marți, 3 iulie 2012

Interviu angajare!

In cazul in care trebuie sa te angajezi, afla ce trebuie sa faci si ce te poate ajuta in cadrul interviului pentru obtinerea slujbei.
Asa cum tu iti doresti sa lucrezi in conditii cat mai bune, si angajatorii isi doresc angajati cat mai valorosi.
Prin urmare, slujba poate fi un premiu pentru tine asa cum si tu poti fi un premiu pentru angajator.
Daca te duci la acel interviu inseamna ca tu consideri ca meriti respectiva slujba. Intrebarea este daca si compania respectiva te merita ca angajat. Ia foarte in serios acest gand daca vrei sa vezi lucrurile asa cum trebuie: cu logica si cu personalitate.
Nu te angajeaza nimeni de mila, te angajeaza pentru ca au nevoie de ceea ce poti oferi tu ca ocupant al postului respectiv. Prin urmare, gandeste si poarta-te ca atare.
In cazul interviurilor de angajare, multi candidati incearca prin debit verbal si lauda de sine sa-l impresioneze pe angajator si rateaza prilejul de-a afla la randul lor informatii importante despre compania care ar putea sa-i angajeze.
In cazul interviului pentru angajare, cel care pune in mod traditional intrebari este angajatorul.
Chestiunea aceasta ajunge sa fie asociata de cel care conduce interviul cu sentimentul detinerii controlului, iar de cel care este intervievat cu sentimentul ca trebuie sa-si probeze valoarea, ca trebuie sa castige aprecierea celuilalt.
Pune la randul tau intrebari si vei face una dintre cele mai destepte miscari posibile intr-un interviu de angajare.
Inclusiv  directorii de HR din mari companii vor simti nevoia sa-si apere domeniul intr-o maniera amuzant.
PR-ul corporatist subjuga de multe ori mintea angajatilor si-i poate face  sa ajunga in postura de-a simti ei nevoia sa-ti demonstreze ca discuti pentru angajarea intr-o companie perfecta.
In cazul interviurilor de angajare, intrebarea aproape nelipsita este “Ce salariu ai avut la ultimul angajator?”, raspunsul in aceste situatii poate fii de ex: ,,Am avut o intelegere sa tin confidential salariul meu. Asa voi proceda si daca ma angajez la dumneavoastra”.
In cazul angajatorilor, e bine sa stie ca-ti respecti intelegerile de acest tip. Va fi un lucru care te va califica in ochii lor fara sa faci tu efortul de-a te lauda.
In cazul interviurilor pentru angajare ai nevoie de un salariu in acord cu forta si valoarea ta profesionala.
De exemplu, va trebui sa ceri cand angajatorul va pune intrebarea lui preferata: “Ce salariu ai dori pentru aceasta pozitie?”.
Normal, poti sa eviti partial intrebarea facand un nou schimb de roluri. Adica sa-l intrebi tu ce suma are bugetata pentru pozitia respectiva.
Totusi, sfatul meu este sa faci efortul mental de-a te aprecia corect si spune o suma chiar un pic mai mare decat ceea ce iti doresti si crezi ca meriti, trebuie sa te apreciezi tu pe tine insuti ca sa te aprecieze si cei din jur. Suma trebuie sa fie un pic mai mare pentru a avea loc de negociere.
Nu-ti place sa negociezi? Pacat. Probabil ca vei pierde de-a lungul vietii tale cam toti banii in plus de care se bucura cei care au curajul sa negocieze pentru ei insisi.
Unii candidati au citit prin cine stie ce brosuri cu sfaturi despre “cum sa-ti gasesti un loc de munca” faptul ca trebuie sa demonstrezi entuziasm la interviu, ca trebuie sa-ti manifesti bucuria ca vei lucra pentru respectivul angajator sau sa te arati incantat de fiecare chestiune dezvaluita de cel care conduce interviu in legatura cu compania pentru care ai putea sa lucrezi.
Nu este cazul sa faci acest lucru, sa nu intelegi prin asta ca trebuie sa ai o atitudine posaca, dar nici sa te extaziezi in fata oricarei informatii, pentru ca in ochiii  angajatorului vei parea ori un candidat aflat in fata unei slujbe prea importante pentru el, ori un candidat care merita o oferta finaciara scazuta.
Sunt o gramada de sfaturi proaste in legatura cu ceea ce ar trebui sa faci la un interviu pentru obtinerea unei slujbe. Idei conform carora este criza si trebuie sa te multumesti cu mai putin sunt valabile doar daca esti lipsit de calitati sau un tip mediocru in domeniul tau.
De aceea iti spun, respecta-te suficient de mult incat sa nu te incadrezi in tipare, sa nu devii victima stereotipiilor de genul “nu-ti dau aia atatia bani” .