luni, 30 iulie 2012

Cum sa faci upgrade unui PC


Un computer vechi care functioneaza incet poate fi o sursa puternica de frustrari pentru orice utilizator. Solutia cea mai evidenta este inlocuirea lui completa, dar daca bugetul nu permite acest lucru, iata cateva sfaturi care va ajuta sa scoateti ce e mai bun din vechiul PC, investind mai putini bani, dar ceva mai mult timp si efort:
Prima solutie ar fi Upgrade de hardware, insa un upgrade nereusit poate doar amana inevitabilul, iar unul reusit iti poate reduce nervii provocati de viteza tot mai scazuta a unui PC vechi. Atunci cand componentele noi sunt compatibile, memoria RAM sau un hard SSD pot grabi semnificativ viteza unui PC vechi.
In primul rand trebuie spus ca cea mai mare problema la un upgrade poate fii incompatibilitatea intre vechile componente si cele noi.

Asadar primul lucru ce trebuie urmarit la un upgrade de procesor sa fie socket-ul. Nu se poate monta in nici un caz, de exemplu, un procesor cu socket 1155 pe o placa de baza cu socket 775, iar in datele tehnice ale placii de baza apare ce procesoare sunt compatibile.



 SSD-ul poate fi folosit si la urmatorul computer, insa poate transforma aproape complet vechiul PC, te va ajuta la marirea vitezei de lucru, si chiar la cea de pornire a calculatorului, deoarece performantele unui SSD este cu mult mai buna decat a vechiului tau HDD.
In cazul laptopurilor, un mouse optic poate imbunataai viteza de reactie a vechiului trackpad, iar doua boxe noi ieftine pot oferi o experienta muzicala mult mai placuta decat boxele integrate.
Cand procesorul sau placa grafica nu pot fi inlocuite cu unele mai noi, din cauza problemelor de compatibilitate, o solutie poate fi rularea lor in sistem overclock. Pentru placa video, functionarea prin overclocking poate insemna o imbunatatire vizibila la jocuri, in timp ce procesorul s-ar putea misca putin mai rapid, fara nicio investitie financiara. Toate aceste overclock-uri insa, trebuie urmate de inlocuirea cooler-ului cu unul mai performant, deoarece cu vechiul cooler iti vei arde in scurt timp procesorul.

Pentru a beneficia la maxim de noile imbunatatiri, poate fi utila si reinstalarea sistemului de operare, intotdeauna cu driver-ele originale sau cu unele mai noi oferite de producator.
Functionalitatea programelor poate fi aceeasi, insa exista intotdeauna unele care consuma mai multe resurse. iTunes, de exemplu, este un program care consuma multe resurse, iar VLC Player este mai eficient ca alte playere video.
Atunci cand cea mai noua versiune a unui program incetineste prea mult PC-ul, solutia poate fi si instalarea unei versiuni mai vechi. In cazul suitelor de programe, de exemplu Adobe Photoshop, sau a jocurilor, versiunile mai vechi pot consuma mai putine resurse, oferind o experienta mai placuta.
Optimizarea programelor folosite cel mai des nu este atat de dificila pe cat cred cei mai multi utilizatori. Browser-ul web poate fi un mare consumator de resurse, insa cele ami multe pot fi optimizate cu usurinta pentru a consuma mai putine resurse. Limitarea marimii "History" este primul pas, iar utilizatorii avansati pot muta memoria cache folosita de browser direct in RAM. O analiza atenta a tuturor plug-in-urilor este necesara, multe dintre ele incetinesc foarte mult viteza de navigare.
Atunci cand nimic nu pare sa dea rezultate, solutia extrema pentru a face vechiul PC sa mearga mai repede poate fi schimbarea sistemului de operare. Linux are multe variante usor de instalat si de folosit, care consuma mai putine resurse si ofera o experienta de lucru mai satisfacatoare.

Windows 7 este momentan un sistem reusit, iar versiunea cea noua, Windows 8 pare sa il urmeze in privinta performantelor.


Asadar sper ca aceste sfaturi sa te ajute sa iti imbunatatesti vechiul tau PC, iar daca ai vreo intrebare nu ezita sa o pui in sectiunea de comentarii.