vineri, 10 august 2012

De ce ti-ai cumpara o tableta?

Un calculator tableta, numit si simplu tableta (din engleza de la tablet computer), este un tip constructiv de calculator portabil, devenit posibil prin continua miniaturizare a componentelor electronice precum si pe baza unor inventii tehnologice ingenioase.

In general in sec. al XX-lea au existat multe incercari de construire a unor astfel de dispozitive. Primul precursor spiritual si prototip viabil a fost modelul Dynabook din anul 1968. Din 1988 incoace au aparut computerele cu ecrane senzitive la atingere, care puteau fi deservite numai cu ajutorul acestor ecrane. In anii 2000 compania Microsoft a definitivat dispozitivul numit Tablet PC, care insa era scump si avea o aplicabilitate redusa, neajungand la un succes pe piata.

In aprilie 2010 compania Apple a lansat pe piata modelul iPad, un calculator tableta axat pe consumul de medii moderne. Aceasta viziune noua, eficienta si calitatea produsului au facut ca iPad sa atinga inca din prima zi cifre de vanzari respectabile si au facut din el un nou gen de aparat pentru consumatori . Nu dupa multa vreme au aparut pe piata si multe alte modele de calculatoare tableta, de la diverse companii producatoare, specializate in domeniu.

In anul 2010 piata mondiala a PC-urilor tableta a fost estimata la 17 milioane de unitati, din care iPad a avut o cota de 87,4 %.

Ce trebuie stiut despre tablete?

Principalele optiuni sunt iOS si Android, fiecare dintre acestea avand atat avantaje, cat si puncte minus. iOS de la Apple iti pune la dispozitie o multime de aplicatii din care sa alegi, dar si hardware si software pe care te poti baza. Cu toate acestea, nu are suport pentru Adobe Flash, fapt care iti poate ingreuna si limita experienta online intr-o oarecare masura.

Cand vine vorba despre Android, acesta este un sistem de operare folosit de o paleta larga de tablete, de la companii diferite, insa trebuie mentionat ca OS-ul nu este la fel de rafinat precum cel de la Apple. In plus, chiar daca ai la dispozitie si in acest caz o sumedenie de aplicatii, calitatea nu este intotdeauna la fel de ridicata ca aceea a aplicatiilor Apple. Cu alte cuvinte, anumite aplicatii Android vin la pachet cu multe bug-uri, mai ales daca tableta nu este upgradabila la versiunea Android 4.0, in care s-au facut multe diferente  fata de versiunile, 2.3 sau 3.0.

Modele de baza ofera, adesea, o singura optiune, cea Wi-Fi, care nu ar trebui sa necesite si alte "adaugiri". Daca vrei ceva mai mult de atat, poti opta pentru pachetul Wi-Fi cu 3G, care, insa, presupune si un contract pe cel putin 1 an cu o companie de telefonie mobila. Iti doresti o viteza mai mare? Informeaza-te daca tableta pe care ti-o doresti suporta si viteze 4G.

Din ce in ce mai multe tablete apar pe rafturile magazinelor, asa ca a venit momentul sa vedem care sunt cele mai populare tablete. Optiunile sunt deja destul de multe, si exista multe tablete anuntate pentru a doua jumatate a anului, iar dintre toate tabletele majoritatea ruleaza Android si exista o serie de device-uri care s-au remarcat.



Cumparatorii de tablete iPad, Kindle Fire si Android sunt mai multumiti de dispozitivele cumparate decat utilizatorii de smartphone-uri sau decat cumparatorii de notebook-uri, arata o noua cercetare, care ar putea influenta decisiv directia pietei, in cel mai scurt timp.

