luni, 30 iulie 2012

SSD

Un solid-state drive (expresie engleza cu traducerea libera „unitate cu cipuri”; prescurtat SSD) este un dispozitiv de stocare a datelor care foloseste memorii cu semiconductori, construite pe baza studiilor de fizica starii solide. SSD-urile se deosebesc de unitatile cu discuri dure clasice (HDD) care sunt dispozitive electromecanice cu discuri de stocare aflate în miscare, prin aceea ca SSD-urile folosesc numai microcipuri care retin datele în memorii nevolatile, fara sa aiba parti mobile.
Practic un Solid State Disk (SSD) este un tip nou de hard disk in care locul platanelor a fost luat de chip-uri de memorie flash. Prima companie care a conceput acest tip de hard disk este Samsung, dar in prezent sunt mai multe companii care produc astfel de harduri. Tehnologia SSD ofera rate mai mici de consum de energie si viteze mai mari de transfer, astfel fiind foarte utile mai ales la laptopuri. Rata de citire a datelor este de aproximativ 67 MB/s iar datele se pot accesa in mai putin de 0.01 milisecunde (mult mai rapid decat cele mai bune hard disk-uri actuale). Prvind consumul de energie, aceste hard-uri consuma cu 50% mai putina energie decat hardurile conventionale, si anume 0.9 W fata de 1.9 W la hardurile cu platane.

 Avantajele SSD-urilor:

• Viteza de citire mare – de mai multe ori mai rapide decat cele mai rapide hard diskuri conventionale

• Timpul de citire si scriere scazut, de sute de ori mai rapide decat la hardurile mecanice

• Timpul de citire/scriere mai rapid

• Consumul de energie redus, deoarece nu exista parti mecanice care trebuie invartite (cum sunt platanele la hard diskuri), consumul de energie este scazut si de asemenea caldura este scazuta(nu exista forte de frecare)

• Nu scoate zgomot (datorita lipsei partilor mecanice)

• SSD-urile au o uzura foarte mica si o rezistenta mare la soc, vibratii si temperatura

• Un startup mult mai rapid - Pornirea unui sistem pc ce are in alcatuire un SSD plus un sistem de operare rapid este foarte rapida, practic unii producatori au ajuns sa porneasca un ultrabook prevazut cu SSD si Windows 7

 • Securitate – Se pot curata de toate datele intr-un timp foarte scurt

• Timpul de cautare a datelor (Seek time) este constant si performantele nu scad daca hardul este plin.

• Greutate mica fata de hardurile standard

Dezavantajele SSD-urilor:

• Pretul – Pretul pe GB este mult mai mare decat la hard disk-urile cu care eram obisnuiti pana acum, in jur de 10$/GB fata de 0.25$/GB la hardurile obisnuite.

• Timpul de scriere mai mare – Memoriile flash au un timp de scriere mai mare decat harduri mecanice (in jur de 18 MB/s fata de peste 50 MB/s la hard-uri cu platane).

• Viata mai scurta – SSD-urile bazate pe memorii flash au un ciclu de scriere/citire limitat comparat cu hardurile cu platane.

• Recuperarea datelor este scazuta – Daca intervine vreo problema mecanica, datele sunt pierdute complet.

• SSD-urile sunt vulnerabile la pene de curent, campuri magnetice si incarcari electrice.

Trebuie precizat insa ca momentan, in acest domeniu, inca nu exista un mediu de stocare a datelor 100% sigur.
La momentul aparitiei SSD-urilor producatorii ofereau garantii ca vor fi mult mai sigure decat hard disk-urile, si intradevar sunt mult mai rezistente la socuri fata de harduri dar sunt destul de sensibile in ceea ce priveste interactiunile de natura electrica, iar in aceasta privinta inca nu s-a gasit o solutie pentru prevenirea acestor posibile defectiuni. Industria hard disk-urilor a trecut printr-o etapa dureroasa cauzata de inuntatiile din Thailanda, de anul trecut, cu efecte reziduale precum blocarea pietei pentru urmatoarele trimestre. Cu toate acestea, in ciuda vanzarilor lente si a productiei diminuate, hard disk-urile continua sa domine piata laptop-urilor in comparatie metoda de stocare alternativa: solid state drivers (SSD). In concluzie, dispozitivele SSD nu par a fi mai fiabile decat HDD-urile mecanice (cel putin pentru primii ani de functionare), iar recuperarea datelor de pe acestea este foarte dificila si extrem de costisitoare, insa sunt mult mai rapide si iti imbunatatesc vizibil sistemul pc.