duminică, 15 iulie 2012

Aparate foto - DSLR sau Compacta?

In ultima vreme am pierdut foarte mult timp pe internet citind si urmarind tot felul de comparatii intre diferite aparate foto, game noi sau vechi, modele de tot felul, diferite ca pret si performante.

Apar comparatii intre Fuji Finepix HS10, Panasonic Lumix G2 pe de o parte si DSLR-uri ca Nikon D90, Nikon D5000 sau Canon EOS 550D pe de alta parte.
Din pacate nici acum nu sunt foarte convins ca merita sa-ti cumperi un reflex digital al carui senzor se va murdarii cu siguranta si care are parti aflate in miscare, si nu vorbesc aici de aparate de clasa profesionala si nici de Full Frame.
Toate framantarile acestea sunt in ideea de a face fotografie cu posibilitati tehnice bune, la bani cat mai putini, iar producatorii cu adevarat importanti si buni sunt cei care reusesc acestea.
Strict din punctul meu de vedere, cred ca este necesar pentru scopul propus in acest articol, sa impartim camerele foto in doar doua categorii:
- camere foto tip point-and-shoot (aparatele compacte, inclusiv High Zoom)
- camere foto DSLR
Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca nu posed decat un singur tip de aparat foto, si anume un Canon compact, insa voi incerca sa fiu cat mai obiectiv si va voi spune in cele ce urmeaza cateva avantaje si dezavantaje ale acestor tipuri de camere.
In primul rand trebuie explicat ce inseamna DSLR, ce inseamnca Compacta si ce inseamna Compacta High Zoom, deoarece, mai ales DSLR-urile si cele High Zoom, multa lume face greseala sa le puna in aceiasi categorie, datorita obiectivului mare, iar un ochi neavizat va fii lesne pacalit de aceste asemanari.

Compacte
Daca esti un incepator in ale fotografiei, sau daca folosesti aparatul doar in excursii sau pentru a face poze cu prietenii, un DSLR este cu siguranta mult mai greu si mai incomod pentru tine.
Daca, pe langa cunostintele mai putine, pretul este factorul determinant, atunci cu siguranta vei alege un aparat foto compact, datorita pretului bun in comapratie cu cealalta categorie.
La aceste aparate, meniurile simple, functiile Auto si necesitatea mai mica in aparenta a cunostintelor tehnice, te vor ajuta sa faci poze reusite foarte usor si cu un pret platit decent.



Aparatele High Zoom se incadreaza in categoria compactelor, insa au un plus in privinta obiectivului, acesta au un obiectiv special creat pentru apropiere. Exista de aseamenea multe avantaje la un High Zoom, deoarece poti realiza multe poze cu peisaje din departare, poze cu obiecte ceresti la care rezultatul este de-a dreptul fantastic. Ca dezavantaje, aparatele din categoria High Zoom au nevoie de un stabilizator de imagine foarte bun, iar daca producatorul nu a implementat pe acestea un stabilizator performant, vei avea nevoie de un trepied cand realizezi poze la zoom maxim.
Nu te lasa insa pacalit de marketing-ul producatorilor care promit la un astfel de aparat un zoom foarte mare, intereseaza-te pe site-ul acestora cat este zoom optic si cat este zoom digital, realizat din soft, deoarece zoom-ul digital mare nu ajuta la calitatea pozei, ci din contra vei fii nemultumit de aceasta.



DSLR :
Adaptabilitate – prin schimbarea obiectivului utilizat, aparatul DSLR poate acoperi o plaja imensa de situatii spre deosebire de cea la care este limitat un point and shoot.
Calitatea superioara a imaginii. Aici nu voi spune decat ca nu totul tine de magapixeli, ci de foarte multi alti parametrii, procesor de imagine, obiectiv, sau senzor.
Momentan unul dintre cele mai bune procesoare de imagine este realizat de Canon denumit Digic 4, procesor de imagine regasit in toate aparatele foto compacte si DSLR ale acestui brand.



Obiectivele se au evoluat mult de la crearea lor din anul 1570 de catre savantul Porta.
Cum identifici obiectivul de care ai nevoie? Dupa diafragma si distanta focala.
Diafragma – lumina strabate obiectivul prin orificiul reglabil al aceasteia, iar dimensiunile ei, reprezentate prin valori numerice (f/2, f/2.8, f/4, f/5.6 etc) ii indica dimensiunile – numerele mici corespund dimensiunilor mari, numerele mari dimensiunilor mici.
 Distanta focala – determina unghiul de camp si totodata tipurile principale de obiective: superangulare, normale, teleobiective si cu zoom.
 Principalele clase de obiective sunt: Zoomurile Standard (Standard Zoom), Tele Zoom, Super ZoomWide-Angle (Superangularele), Macro si Obiectivele Fixe.



Un avantaj al acestor aparate este control manual complex al setarilor, ceea ce permite lucrul si in conditii dificile cum poate fi cazul fotografierii unui acvariu, in care lumina e diminuata, pestii sunt foarte mobili si deci dificil de capturat etc.
Dezavantajele unui DSLR vis-à-vis de o camera comacta sunt complexitatea, multitudinea de functii si de posibilitati, viteza de realizare a setarilor necesare poate descuraja un pasionat nerabdator. De asemenea alte puncte slabe pentru un utilizator sunt dimensiunea mare, greutatea si zgomotul. Un DSLR tinde sa fie mult mai zgomotos, in timpul operarii, si este mult mai mare si mult mai greu decat un point and shoot (numit « compact » tocmai din aceste motive).