luni, 30 iulie 2012

Simulatia - contractul secret

Simulatia reprezinta contractul ,,ascuns" sau ,,secret", reglementat in Codul Civil de art. 1289 - 1294, care produce efecte numai intre parti şi, dacă din natura contractului ori din stipulatia parţilor nu rezultă contrariul, intre succesorii lor universali sau cu titlu universal. El nu poate produce efecte nici intre parti daca nu indeplineste conditiile de fond cerute de lege pentru incheierea sa valabilă. Simulatia nu poate fi invocată de parti, de catre succesorii lor universali, cu titlu universal sau cu titlu particular si nici de catre creditoriiainatorului aparent impotriva tertilor care, intemeindu-se cu buna-credinta pe contractul public, au dobandit drepturi de la achizitorul aparent. Tertii pot invoca simulatia impotriva partilor, atunci cand aceasta le vatama drepturile. ei poate fi facută de terti sau de creditori cu orice mijloc de proba. Partile pot dovedi şi ele simulatia cu orice mijloc de proba atunci cand pretind că aceasta are caracter ilicit.
instr
Dovada simulati
Dispozit
In literatura juridica simulatia presupune existenta concomitenta intre cele doua parti, a doua contracte, unul public, aparent, contractul simulat, prin care se creaza o anumita aparenta juridica dar care nu corespunde realitatii, iar un altl contract secret denumit contrainscris, care corespunde vointei reale a partilor si prin care acesta anihilieaza, in tot sau in parte, aparenta juridica creata prin actul public.
In cazul unui contract simulat, partile urmaresc ca operatiunea juridica  pe care au voit in mod real sa o faca sa ramana ascunsa fata de terti.
Exemple in care se foloseste simulatia sunt in contractul de vanzare-cumparare, donatie etc.



iile referitoare la simulatie nu se aplica actelor juridice nepatrimoniale, dar se aplica în mod  actelor juridice unilaterale destinate unei persoane determinate, care au fost simulate prin acordul dintre autorul actului şi destinatarul sau.