miercuri, 29 august 2012

Cum sa consumam corect fructele


Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă şi niciun regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat.
Fructele sunt considerate un adevărat izvor de vitamine, glucide simple, celuloză, săruri minerale şi trebuie să se regăsească în dieta noastră zilnică indiferent de anotimp. Modul în care consumăm fructele influenţează procesul de digestie în general şi absorbţia nutrienţilor conţinuţi în fructe.
Pentru a beneficia la maxim de bogăţia de vitamine conţinute în fructe, trebuie să le consumăm corect respectând câteva reguli simple desprinse din recomandările generale de combinaţie a alimentelor. Ca o regulă generală, fructele sunt prea preţioase pentru a le combina cu altceva! Acestea se consumă separat, ca o gustare izolată. Nu trebuie considerate fructele ca un desert . Nu se servesc imediat după masă ca un ultim fel de mâncare.
Nu combinăm fructele cu nicio altă clasă de alimente. Ele se consuma cu 30 de minute înainte de mese sau la trei ore după mese. Este bine să procedăm in acest fel, deoarece există câteva soiuri de fructe care fermentează atunci când sunt coapte. La fel se întâmplă şi dacă le punem într-un mediu cald şi acid, aşa cum este cel din stomac.


Fructele au nevoie de 30 de minute să tranziteze stomacul în timp ce o friptură (bogată în proteine concentrate) necesită 2-3 ore. De aceea este corect să mâncăm fructele înainte de masă cu 30 de minute sau cel puţin 2-3 ore după masă pentru a nu influenţa digestia altor alimente. Există şi o excepţie de la această regulă, combinaţia dintre fructele care nu fermentează imediat (mărul, nuca de cocos şi bananele) şi alimente bogate în hidraţi de carbon (meiul, ovăzul, etc). Un sandwich din pâine de secară cu o banană sau câteva felii de mere în budincă sau plăcintă (făcută din cereale integrale, şi nu albă) n-au cum să dăuneze.
Nu toate fructele sunt la fel. Unele dintre ele sunt acide (grapefruit, clementine, kiwi, lămâi, merişor, mandarina, rodia,căpşuni, portocale). Altele sunt mai puţin acide (mere, piersici, cireşe, struguri, caise, nectarine, prune, pere, fructe de pădure). Există şi categoria fructelor dulci (mango, banane, papaya, curmale, fructe confiate, smochine proaspete, strugurii dulci-Muscat). Combinaţiile recomandate sunt următoarele: fructele acide cu cele mai puţin acide, fructele dulci cu cele mai puţin acide. Nu se recomandă combinarea fructelor dulci cu cele acide. Pepenele formează o categorie aparte datorită conţinutului crescut în apă. De aceea, se recomandă consumul separat al pepenelui datorită unui proces accelerat de digestie şi absorbţie.