marți, 3 iulie 2012

Generatia Smartphone

Un smartphone (cuvant englez cu traducerea „telefon inteligent”) este un telefon mobil multimedia multifunctional, conectat la o retea GSM sau UMTS
Dispunand si de o tastatura reala sau virtuala, el ofera functionalitatile de PDAagendacalendar, navigare GPS, e-mail, minicalculator, aparat foto, aparat de filmat, MP3 Player si multe altele. De obicei el dispune si de un ecran sensitiv la atingere de tip touchscreen.
Totusi cea mai spectaculoasa aplicatie realizata deja pentru majoritatea modelelor de smartphone este conexiunea la Internet, de ex. in cadrul unei retele rapide de tip UMTS/HSDPA (3G). In acest caz, smartphone-ul necesita desigur si o aplicatie browser , care aduce utilizatorului o mare parte din gama enorma de posibilitati ale webului.
Inca nu exista un termen corespunzator romanesc pentru smartphone. 
Pe un smartphone se pot programa si instala si aplicatii suplimentare care ii largesc posibilitatile, numite in general app (plural: apps).


Primul smartphone a fost Simon (de la compania americana IBM), prezentat la salonul de tehnologie COMDEX din 1992 si pus in vanzare de compania de telecomunicatii BellSouth in 1993.
In 2001 compania canadiana RIM a lansat pe piata modelul BlackBerry, un smartphone care a permis pentru prima data si comunicatii e-mail mobile (prin reteaua GSM). Include si o tastatura reala dar de mici dimensiuni.


In primul trimestru al anului 2012 s-au vandut 419 milioane de telefoane mobile, ceea ce inseamna cu 2% mai putin decat anul trecut. Este prima scadere inregistrata din 2009. In 2009 vanzarile de smartphone-uri la nivel global au atins cifra de 179 milioane de bucati.
Cifrele au fost comunicate de Institutul de cercetari Gartner.  Conform datelor publicate, compania Nokia este cea mai afectata. Aceasta a cunoscut o scadere a vanzarilor de 19,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pierzand pozitia de lider pe aceasta piata, pe care o detinea din anul 1998, informeaza Le figaro.
Samsung a devenit noul lider pe piata mondiala, producator ce a cunoscut o crestere a vanzarilor de 25%.


In ceea ce priveste smartphone-urile lucrurile stau mult mai bine. Vanzarile au crescut cu 44% fata de primul trimestru al anului trecut, iar cele mai cautate firme sunt Apple si Samsung. Acestea concentreaza aproape jumatate din vanzari, cu un procent de 49, 3%.
Institutul Gartner previzioneaza ca tendinta de scadere a vanzarilor la telefoanele mobile se va mentine pe tot parcursul anului 2012. Smartphone-urile Android si Windows Phone, precum si iPhone 5, vor fi solicitate mult pe piata din Europa si in SUA. Pana la sfarsitul anului se asteapta pe piata si noul sistem BlackBerry, BB10.