marți, 7 august 2012

Ce reprezinta scrisoarea de intentie/Model

Continutul unei scrisori de intentie difera evident in functie de situatie. Dar, cu toate ca nu exista un continut standard, sunt cateva elemente de baza care nu pot lipsi din niciun astfel de document. La nivel general, orice scrisoare de intentie trebuie sa exprime:
- motivul pentru care aplici la jobul respectiv
- argumentele care te recomanda drept potrivit pentru pozitia respectiva
- dorinta de a fi contactat pentru a demonstra mai multe
Prin informatiile incluse in continutul ei, scrisoarea de intentie trebuie sa isi atinga scopul. De fapt, se poate vorbi despre trei scopuri diferite, atinse treptat, pe masura ce recruiterul parcurge documentul:
- scrisoarea de intentie trebuie sa atraga atentia
HR managerul sau specialistul in recrutare trebuie sa fie impresionat pozitiv de primele randuri din scrisoarea de intentie pentru a fi interesat sa o parcurga in continuare. Aspectele cele mai simple care favorizeaza acest lucru se gasesc chiar in formula de adresare. Este intotdeauna indicat sa te adresezi unei persoane specifice in loc sa folosesti o formulare generala si rece. De aceea, atunci cand aceasta informatie este disponibila, foloseste in formula de adresare numele persoanei care va citi scrisoarea. O alta forma de a atrage atentia in mod pozitiv este de a preciza inca din primele randuri o trasatura despre care stii ca te diferentiaza favorabil de ceilalti candidati. Desigur, aceasta calitate trebuie sa fie relevanta pentru pozitia in cauza.
- scrisoarea de intentie trebuie sa foloseasca in mod eficient atentia castigata
Dupa ce ai reusit sa castigi atentia recruiterului, profita de urmatorul paragraf pentru a te “vinde” drept persoana potrivita pentru a raspunde nevoilor companiei. Este partea din scrisoarea de intentie in care vei prezenta argumentele care te recomanda drept candidatul ideal pentru pozitia respectiva.
- scrisoarea de intentie trebuie sa conduca la pasii urmatori: citirea CV-ului si obtinerea unui interviu de recrutare
Scopul final al unei scrisori de intentie este acela de a determina persoana responsabila de angajare de a dori sa te cunoasca mai bine si deci de a programa un interviu in acest sens. Fii sigur ca scrisoarea de intentie contine datele tale de contact si exprima-ti in paragraful final dorinta de a fi contactat.
Scrisoarea de intentie este indicat sa aiba o lungime cuprinsa intre o jumatate de pagina si o pagina.
Ea trebuie sa contina:
1) Datele tale de contact in calitate de candidat: prenumele, numele, adresa, codul postal (optional), numarul de telefon fix si/sau numarul de telefon mobil, adresa de email, profilul de LinkedIn (optional), contul de Twitter (optional).
Acestea sunt plasate la inceputul scrisorii, in coltul din stanga sus, de obicei, daca trimiti scrisoarea in format fizic (pe hartie) si la finalul scrisorii, in semnatura, daca o trimiti prin email.
2) Numele si functia persoanei care se ocupa de recrutari in cadrul companiei angajatoare
Aceste date vor aparea, asa cum precizam mai sus, in formula de adresare de la inceputul scrisorii.
3) Numele si adresa companiei angajatoare
Aceste informatii vor fi mentionate in coltul din dreapta sus in cazul in care scrisoarea de intentie este trimisa in format fizic. Numele si adresa companiei angajatoare sunt de obicei omise in procesele de recrutare care presupun aplicarea online.
4) Data
Spre deosebire de CV, care nu trebuie datat, scrisoarea de intentie trebuie sa includa si aceasta informatie, de obicei pozitionata in coltul din dreapta sus. In cazul unei scrisori de intentie trimisa in format fizic (hartie), care contine deja numele si adresa companiei angajatoare in dreapta sus, data va aparea sub aceste informatii.
5) Formula de salut/adresare
6) Primul paragraf
Primul paragraf din corpul scrisorii de intentie este indicat sa contina motivul pentru care trimiti aplicatia pentru jobul respectiv si, optional, sursa de unde ai aflat despre el. In cazul unei aplicatii spontane, trebuie sa faci cunoscuta angajatorului pozitia pe care o vizezi in cadrul companiei sau departamentul/domeniul de interes in care iti doresti sa lucrezi.
7) Al doilea paragraf
Acesta este paragraful in care demonstrezi angajatorului ca esti potrivit pentru a ocupa locul vacant din cadrul companiei prin expunerea aptitudinilor care te recomanda. Daca esti un profesionist cu experienta de cativa ani deja, vei face cunoscuta experienta ta relevanta si, optional, rezultatele pe care le-ai avut la locurile de munca anterioare.
 8) Al treilea paragraf
Al treilea paragraf este indicat sa fie si ultimul. De obicei, acesta face trimitere la CV-ul tau si la disponibilitatea de a te prezenta la un interviu pentru a detalia angajatorului informatiile din scrisoarea de intentie si din CV. Acolo unde este cazul, poate exista inca un paragrag inaintea celui final in care poti aduce in discutie recomandari profesionale care te avantajeaza sau sublinia performante deosebite.
9) Formula de incheiere
Desi depinde de stilul si de optiunea fiecaruia, formula de incheiere a unei scrisori de intentie trebuie sa apartina, ca si restul continutului, unui stil profesional, neutru, nicidecum personal. Sunt potrivite formulari de tipul “Cu consideratie/stima/respect/sinceritate,” etc.
10) Semnatura
Semnatura apare la finalul scrisorii si contine, pe langa prenume si nume, si datele de contact - daca este trimisa prin email. In cazul unei scrisori de intentie printate, semnatura in clar este dublata de cea de mana.
 Elementele prezentate mai sus sunt partile componente de baza ale unei scrisori tipice de intentie, dar in functie de domeniul in care doresti sa lucrezi si de jobul specific pentru care aplici, exista diferente.
Model scrisoare de intentie:
[data]

Stimate Domnule/Stimata Doamna,

Va adresez aceasta scrisoare de intentie pentru a-mi exprima dorinta de a ma implica pe termen lung in activitatile de comunicare din compania X. Ma intereseaza modul de lucru din acest departament si urmaresc sa-mi dezvolt competentele profesionale.
Beneficiez de o pregatire universitara in curs de finalizare, precum si de o experienta in  promovare de evenimente, acumulata pe parcursul activitatii de voluntar din ultimii doi ani in cadrul Asociatiei Studentilor din [facultatea Y], dupa cum rezulta si din CV-ul atasat. Consider ca notiunile mele de comunicare si redactare, introducere in marketing, alaturi de nivelul avansat de cunoastere a limbii engleze si de operare a calculatorului, dezvoltate in cadrul Facultatii de Marketing, ma recomanda pentru un loc in echipa dvs.
Documentandu-ma asupra activitatilor derulate de compania X, am constatat cu satisfactie ca profilul si realizarile acesteia corespund pe deplin aspiratiilor mele profesionale. Va rog sa luati in considerare CV-ul meu pentru obtinerea unui internship sau loc de munca.
Mentionez ca as dori ca CV-ul meu sa ramana in baza de date pentru viitoare posturi disponibile care ar putea apare in compania dvs. in departamentele de comunicare si va stau la dispozitie pentru urmatoarele etape ale procesului de recrutare, in masura in care apare un post disponibil.

Va multumesc,

Alexandra Popescu
[date de contact]