luni, 30 iulie 2012

Google Chrome OS


Au aparut zvonuri  despre un sistem de operare Google, care nu pare a fi foarte departe. Probabil toata lumea s-a gandit ca Google s-a multumit cu lansarea Android, sistemul de operare mobil Google, dar acestia au persistat, si pentru un motiv bun, pentru ca devine real.

In a doua jumatate a anului 2009, Google a lansat Google Chrome OS, un sistem de operare conceput de la zero pentru a rula browser-ul Chrome pe netbook-uri. "Este incercarea noastra de a regandi ceea ce sistemele de operare ar trebui sa fie," scrie Google pe blog-ul sau.

Conform spuselor celor in din interior "Sistemele de operare pe care ruleaza browserele momentului au fost proiectate intr-o era in care nu exista internet” par sa fie reale, pentru ca multi oameni care cumpara netbook-uri acum, dar se executa Windows pe ele.



Google Chrome OS este construit pentru a rula pe ambele jetoane arhitectura x86 si chips-uri ARM, cum ar fi cele ce se gasesc in laptop-uri, ultrabook-uri, netbook-uri, si chiar si pe tablete.

Google lucreaza cu producatorii de echipamente pentru a obtine mai multe pe noul sistem de operare si doreste ca sa fie lansat intr-o varianta consumer preview anul viitor.

Evident este ca, acest sistem de operare Chrome, va fi usor si rapid la fel ca browser-ul in sine. Dar, de asemenea, la fel ca browser-ul, acesta va fi open-source. Ganditi-va, Microsoft va fi open-sourcing pentru Windows oricand in curand?

Chrome OS este un sistem de operare gandit pentru Internet. Google nu vrea sa concureze cu Microsoft, cel putin nu acum, deocamdata sistemul acesta este in curs de testare. Google vrea un sistem de operare "cloud based", in care toate sau majoritatea informatiilor sa fie stocate online.

Google are doua mari obsesii: simplitate si viteza. Toate, dar absolut toate produsele Google se ghideaza dupa aceste doua principii. Inclusiv Chrome OS. Asta desi, fiind vorba de un sistem de operare, poate era de preferat ceva mai complex. Complex insemnand automat si mai functional.

Chrome OS se instaleaza doar pe medii SSD (Solid State Drive) si nu are treaba cu drivere. Cel putin nu va avea la inceput. E posibil sa apara intr-o versiune ulterioara, daca se va dovedi ca fara ele nu se poate.
Ce se va intampla cand vei conecta la calculator dispozitive care au nevoie de drivere? Probabil nimic. Iar asta ar putea fi alta problema pentru cei mai multi dintre noi. Chrome OS s-ar putea dovedi un deschizator de drumuri pentru sistemele de operare care, in viitorul nu foarte apropiat, vor alege aceeasi abordare.



Pe Chrome OS nu vei instala programe sau jocuri. Programele din Chrome OS vor fi aplicatii online. Clientul de mail ar putea fi Gmail sau Yahoo Mail, suita office ar putea fi Google Docs sau Zoho si asa mai departe.

De aici si problema functionalitatii acestui sistem de operare. Nu vei avea la dispozitie utilitarele pe care le folosesti in mod frecvent. Vei fi nevoit sa cauti alternative online. Uneori vei gasi astfel de alternative care vor face exact ceea ce ai nevoie sa faca. Alteori nu vei gasi, sau vei gasi alternative inferioare programelor cu care erai obisnuit.