Potrivit statisticilor comScore, utilizatorul de tableta are un grad de multumire fata de acest dispozitiv notat cu 8,6 din 10. In comparatie, detinatorii de smartphone-uri au notat gradul de satisfactie cu 8,1, potrivit unui studiu comSocre, citat de TabTimes.
Printre cei mai mari trei producatori de tablete din lume, utilizatorii de iPad au raportat cel mai ridicat grad de satisfactie (8,8), urmati de catre utilizatorii Kindle Fire (8,7). Utilizatorii de tablete Android, excluzand aici Kindle Fire, au o rata mai mica de multumire, de 8,2.

comScore a gasit diferente semnificative intre motivele pentru care consumatorii decid sa cumpere o tableta iPad sau o tableta Kindle Fire. Spre exemplu, detinatorii de iPad au considerat oferta de aplicatii foarte importanta pentru luarea deciziei de a cumpara o tableta, in timp ce utilizatorii de Kindle Fire au apreciat cel mai mult pretul dispozitivului.

Iata asadar o lista cu cele mai importante tablete disponibile astazi pe piata, dar va asteptam si pe voi cu propuneri de tablete pe care le-ati remarcat sau chiar achizitionat si de ce nu chiar si preferinte “la rece” despre tabletele pe care ati pus deja ochii si le-ati bugetat pentruo achizitie in perioada urmatoare.

iPad
Cu o cota de piata de peste 68%, compania Apple domina piata tabletelor, reiese din cele mai recente date publicate de compania de cercetare IDC (International Data Corporation), date publicitatii de engadget.com.
Peste 25 milioane de tablete s-au vandut in cel de-al doilea trimestru al anului, mai bine de 47% dintre acestea - echivalentul a 17 milioane de unitati fiind iPad, indica acelasi raport.

iPad 2, cea mai vanduta tableta Apple, impresioneaza prin design-ul ultra-slim de 8,8 mm si hardware-ul impresionant ce se ascunde in aceasta carcasa atat de subtire: procesor dual core Apple A5 1 GHz, chipset grafic performant, doua camere foto/video si conectivitate 3G + Wi-Fi. Apple iPad 2 este disponibil pe alb si negru, in versiuni de 16, 32 ?i 64 GB, la preturi ce pleaca de la 499 dolari.



Apple mai are disponibila in vanzare si New iPad. The New iPad, a treia generatie a popularei tablete Apple, vine cu specificatii imbunatatite fata de iPad 2. Ecranul este unul din punctele forte ale noului iPad, prin prisma rezolutiei de 2048 x 1536 pixeli si al tipului de eran numit Retina. Procesorul grafic are patru nuclee, iar CPU-ul doua nuclee. The new iPad sau iPad 3 cum mai este pomenit, se comercializeaza in versiuni cu 16 GB, 32 GB si 64 GB memorie interna.

Tabletele Microsoft Surface, lansate odata cu Windows 8
Microsoft a anuntat ca noile sale tablete Surface, dezvoltate in special pentru noul sistem de operare Windows 8, vor fi disponibile incepand cu 26 octombrie in aceeasi zi cu lansarea oficiala a sistemului de operare, noteaza CNET.

Chiar daca data de lansare a fost mentionata si pana acum, anuntul oficial confirma sosirea in octombrie a tabletelor Microsoft Surface cu Windows RT si Windows 8 pe arhitectura ARM.



Viitoarele tablete Microsoft Surface cu Windows 8 Pro, bazate pe arhitectura x86 a procesoarelor Intel, vor fi disponibile abia din 2013.

Desi preturile tabletelor inca nu au fost dezvaluite, magazinul online suedez Webhallen sustine ca cea mai ieftina varianta a tabletei Microsoft Surface Windows RT, de 16GB, ar urma sa coste circa 830 euro.

Tableta va avea ecran cu o diagonala de 10,6 inch si va fi echipata cu versiunile Windows 8 Pro sau Windows RT.

Varianta ARM a tabletei Surface are o greutate de 680 de grame si o grosime de 9,3 milimetri, cu carcasa din magneziu si procesor grafic Nvidia Tegra 3.

Varianta cu Windows 8 Pro va avea, pe langa sistemul de operare mai complex, o baterie mai mare, un procesor Core i5 cu tehnologie Ivy Bridge, porturi USB 3.0 in loc de 2.0 si stocare de 64 sau 128 GB, dublu fata de versiunea RT. Display-ul tabletei cu Windows 8 va avea de asemenea o rezolutie mai mare de1080p (Full HD).

Principalul dezavantaj al tabletei cu Windows 8 va fi marimea care 13,5 milimetri grosime si greutatea de 903 grame.


