintr-o intreprindere in alta sau dintr-o tara in alta.  
3. Favorizeaza procesul de concentrare a puterii economice, prin detinerea pachetului actiunilor de control. Aceasta reprezinta numarul minim de actiuni care asigura detinatorului posibilitatea de a dispune de majoritatea voturilor in adunarea generala a actionarilor si deci posibilitatea practica de a desemna consiliul de administratie. Pachetul actiunilor de control se poate realiza treptat, prin cumpararea titlurilor unei firme de pe piata, sau rapid, prin oferta publica de cumparare.
4. Bursa este un barometru extrem de sensibil al starii economiei, anticipand evolutia conjunturii economice, astfel scaderea brusca a cursurilor anunta declansarea unei crize, cresterea cursurilor anuntand un reviriment a activitatii economice.