joi, 12 iulie 2012

Windows VS Mac

Are Apple suficiente argumente pentru a “obliga” consumatorul sa renunte la Windows in favoarea Mac data viitoare cand acesta este gata sa cumpere un nou laptop?
De fapt, Apple a fost cunoscut si pana acum prin MacBook, si aici vorbind de divizia de PC-uri, ca fiind unul dintre cele mai apreciate branduri, chiar si inainte de a lansa cel mai recent sistem de operare, iar compania a cunoscut salturi mari fata de concurenti mai ales pe piata din SUA dupa lansarea Mac OS X Lion.
Acest nou sistem de operare incepe lucrurile la un alt nivel, adaugand unui PC o multitudine de facilitati. Potrivit oficialilor Apple, OS X Lion beneficiaza de peste 250 de noutati, iar cateva dintre ele sunt cu adevarat interesante. In ansamblu, noul OS X Lion reprezinta mai degraba o actualizare majora pentru sistemul de operare, cu atat mai mult cu cat capata accente specifice pana de curand iOS-ului.



Probabil cea mai interesanta facilitate a lui OS X Lion este imbunatatirea semnificativa a suportului multitouch, care permite efectuarea unor operatii banale precum scroll sau zoom cu numai doua degete aplicate pe display. De asemenea, accesarea rapida a aplicatiilor deschise recent se poate face prin utilizarea a trei degete. Prin aceste imbunatatiri, elemente clasice precum bara de scroll omni-prezenta pe sistemele de operare devine istorie.



Launchpad – Personalizarea Dashboard-ului dusa la extrem
O alta noutate care intareste feeling-ul de iOS este Launchpad. Cu ajutorul acestei functii poti muta foarte usor icon-urile aplicatiilor de pe Dashboard in orice alta pozitie si poti crea foldere in acelasi mod ca si pe iOS. Practic, personalizarea Dashboard-ului devine o simpla joaca de copii.
Aplicatii ce pot fi vizualizate in full-screen
Aplicatiile care permit rularea continutului in format ull-screen sunt acum mult mai sugestive. Cel mai bun exemplu este, evident, aplicatia dedicata fotografiilor, care pot fi afisate intr-un mod mai natural.



AirDrop – sharing de fisiere prin Wi-Fi
Epoca retelelor de calculatoare conectate prin cabluri este deja istorie, conexiunile wireless devenind o obisnuinta. Apple a decis sa lanseze AirDrop, o aplicatie menita sa usureze si mai mult transferul fisierelor intre doi utilizatori prezenti in aceeasi retea Wi-Fi de tip P2P.
Mail – Motor de cautare imbunatatit si conversatii tip GMail
Aplicatia pentru posta electronica beneficiaza de un motor de cautare refacut, care permite cautarea unui mesaj pe baza mai multor criterii prestabilite. De asemenea, conversatiile dintre doua persoane sunt afisate in stilul GMail, insa intr-un mod mai intuitiv care permite separarea mai clara a mail-urilor din respectiva conversatie.
Mission Control – Un Task Manager evoluat
Chiar daca dupa nume pare desprinsa dintr-un film de actiune, aplicatia Mission Control iti permite sa vizualizezi rapid tot ce se intampla pe sistemul tau.
Resume – Pentru a nu pierde munca deja inceputa
De multe ori, atunci cand deschizi o aplicatie, ceea ce faceai inainte se pierde, insa functia Resume vine sa remedieze acest neajuns. De exemplu, daca deschizi o aplicatie cand tocmai selectezi un text, Resume iti permite sa revii exact de unde ai ramas.
Auto Save – Slavare automata in background
Celebrul mesaj care te avertizeaza sa salvezi munca efectuata inainte de a inchide o aplicatie va deveni inutul in OS X Lion, pentru ca functia Auto Save face exact acest lucru: salveaza munca din aplicatie in background fara niciun fel de mesaj, indiferent ca vorbim despre textul din editorul de texte sau de pozitionarea diverselor ferestre din aplicatia de editare de fotografii.
Versions – Mai multe versiuni pentru acelasi document
Versions este o functie oarecum similara cu cea intalnita in Google Docs: iti permite sa vizualizezi versiunile anterioare ale unui document sub forma unui timeline si sa adaugi rapid elemente dintr-o versiune in alta.
Mac App Store – magazinul de software
Mac App Store a schimbat radical modul in care descarci si actualizezi o aplicatie. Tot ce trebuie sa faci este sa descarci aplicatia si sa o deschizi din Dashboard, fara a te complica cu rutine de instalare. In plus, actualizarea aplicatiilor se realizeaza automat si poti descarca din nou o aplicatie pe care deja ai platit-o.
Pe de alta parte, Microsoft a dat lovitura cu sistemul actual, Windows 7 ruleaza pe 94 % din computerele vandute in intreaga lume. De ce nu este inca apreciat Mac in toata lumea la fel cum este in SUA.  Incepand cu sfarsitul anului 2009, continuarea Microsoft a sistemului de operare Vista detestata sa dovedit a fi mai usor de utilizat si este plin de caracteristici utile. In medie, notebook-uri de Windows, de asemenea, continua sa fie mult mai accesibile decat Mac-uri. Totusi, indiferent daca este din cauza efectului de halo iPad sau perceptia ca Mac-uri provoca dureri de cap, pur si simplu mai putin, mai multi oameni si mai mult se intreaba daca este timpul pentru a sari nava Windows.



Dupa ce a fost prezentat la conferinta Microsoft Build de anul trecut drept un sistem de operare foarte rapid, care consuma mai putine resurse si porneste mai repede decat predecesorul sau, Windows 8, ajuns intre timp la versiunea Release Preview, continua sa uimeasca prin performantele sale.
Chiar si in aceasta versiune nefinalizata, Windows 8 respecta promisiunile facute de Microsoft, depasind Windows 7 la mai multe capitole. Poate cea mai importanta schimbare, adusa indeosebi pentru utilizatorii de tablete, este reducerea substantiala a timpilor de pornire si oprire a sistemului de operare.
Imbunatatiri notabile au mai fost sesizate si la viteza de incarcare a paginilor web, compatibilitate si randare video.
Cel putin cu Windows 8 Release Preview, mai sunt unele probleme cu vitezele de transfer la operatiunile de copiere a fisierelor, dar diferentele fata de Windows 7 nu sunt foarte mari.
In timp ce si Windows 7 este mai rapid decat predecesorul sau Windows Vista, Windows 8 dovedeste ca se poate si mai bine decat atat. Mai mult decat oricand in istoria sistemelor de operare Windows, Microsoft are nevoie sa trateze cu maxima prioritate optimizarea sistemului Windows 8 pentru configuratii modeste, limitate din punct de vedere al consumului de energie, cum sunt majoritatea tabletelor.



 Daca in privinta aspectului si functionalitatea interfetei parerile sunt impartite, cel putin la capitolul performante nu avem ce reprosa noului Windows 8.