Nexus Tablet, pariul celor de la Google pe piata tabletelor
La numai o saptamana de la lansarea tabletei Surface de catre Microsoft, Google a prezentat, la San Francisco, tableta Nexus dezvoltata impreuna cu grupul taiwanez Asustek (Asus), avand un pret care porneste de la 200 de dolari, noteaza Bloomberg.



Tableta Google Nexus 7 va intra asadar in concurenta directa cu tableta Kindle Fire a celor de la Amazon, in special datorita dimensiunii ecranului, dar si a caracteristicilor acesteia.

„Motorul de cautare” va prezenta cel mai probabil in cursul zilei de maine prima tableta Nexus, o lansare care va avea loc cu ocazia conferintei amuale dedicata dezvoltatorilor din domeniu - Google I/O.

Zvonurile, despre prima tableta Nexus ce va fi realizata de catre Google in colaborare cu producatorul taiwanez Asus, au aparut in urma cu cateva luni.

Tableta se va numi cel mai probabil Nexus 7 si va avea un display IPS de 7 inch cu o rezolutie de 1280 × 800 pixel, relateaza TheVerge.

Este de asteptat ca tableta sa aiba instalata cea mai noua versiune a sistemului de operare - Android 4.1 Jelly Bean. Tableta va avea cel mai probabil o camera frontala cu rezolutia de 1,2 megapixeli, o baterie cu o autonomie de aproximativ 9 ore si conectivitate NFC (Near Field Communication - n.red) -  o tehnologie incorporata in tot mai multe dispozitive mobile care permite acestora sa devina un portofel electronic sau chiar bilet de calatorie.

Nexus 7 ar putea veni echipata cu un procesor quad-core Nvidia Tegra 3 cu o frecventa de 1,3 GHz si o memorie RAM de 1 GB. Tableta va fi disponibila in doua variante cu un spatiu de stocare de 8 GB, respectiv 16 GB. Pretul tabletei de 8 GB va fi de 199 dolari, iar cel pentru 16 GB de 249 dolari.

Samsung Galaxy Tab 2.0
 Producatorul sud-coreean Samsung ocupa pozitia a doua a clasamentului cu aproximativ 2,4 milioane de dispozitive vandute, in timp ce pe locul al treilea se situeaza compania Amazon cu tableta Kindle Fire.



Stim cu totii ca Samsung fac produse de calitate, este o companie cu renume si nu ne temem cand cumparam produse de la ei. Cat despre tableta Samsung Galaxy tab 2 10.1 va pot spune ca este una dintre cele mai performante tablete care exista pe piata in momentul de fata. 

Vine cu un procesor dual core de 1Ghz, suficient cat sa nu avem probleme la rularea aplicatilor.
Camera foto nu ne ajuta prea mult, are doar 3 megapixeli, iar pozele nu sunt de inalta calitate, dar hey! Cine isi cumpara tableta sa faca poze? Doar parvenitii… stiu.

Lucrul care ma incanta la tableta este sistemul GPS, A-Gps.  Acest sistem A-GPS (Assisted GPS) se conecteaza si mentine legatura cu satelitul mai usor insa ai nevoie de conexiune la internet prin carteșa 3G, si face asta doar pentru ca noi sa ne conducem masina prin orase necunoscute mai usor.

Aceasta este o tableta accesibila cu Android 4.0, echipata cu procesor dual-core la 1 GHz si camera foto de 3MP.
In timp ce informatiile vehiculate la bursa zvonurilor pareau sa indice altceva, noua Galaxy Tab 2 vine cu specificatii relativ cuminti, prezentandu-se doar ca o versiune mai bine cizelata a originalei Galaxy Tab 10.1

Astfel, avem parte tot de un ecran LCD cu rezolutie 1280x800 pixeli si procesor dual-core la 1GHz, acompaniat de 1 GB memorie RAM. Abia cand trecem la capitolul software lucrurile incep sa devina interesante, tableta Galaxy Tab 2 10.1 fiind livrata din start cu sistemul de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich, pus in valoare de interfata Touch Wiz.