vineri, 27 iulie 2012

Viata la facultate

    Intrarea la facultate presupune o multime de schimbari. Una dintre cele mai dificile implica desprinderea de familie si vechii prieteni si adaptarea la un mediu nou, cu oameni noi. Si cum relatiile de tot felul din anii de studentie iti pot pune o serie de provocari, este important sa stii cum sa le depasesti.

    Odata ajuns la facultate, vei avea o multime de necunoscute de explorat: un oras nou, un mediu nou, alti oameni, alte obiceiuri. Insa, indiferent care este parcursul pe care alegi sa il urmezi, este esential sa nu uiti nicio clipa care iti sunt prioritatile: studiul. Din moment ce te-ai inhamat (si i-ai inhamat si pe parintii tai, implicit) la studii superioare, este recomandat sa iti dai interesul si sa te straduiesti sa te implici in activitatea scolara. Tentatiile, de tot felul, si nevoia de a nu ramane singur vor exista intotdeauna. De aceea, este esential sa gasesti un echilibru de la bun inceput intre viata personala si cea academica, in asa fel incat cea din urma sa nu aiba de suferit din cauza primei, si viceversa.

    Daca nu esti tocmai cea mai sociabila persoana din lume, ai putea avea tendinta sa te izolezi si sa te straduiesti sa mentii relatiile de prietenie din liceu. Ei bine, daca nu cumva fostii colegi de liceu iti sunt actuali colegi la facultate, va fi destul de dificil ca lucrurile sa ramana "ca inainte". Invata sa accepti schimbarea si faptul ca, desi ati ramas prieteni, in prezent va separa sute de kilometri, drept pentru care este si firesc ca atat tu, cat si ei, sa va faceti noi amici. Evita, asadar, sa te izolezi si incearca sa stabilesti legaturi cu acei oameni din jurul tau care iti sunt similari. Pentru a-i descoperi, la inceput se poate sa fi nevoit sa migrezi dintr-un grup intr-altul. Nu-i nimic: in cele din urma, colegii cu care vei lega prietenii pana la finele facultatii isi vor face aparitia.


   
    Si ce daca relatia din liceu nu a functionat la distanta? Si ce daca prieteniile din liceu s-au destramat? Asa cum precizam si la punctul anterior, facultatea inseamna schimbare - schimbare pe care este important sa o accepti pentru a te putea bucura de experientele minunate pe care ti le va asterne in cale. Daca te confrunti cu destramarea legaturilor anterioare, nu iti ramane decat sa privesti inainte si sa explorezi "oferta" actuala. In acest sens, iesirile, socializarea la facultate, implicarea in asociatii studentesti, gasirea unui job part time etc., te vor ajuta sa intalnesti oameni multi si variati pe care sa ii transformi in noii tai prieteni. Bineinteles, o noua iubire nu va intarzia nici ea sa apara, atata vreme cat ii faci loc in viata ta!



    Daca, in schimb, te afli la polul opus si te straduiesti din rasputeri sa faci sa functioneze o relatie la distanta, nu permite nimanui sa iti spuna ce ai de facut: daca esti de parere ca relatia merita efortul, investeste in continuare in ea. Este de preferat, insa, sa mentii stresul la un nivel cat mai scazut (prin telefoane dese, convorbiri pe mess, convorbiri video pe Skype, vizite etc.) pentru ca viata amoroasa complicata sa nu ti-o dea peste cap pe cea academica.

    Ca student, primesti o multime de sfaturi, mai ales atunci cand esti la inceput de drum. Dintre toate acestea, exista cateva care iti vor fi de folos nu doar in facultate, ci si mai departe, in viata reala. Descopera, asadar, patru dintre ponturile studentesti care iti vor fi utile toata viata!

    1. Managementul timpului

    Fie ca vorbim de cursuri, evenimente, sporturi sau job, viata de student le cuprinde, la un moment dat, pe toate, iar tu esti nevoit sa le faci fata, intr-un fel sau altul. Prin urmare, este important sa inveti sa te organizezi cat mai din timp, pentru a le putea face pe toate. Gandeste-te ca, atata timp cat inveti inca din facultate sa jonglezi cu multitudinea de activitati din viata ta de student, ulterior, dupa absolvire, iti va fi mai usor sa faci fata unor provocari si mai dificile. Managementul timpului este, prin urmare, unul dintre ponturile studentesti pe care merita sa ti le insusesti, intrucat iti va folosi si mai tarziu in viata, atunci cand vei avea o familie, mai multe responsabilitati la job, etc.

