vineri, 6 iulie 2012

Sfaturi achizitie Laptop


Daca intrebi pe oricine, care se pricepe cat de cat la calculatoare despre ce sa te uiti atunci cand cumperi un laptop, o sa-ti spuna de procesor, memoria RAM, Hard-Disk, Placa Video si asa mai departe. Ei bine, lucurile nu sunt atat de simple. Cand iti cumperi un PC desktop sau laptop, doresti sa gasesti o combinatie optima intre performanta si pret, ajungi sa lucrezi cateva zile cu el si iti dai seama ca de fapt nu-ti place laptopul. Mai grav e ca in Romania nu avem "money back guarantee", deoarece legea nu avantajeaza consumatorul din acest punct de vedere. Asadar, va dau cateva indicii pentru a va putea alege un laptop care sa nu va dezamageasca. Va spun din proprie experienta ca nu intotdeauna cea mai buna optiune este cel pe care l-ai ales tinand cont de raportul performante/pret, ci cel care corespunde cel mai bine cerintelor dumneavoastra privind utilizarea.
  • Glossy Display. Pentru unii nu ar parea asa important display-ul, insa este. Aproape fiecare brand de laptop il are denumit altfel, in principiu e acelasi lucru. Ce inseamna mai exact? Display-urile, momentan, sunt LED, adica display-uri cu cristale lichide cu backlight LED. Diagonala este si ea importanta, insa momentan cea mai vanduta diagonala este cea de 15,6 inch, deci este cea optima, majoritatea clientilor o preferea pe aceasta. O diagonala
Avantaje – display-urile Glossy (lucioase) au culori mult mai bune si un contrast mult mai bun decat cele Matte, momentan toti producatorii au aceste display-uri montate pe laptopuri, mai putin Samsung care l-a ales pe cel mat.
Dezavantaje – un display lucios reflecta lumina, asadar intr-o incapere luminata totul se va reflecta si nu vei mai putea vedea aproape nimic din ce apare pe display.
  • Rezolutia ecranului. Cu cat ai mai multi pixeli posibili atunci cand alegi rezolutia cu atat ai mai mult spatiu de lucru. Exista deja destul de multe aplicatii sau chiar si pagini web ce consuma mai mult de 1024×768 si in general este un lucru bun atunci cand poti avea o rezolutie cat mai mare. Momentan rezolutia cea mai intalnita este de 1366 x 768. Sunt laptop-uri din game Premium sau High End care au rezolutie Full HD, prin care te poti bucura de filme la o rezolutie de 1920x1080.
  • Memoria RAM. Cei mai multi cred ca cu cat un sistem PC are mai multa memorie RAM cu atat acesta  va fi mai rapid. Nu este intotdeauna asa. Mult mai importanta decat valoarea memoriei RAM este frecventa acesteia plus daca este Dual Channel . Random access memory (RAM) este o forma de stocare a datelor informatice, mai exact este locul unde sta informatia pana este procesata, asadar este important cat de repede este procesata de CPU (Central processing unit), deci frecventa memoriei combinata cu frecventa procesorului sau numarul de nuclee al procesorului sunt mai importante decat valoarea. In general, atat timp cat memoria nu este supusa unor situatii anormale de functionare (frecventa, tensiune sau temperatura in afara specificatiilor) ea ofera o stabilitate extrem de apropiata de perfectiune, arhisuficienta pentru un calculator obisnuit, de aceea nici nu o sa intalnesti probleme privind garantia la aceste componente, deorece in general se da garantie pe viata la acestea. Asadar momentan un sistem de operare nu consuma mai mult de 1GB din memorie, asadar dupa parerea mea 4GB memorie DDR3 dual channel este arhisuficient chiar si daca laptop-ul este folosit la jocuri, eventual daca doriti sa il folositi si la jocurile din viitor, informati-va daca placa de baza suporta memorie de 8GB pentru ca pe viitor sa imbunatatiti memoria.
  • Hard-disk-ul este componenta unde se stocheaza toate informatiile. Hard-disk-urile din laptopuri sunt in general mai lente (5400 rpm) pentru a se face o economie de energie atunci cand acestea merg pe baterie. Preferabil sunt HDD-urile de 7200rpm, sau chiar SSD-urile insa acestea deocamdata chiar daca au performante foarte bune, au un pret ridicatSistemul de racire este unul dintre cele mai importante lucuri la care e bine sa va uitati atunci cand achizitionati un laptop. Daca laptop-ul isi trage aerul de jos, iar distanta dintre fanta pe unde isi trage aerul si obiectul de dedesupt (masa) e mica si daca fanta de racire este mica, acela este un laptop la care veti avea probleme cu caldura. La unele chiar am observat ca aerul pentru racire este tras de sus si impins in lateral. Daca aerul e tras de jos atentie ca piciorusele de cauciuc ale laptopului sa fie destul de mari. Producatorul ce face cele mai multe cercetari privind racirea componentelor este Asus, avand la dispozitie componentelele productie proprie.



  • Cat mai multe USB-uri. Sunt laptopuri ce au disponibile doar doua intrari USB si credeti-ma ca nu de putine ori aveti nevoie de mai multe, doarece daca ai si un mouse, din start un port este ocupat. De cele mai multe ori, si asta in 95% din cazuti aceste porturi sunt 3 la numar. Inca un pont, cauta sa nu aiba asezate portu-urile unul deasupra celuilalt, iti va fii imposibil sa pui doua stick-uri in acelasi timp.

  • Webcam incorporat. Nu e un lucru obligatoriu insa este cu mult mai comod decat sa umblii cu webcam-ul in geanta laptopului si sa trebuiasca sa-l scoti atunci cand te astepti mai putin.
  • Placa Video este importanta doar daca folositi laptop-ul la jocuri, desi dupa parerea mea doar laptop-urile din gama Gaming te vor satisface in totalitate privind performantele. Un laptop din gama entry-level si mid-level nu sunt facute pentru asa ceva, insa in unele configuratii apar si pe acestea placi video performante. Trebuie doar sa sti ca o placa video dedicata iti va consuma mai mult din baterie si iti va incalzi mult mai tare laptop-ul. Preferabil, si suficient pentru un laptop, este Nvidia GT540M, memorie buna, frecventa buna, prin functia Nvidia Optimus, placa video nu iti va consuma bateria daca nu te joci, este alegerea optima din toate punctele de vedere.



Asadar, acestea fiind spuse, las mai jos cateva modele ce cred eu ca sunt alegeri bune privind gama, caracteristici si fiabilitate.