miercuri, 15 august 2012

Reguli esentiale de alegere si asortare ale ceasului

Cum sa iti alegi un ceas de mana
Vitrinele magazinelor sunt pline de ceasuri care mai de care mai sclipitoare, cu bijuterii, cu complicatii (mai multe cadrane, cronometre etc.) electronice, automatice mai ieftine, mai scumpe si exagerat de scumpe, asa ca e foarte complicat sa iti alegi un ceas pentru ca un ceas trebuie sa iti exprime personalitatea ta nu neaparat bugetul.
Marile marci de producatori de ceasuri fie ele elvetiene, germane, japoneze sau americane au atat ceasuri electronice cat si ceasuri mecanice.
Ceasurile sunt in principiu de 3 feluri:
- mecanice
- electronice
- electro mecanice (un hibrid intre electronic si cel mecanic)
Ceasurile mecanice sunt cele mai vechi, nu au aparut modificari majore la cele de acum 100 de ani fata de cele de azi. Singurele modificari finetea cu care sunt lucrate acum, materialele din care sunt facute si precizia lor. Initial ceasurile trebuiau sa fie periodic trase cu o cheita pentru a functiona, acum foarte putini producatori de ceasuri mai fac ceasuri mecanice cu cheita, dar au introdus un sistem tot mecanic care transforma miscarea mainii in energie cinetica. Acest sistem “trage” automat ceasul odata cu miscarea mainii. Ceasurile pe care scrie “Automatic” sunt mecanice si au acest sistem de tragere prin miscarea mainii.
Ceasurile electronice sunt ceasuri bazate pe Quartz, sunt simtitor mai ieftine si afiseaza ora pe un display (ecran). Principiul de functionare se bazeaza pe oscilatia quartzului la aplicarea unei tensiuni electrice (de ajuns cu asta). Ceasurile cu Quartz sunt de obicei foarte precise daca nu cel mai precise ceasuri deoarece microcircuitele din interior sunt programate sa se autocorecteze la intervale regulate de timp, iar oscilatia de baza a ceasului este foarte precis calibrata. Aplicatiile sunt foarte largi pentru acest fel de ceas de la ceasuri de mana, ceasurile din telefoanele mobile, ceasul din calculatorul de pe care cititi acest articol chiar si in masinile de spalat automatice veti gasi un astfel de circuit electronic.
Ceasurile electromecanice sunt un hibrid intre cele electronice si cele mecanice. Partea care obtine ora, data este electronica, au microcircuite si un quartz care se ocupa de partea aceasta exact ca si cele electronice, mai departe in loc ca afiseze ora pe un display ele transmit ora la un angrenaj de motorase si electromagneti care pun in miscare mai multe rotite care la randul lor pun in miscare tagarile . La prima vedere un ceas electromecanic arata identic ca un ceas mecanic.
Probabil ca foarte multi dintre noi au auzit despre ceasurile elvetiene. Ele sunt precise si facute de firme care au o traditie de peste 100 de ani. Nu doar elvetienii fac ceasuri bune, si italienii, si japonezii.
Exista mai multe variatii de mecanisme bazate in principiu pe cele 3 enumerate mai sus.
Ceasurile pot fi scumpe din 2 motive: au un mecanism foarte performant sau nu au un mecanism performant deloc dar sunt pline de bijuterii(aur, diamante).
Firmele gen Armani, D&G si in general cele care vand produse diverse (haine, parfumuri, bijuterii) de cele mai multe ori folosesc un mecanism electromecanic ieftin (fara prea mare performanta) incarca carcasa ceasului si cadranul cu multe bijuterii, si bineinteles cu sigla lor si astfel vand un ceas ieftin la pret foarte mare. Sunt foarte cautate si apreciate de iubitorii de moda, care nu sunt interesati de de ceasul in sine precizia lui ci doar de ceasul ca accesoriu ce da bine asezat pe mana.
Ceasurile facute de firme cu renume : Certina, Swatch, Tag Hauer etc. ajung la preturi mari din cauza mecanismului foarte precis si complicat.
Recomandare: Firmele cu renume, in general cele elvetiene si care produc doar ceasuri ofera calitatea si pretul cel mai bun .
Firmele care vand bijuterii si un nume celebru nu ofera o calitate.




Asortarea si purtarea ceasului in functie de situatie
Ceasul barbatesc este un accesoriu pe care orice domn ar trebui sa-l detina. Ceasul reflecta personalitatea celui care il poarta si este un plus pentru ansamblul vestimentar. De multe ori, barbatii nu tin cont de nici o regula atunci cand vine vorba despre purtarea ceasului barbatesc.
Cei care stiu sa se puna in valoare cu un astfel de accesoriu stiu si ca ceasul trebuie asortat cu restul tinutei. Pentru unii barbati, ceasurile sunt precum pantofii pentru femei, adica o pasiune. Iata cateva reguli simple pentru asortarea ceasului la orice tinuta.
Un barbat ar trebui sa aiba in gama sa de accesorii cel putin 3 tipuri de ceas: elegant, casual si sport.
Ceasul elegant este dedicat tinutelor de zi si de seara cu un aer mai sofisticat. Este recomandat pentru evenimentele speciale, formale. Cureaua ceasului ar trebui sa fie din piele neagra sau maro.
Ceasul casual este ideal pentru purtarea zilnica, la iesirile cu prietenii sau la serviciu. Acesta poate fi analog sau digital si este indicat sa aiba o curea mai lata, din piele neagra. Pentru cei indrazneti, ceasul poate avea si anumite pete de culoare, cum ar fi un ac intr-o culoare neon sau o cusatura portocalie.
Ceasul sport este recomandat doar pentru tinutele sport sau casual-sport. Un astfel de accesoriu ar trebui sa fie rezistent la apa si sa aiba afisaj digital, cu cronometru. Deoarece se adreseaza tinutelor sport, aces ceas poate avea curea din material textil, piele de crocodil, cauciuc, curea cu insertii de otel sau material sintetic.




Curelele din metal se asorteaza la tinuta astfel: cele aurii se potrivesc cu tinute in nuante de maro, bej, kaki. Cele argintii sunt mai potrivite pentru tinutele in nuante de negru, gri si albastru.
Ceasurile cu astfel de curele metalice se pot asorta atat la tinutele elegante, adica la costum, cat si la cele casual si, in anumite situatii, la cele sport.
Curea dupa grosimea incheieturii, daca ai o incheietura groasa, este recomandat sa porti un ceas cu cadran mai mare, daca ai incheieturile subtiri, poti alege cu incredere un cadran mai mic.
Chiar daca nu iti permiti sa-ti cumperi ceasuri barbatesti de la marci exclusiviste, poti intotdeauna sa alegi si ceasuri obisnuite, atat timp cat acestea sunt rezistente, versatile si trainice.