    2. Finantele

   In facultate, ai adesea primul contact cu indepedenta, cu traiul pe cont propriu si cu responsabilitatea de a-ti dramui cu cap banii primiti de acasa. In functie de cheltuieli, este esential sa inveti cat mai repede cum sa iti imparti bani, care iti sunt prioritatile si cum sa economisesti, atunci cand este cazul. Aceasta abilitate studenteasca de a-ti gestiona finantele in functie de interesele proprii este una care te va ajuta si atunci cand vei avea in mana (sau in cont) sume mai mari de bani, cu ajutorul carora iti vei plati ratele la masina, casa, vacantele in strainatate, etc.

    3. Abilitati sociale


    Un alt pont studentesc de care este important sa tii 
cont este acela de a-ti dezvolta abilitatile sociale. Cu alte cuvinte, chiar daca la inceput de facultate esti timid, in anii de studentie este esential sa inveti sa treci peste nesigurante si sa iesi din carapace. Iti va fi de ajutor sa iti faci multi prieteni in facultate, sa inveti sa sustii o prezentare orale in fata colegilor si/sau a profesorilor, sa comunici in mod eficient, s.a.m.d. Tine minte ca abilitatile sociale iti vor deschide multe usi in viitor, in cariera si in viata personala, mai ales daca te gandesti la faptul ca inteligenta emotionala este tot mai apreciata, in detrimentul unui IQ foarte ridicat.

    4. Promisiunile fata de tine insuti


    Nu in ultimul rand, un pont care iti este de folos in studentie, dar si mai tarziu, in viata, este acela de a-ti tine promisiunile fata de tine insuti. Fie ca vorbim despre promisiunea de a nu depasi un anumit buget sau de a evita sa mai amani pana in ultimul moment, este esential sa faci ceea ce ti-ai propus, pentru a-ti mentine increderea in fortele proprii la cote inalte, o calitate foarte importanta atunci cand vrei sa ai succes in viata. Pentru a fi mai relaxat cand vine vorba de activitati pe care iti este greu sa le duci la bun sfarsit, tine minte ca poti oricand sa ceri ajutorul (unui profesor, unui prieten, unui specialist) care sa fie alaturi de tine si sa te ajute cu un sfat util.



    Primul an de facultate nu are cum sa nu fie unul deosebit! Emotii, acomodare, distractie – toate se impletesc la inceput de studentie si te pot lua pe nepregatite. Cum, insa, vrei sa ai parte de tot ce este mai bun in facultate, este important sa te faci remarcat inca din primul an. 

    1. Prima impresie in prima zi de facultate. Nu degeaba se spune ca prima impresie conteaza! De aceea, asigura-te ca adopti atitudinea corecta, inca de la bun inceput, in functie de ceea ce iti doresti sa obtii. Vrei sa te faci placut de profi? Initiaza o conversatie inca din prima zi de facultate! Vrei sa fii popular? Fii sociabil si intra in vorba cu cat mai multa lume! Chiar daca ai emotii, aduna-ti curajul si fii ceea ce iti doresti sa fii – in definitiv, vorbim despre o noua etapa din viata ta!

    2. Implica-te. Pentru a te acomoda cat mai repede la ritmul impus de studentie si a te face remarcat, este esential sa te implici in activitatile pe care le presupune facultatea. Fie ca vorbim despre cele de natura academica sau de cele legate de distractie, nu te izola in camera ta de camin, ci fii curios si la curent cu tot ceea ce se intampla in jurul tau. Fii atent la cursuri, pregateste-te pentru a putea raspunde la eventualele intrebari ale profesorilor, iesi cu colegii, etc. 



    Asigura-te, totusi, ca mentii un echilibru: nu vrei sa te extenuezi dupa primele saptamani la facultate!