duminică, 15 iulie 2012

Bronzul

    Dupa cum stim vara ne place sa ne relaxam la soare , sa ne lasam pielea invaluita de culoarea bronzului, insa trebuie totodata sa cunoastem si riscurile care le presupune acest "fenomen" iubit de femei.

    Atunci cand pielea este expusa pentru mai mult timp la soare , devine rosie, dureroasa si pot aparea diferite basici. Aceasta arsura solara mai este denumita si eritem solar. Trebuie sa stim deasemenea ca persoanele cu ten deschis sau cu pistrui sunt mult mai predispuse la arsuri. 

    Desi pielea poseda capacitatea de a se proteja de razele solare acestea nu pot face fata unei expunerii prelungite . La suprafata se gaseste sebumul care lubrifiaza pielea si , mai ales, absoarbe o parte din razele UVB ( raze ultraviolete de tip B) . Al doilea dispozitiv este localizat profund in piele . Este reprezentat de melanina , pigmentul natural maroniu ce se gaseste la originea culorii pielii. Melanina opreste foarte bine UVB,  dar absoare mai putin UVA ( razele ultraviolete de tip A ) .

    Riscurile expunerii prelungite la soare : 
             - Elastoza solara : imbatranirea prematura a pielii datorata in principal razelor UVA. Acestea distrug fibrele care mentin elasticitatea si supletea pielii . Este intalnita la persoanele expuse zilnic la soare .
             - Cancerele de piele : sunt consecinta cea mai grava ale expunerilor abuzive la soare.

    Razele UVB determina leziuni in celulele epidermului la nivelul nucleului, ceea ce poate provoca formarea unei tumori - melanomul cea mai grava . Apare pe o piele sanatoasa , unde se dezvolta plecand de la o alunita. 

       Prevenirea arsurilor solare : 
Este indicata expunerea progresiva la soare, evitarea orelor de maxima caldura (12:00-16:00) si folosirea produselor speciale cu factor ridicat de protectie (SPF pentru UVA peste 30) . 

    Cateva exemple de produse :